GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

EcoRock – устойчив строителен материал замества гипс картона

December 15, 2008

drywaled1

Гипсокартонът е един от най-големите индустриални замърсители и No. 3 източник на парникови газове в атмосферата след цимента и стоманата. За производството му се използват огромни количества гипс, енергия, както и други материали, чиито съставки могат да бъдат опасни за човешкото здраве.  EcoRock е нов материал, който може да бъде истинска алтернатива на гипсокартона, произведен на 85% от отпадъчни материали, не съдържа гипс и не изисква да бъде печен във фурни. EcoRock е на 100% рециклируем и използва само 20% от енергията за производство на гипсокартон.

drywalled2

Serious Materials, компанията която произвежда новия материал, ще го предлага първоначално на цени като на най-скъпия гипсокартон, но се очаква с времето и увеличаването на интереса от строителите, цената му да намалее значително.

Източник: Inhabitat

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: гипс, Екология, Енергийна ефективност, енергоспестяване, замърсяване, иновативност, картон, Нови материали, околна среда, производство, строителство

 1. Galin
  15 Dec 08
  3:18 pm

  nqkak si ne mi se vqrva da poevtinee s interesa – to4no obratnoto 🙂 no dano sam lo6 v prognozite si

 2. Joro
  15 Dec 08
  4:35 pm

  За съжаление, „зеленото“ е бизнес. Но в цивилизованите страни може да поевтинее въпреки това.

 3. Марин
  15 Dec 08
  10:10 pm

  Този пост ми прилича на PR на горепосочения сайт, а той самият на посочения линк не дава никаква информация. По-добре пуснете директен линк до материала и дайте повече техническа информация, иначе не е сериозно.
  Не се опитвам да защитавам гипскартона, но все пак гипсът се получава от отпадни продукти. Докато ги има, има смисъл да се прави гипс.

 4. На теб може да ти се струва, ама това няма никакво значение. Давам достатъчно информация, без да се развличат лукуми. Ако искаш го приемай като реклама, ама това е тъп аргумен, защото то всичко може да се приеме като реклама. А и защо не, след като продуктът ме кефи и искам да го споделя. Така че това си е само твое мнение.

 5. Севдалина Пеева
  16 Dec 08
  8:46 am

  Този нов строителен материал е определен като №1 в класацията на Popular Science „Best of what’s new 2008“ в категорията Green tech.
  Не сме в състояние да дадем повече технически подробности, защото това е запазена марка – продукт, който се продава и то добре. Технически подробности обикновено в мрежата се дават за разработки на университетите или от компании, които очакват тепърва да съберат финансиране и да привлекат инвеститори.
  http://www.popsci.com/bown/2008/category/green-tech

 6. Абе уж по- евтино производство,по-евтини материали,а по-скъпи стоки.

 7. Ceresit е водеща марка за строителни материали. Ceresit е световно известна марка с над 100-годишна история. Лепила за плочки • Фугиращи смеси и санитарни силикони • Хидроизолация • Шпакловки • Уплътнители • Топлоизолация • ПУ пяна • Интериорни бои • Саморазливни замазки • Индустриални подови покрития

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>