GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Китай започва производство на хибридни автомобили

December 17, 2008

f3-drawing-credit-byd

От началото на тази седмица подразделението на водещия китайски производител на батерии BYD Group – BYD Auto започна масово производство на своя пръв plug-in хибриден автомобил. Той може да пропътува до 100 километра само на батерия.

Има доста упреци към копирания дизайн, но бизнес кореспондента на BBC Peter Day, който е тествал новия хибрид подчертава, че критиците изпускат главното „Защото по този начин е стартирала и японската автомобилна индустрия”.

BYD произвеждат литиеви батерии за автомобили, като използват литиево-желязо-фосфатни катоди – по-безопасно решение, сравнено с литиево-кобалт-оксидните катоди, които се използват в батериите на мобилните телефони например. Подобно решение ползват и А123, едни от най-прогресиращите американски производители на автомобилни батерии въпреки финансовата криза.

BYD смятат да доставят свои хибридни автомобили на американския пазар през 2011 , след като преминат crash-тестовете и създадат дистрибуторска мрежа. Един от най-големите играчи в инвестиционния сектор – милиардерът Warren Buffet закупи 10% дял от компанията на стойност $230 млн. през септември и вероятно ще съдейства това да се случи.

Изглежда Китай изпреварва САЩ и ЕС в надпреварата на разрастващия се пазар на хибридни автомобили. Изглежда Китай вече е ключов играч в областта на зелените технологии, с който всички трябва да се съобразяват. Може би ще се сбъдне прогнозата на Cleantech Group, направена по-рано през този месец в Шанхай, че „Скоро Китай ще бъде водещата в света лаборатория, пазар и износител на чисти технологии”.

По материали от: www.technologyreview.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, Батерии, Екология, електрически автомобил, производство, Транспорт

 1. Китай май се превърна в ключов играч на цялата световна икономика. И най- хубавото е това, че от Китай идват все по- хубави и по- качествени продукти.

 2. Радко
  18 Dec 08
  10:06 am

  Новината е интересна , но я има от понеделник.
  http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1259644

 3. Joro
  19 Dec 08
  10:08 am

  Радко, не го приемай лично, но това е сайт за съвременни технологии щадящи околната среда или както още ги наричат за по-кратко – „зелени“, а не просто новинарски бюлетин. Новостите в технологиите дори в днешно време не са чак толкова много. Аз лично бих пуснал новина на 5 седмици, ако преценя че си заслужава да я споделя и съм убеден, че давността точно няма да е основание за „дисквалификация“. Не знам доколко е редно да те каня от името на авторите, но виж секцията „Стани автор“ и ако смяташ, че има какво да споделиш (което да отговаря на условията) дерзай. Не е нужно дори да се е случило през последната седмица 🙂 Мисля че това е първият по рода си БГ сайт и има какво да се види тук, а и да се сподели.

 4. Dan40
  19 Dec 08
  3:35 pm

  Точно и на място казано, Joro.
  Аз лично тук влизам по-често отколкото в netinfo и ако не бяхте публикували „толкова стара статия“, може би нямаше въобще да го прочета 🙂
  А по темата: винаги съм бил сигурен, че Китай и Индия ще донесат на света еко технологии и тази статия някакси ме зарадва… стана ми приятно и си представих как след 5г си купувам такава кола… или мотоциклет 🙂

 5. Радко
  19 Dec 08
  6:59 pm

  Може би сте прави, аз също следя сайта с интерес, има доста полезни и интересни статии!
  Оносно хибридите обаче, аз смятам, че не са достатъчно добро решение, стъпка в правилната посока може би, но твърде много недостатъци:
  1. Два агрегата, единият бензинов, вторият електрически – оскъпяват ненужно продукта заемат повече място и тежат твърде много КПД-то рязко намалява.
  2. Резервоар и батерии – отново допълнителна тежест, а и използваемото пространство в автомобила намалява.
  3. При конвертирането на механичната енергия в електрическа има доста загуби, около 15% ако не ме лъже паметта.
  сигурно мога да се сетя и за още, но смятам, че за сега това е достатъчно.
  Та с други думи това малко ми напомня на амфибията, хем лодка, хем кола, но и за двете не става. Много по-правилен е подхода за изцяло електрически автомобил или с горивна клетка. Темповете с които се развиват технологиите ще доведе съвсем скоро/ 2-3 години/ до нов тип батерии или кондензатори с които да се увеличи драстично пробега на автомобила с едно зареждане. Тогава всички хибриди ще се окажат морално остаряли и ненужни.

 6. TOKKAY
  20 Dec 08
  7:35 am

  Радко, ти със сигурност си виждал на снимки /а може и наяве внякой музей/ първите автомобили? Чел си някъде техните характеристики? Проследил си тяхното развитие във времето до днес? Има разлика, а? Повечето хора казват, че съвременните са станали доста по-добри от първите, и това не е станало изведнъж.
  Има ли А, ще каже някой и Б,и минусите ще бъдат отстранявани във времето. Купувайки нормален автомобил никой не мисли, че след 2-3 години той ще бъде морално остарял и никому ненужен. И не караме само Мерцедес, макар че това е най-доброто. Да седим и да не правим нищо, че някой друг ще измисли нещо по-добро от нас?

 7. Антон Стоянов
  20 Dec 08
  9:07 am

  Мисля , че след като автомобилите излязат от механичната ера ще бъдем свидетели на доста рязък бум в тяхното развитие. И ако в момента от развитието на качествени двигатели с вътрешно горене се интересува само автомобилната индустрия то от прозводството на достатъчно качествени батерий се интересуват доста промишленности . Например електромобилите станват възможни след качествения скок в производството на батерий за лаптопи и телефони. Големите средства който се насочват за развитието на тези технологий от много страни и индустрий, електронната база върху която ще бъдат изградени ще даде възможност за доста бързото им развитие както и ценовото им предимство . Няма да е далеко дянят когато електромобилите ще са доста по евтини от колите с стандартен двг. Колегата може и да е прав за първото поколение хибриди / като прилус / но второто като волт , електромобила на тесла както и доста други ще предизвикат революция . През 2010 се очаква около 10-15 модела електромобила да са на пазара а това е само след година. Това което всички пропускат е че автомобилните компаний ще бъдат изправени пред доста големи трудности поради простата причина , че технологийте за производство на електромобили ще бъдат достояние на доста широк кръг компаний , за който няма да е проблем да започнат тяхното производство / ми на практика това е цялата електро промишленост / .

 8. Севдалина Пеева
  20 Dec 08
  10:11 am

  А като има конкуренция в сектора, от това ще спечелят клиентите 🙂

 9. Радко
  20 Dec 08
  12:37 pm

  Както казах, хибрида е нещото което не ми харесва като концепция, ни риба ни рак.
  А че моделите непрекъснато ще се развиват и подобряват е пределно ясно на всеки.
  За Tesla Roadster, това както се казва е друга бира. Там е истината .
  А виж Tango electric cruiser какво прави!
  http://ecotech.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=66:tango-electric-cruiser-tesla-roadster&catid=1:latest-news&Itemid=50

 10. George Kanev
  12 Aug 09
  2:10 pm

  Много са тези китайци……..прекалено много…….

 11. Ангел
  12 Aug 09
  3:04 pm

  Радко до голяма степен си прав, но в плза на хибридните автомобили може да се каже само едно нещо. При тях двигателя абсолютнмо винаги работи в най-икономичния си режим. Което от друга страна абсолютно никога не е вярно за механичните автомобили. 🙂 Само от тук биха дошли икономии достатъчни да компенсират с лихвите двойния агрегат.

 12. Tonchev
  19 Feb 10
  11:33 pm

  За подобряване баланса на електросистемата с ВЕИ, електрическите автомобили могат да изпразват акумулаторите си (включително и ако акумулаторите им са маховични или други видове не електрически) в обществената елмрежа, Но няма да имат ток за движение. Хибридните plug-in коли по български патенти (вижте http://www.tonchev.org/hcarbg.html ) имат тази възможност, без да рискуват потенциала за движение. Инсталации на ВЕИ, по български патенти, включително и за зареждане на ел и хибридни коли вижте на
  http://www.b2b.bg/malkiturbinibg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>