GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

"130 MPG Car" или автомобил с разход под 2 л/100км

December 22, 2007

the-car130 MPG Car“ е средно голям автомобил(5 пътника) от Valentin Technologies, който постига разход на гориво под 2 л/100км благодарение на иновативното си хидростатично задвижване. Двигателят е с вътрешно горене и има само едно свободно движещо се бутало. Той изпомпва хидравлична течност в акумулатор, който задвижва четирите мотора във всяко от колело. Тези задвижващи мотори работят в обратен режим при спиране, като по този начин използват цялата кинетична енергия на автомобила за да изпомпат използваната за задвижване течност обратно в акумулатора.

Автомобилът е официален участник в Automotive X-Prize. Създателят на Valentin Technologies Инго Валентин вярва че има голям шанс за спечелване на съзтезанието.

Принцип на работа

BG-130MPGCar-Powertrain

Двигателят изпомпва хидравлична течност в специален акумулатор. Той съхранява енергия, компресирайки въздушният мехур във вътрешността си. Двигателят се изключва автоматично ,когато акумулаторът се напъни и се включва отново, кратко преди пълното спадане на налягането.

Компресираната течност задвижва моторите във всяко колелата. Задвижващата мощност е контролируема с възможност за непрекъснато вариране от нула до максимум.

Моторите в колелата работят като помпи в режим на спиране. Те са достатъчно мощни за да спат колата като дискови спирачки, като в същото време връщат цялата енергия на спирането в акумулатора. Тази енергия се използва отново и отново за задвижване, като ефикасността при един пълен цикъл на налягането при ускоряване, спиране и тръгване отново е в рамките от 70% – 85%.

Бордовият компютър контрилира процесите за спиране и презареждане на акумулатора.

Източници: PESWiki, Valentin Technologies

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: 130 MPG Car, x-prize, автомобил, хидравлика, хидравлично задвижване

  1. Severfen
    27 Dec 07
    11:25 am

    cool

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>