GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В Израел тестват пиезолектричен проект

December 20, 2008

gtrs_w500
Частната израелска компания Innowattech и изследователския център към Technion Institute в Хайфа започват тестове на мрежа от революционни пиезолектрически генератори Piezo Electric Generators (IPEG), която ще бъде монтирана на 100-метрова пътна отсечка. Системата ще генерира електричество, като конвертира енергията от масата на преминаващите автомобили, движението, вибрациите и температурните разлики на пътя.

Пиезоелектричните материали са широко използвани , но основно работещи при високи честоти. Innowattech са разработили обаче нова поколение пиезоелектрични генератори, които са изключително подходящи за трансформиране на „отпадната” механична енергия на пътища, железопътни линии и летищни писти.

В същото време те твърдят, че разполагат и със изключително ефективна система за съхранение на добитата енергия. Електроенергията може да се подава към мрежата или да се захранва директно уличното осветление и потребителите в района. Системата може да се вгражда при новото строителство на инфраструктурата или при ремонта на стари пътища, жп-линии и самолетни писти.

Друго предимство на този вид генератори е в това,че не се използват земеделски земи за разлика от слънчевите и вятърни централи. От компанията са изчислили, че могат да се добият до 400 киловата от 1 километър двупосочен път. Няма информация за цената, но определено ще очакваме с интерес резултатите от тестовете.

По материали от: cleantechnica.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, генератори, електричество, инженерни предизвикателства, иновативен дизайн, производство, чиста енергия

 1. Joro
  20 Dec 08
  4:09 pm

  400 kW от километър? Доста добър добив, който ще е предостатъчен за осветлението и вероятно ще хартиса ама да видим. Но това е в най-добрия случай (с „най-хубав“ трафик) а и „two carriageways вероятно“ означава две платна (платното може да има 6 ленти в едната посока, нали?) което си е голяма площ. Но и така е доста добре. Цариградско шосе би трябвало да може да си осигури осветлението без проблем, само дето ние не можем да си оправим дупките и „вълничките“, а какво остава за монтаж на подобни устройства под пътната настилка, изискващи висока прецизност… Но само си представете какво би било ако скоро (около 3156 година) заработи Първи български пиезогенератор „Цариградско шосе“.. Какво свръхпроизводство ще започне само от превишенията на разрешената скорост. Даже вълничките ако останат по шосето ще усвояват по-ефективно енергията от автомобилите, увеличавайки интензитета на вибрациите. Генераторът дори ще уползатворява и вибрациите от довършителните работи на софииското метро.. Не само за осветлението, ами за свтофари (от които може по това време вече да пестим), билбордовете с фолкаджийки и реклами на цигари и алкохол (които по това време ще са по e-ink технологията) и може би първия ред сгради по булеварда.. Еех, мечтии…

 2. Севдалина Пеева
  20 Dec 08
  5:03 pm

  Е-хе, ами то не е толкова далеч… И ще пием на „Цариградско“ кафе, сварено с електричество от същия този булеварден пиезогенератор, ще дишаме кристално чистия въздух /понеже всички автомобили, автобуси и камиони ще са вече електрически/ и ще си спомняме как едно време ни е звучало като фантастика… само не знам след колко прераждания 🙂

 3. Енергия може да се прави от всичко, при това почти от нищо като този проект. Просто досега са ни били известни само грубите и неефективни начани на енергопроизводство по обясними причини. Очаквам много от тези технологии да се появят масово след 2-3 години. Това ще е следващата голяма революция. А и щом няма замърсяване, хората ще живеят и по-дълго.

  Страхотна статия!

 4. George Kanev
  19 Oct 09
  3:12 pm

  Уважаеми гриинфенове замисляте ли се от къде ще дойде енергията, която ще произвеждат тези пътни пиезопанели?……..естествено от резервоара на вашия автомобил…….е тогава още ли искате да пътувате по такива пътища….?

 5. Zimakandi
  30 Apr 11
  5:19 pm

  Уважаеми г-н George Kanev , ние и без това си караме автомобилите със същите резервоари и без да имаме пътища с пиезо генератори. Идеята е , че енергията която се предава от вибрациите при движение могат да послужат за нещо полезно вместо да се губят. Преди време гледах някаде из Youtube подобна идея , но с тази разлика , че генераторите бяха предназначени за пешеходци , тоест докато се разхождате из центъра да речем, извършвате някакво полезно действие.

 6. Tonchev
  30 Apr 11
  9:02 pm

  Имо огромни резерви за икономия на енергия в транспорта – това са персоналните и малкоместните превозни елтранспорти. Дали трябва да се разкарва 2-3 тона джип да вози 100 -200 kg или поне 1 тон малолитражка да вози пак 100 -200 kg

  И без много сметки е ясно, че може 200 kg кола да вози 200 kg. съответно разходът на енергия – гориво е в пъти по-нисък.

  вижте как
  на
  http://elcar.ecoteck.net/elcar.html

 7. atanas
  01 May 11
  8:07 pm
 8. Tonchev
  01 May 11
  8:58 pm

  И без много да задълбаваме, се знае, че реактивната сила може да издига над земята всякакви тела по-тежки от въздуха. Но по-енергоикономично е да се ползва за това аеродинамичната сила, създавана от крило. Затова днес всички се возим на самолети, а не на ракети.

  Различни съчетания на аеро/хидро динамична сила с реактивната използвам в десетки мои изобретения за реактивните ветро/хидрокиветични турбини – технологията Ротоджет, при която реактивната и аеро/хидро динамична сила се допълват, благодавение на особени конструкции на поторите и лопатите на турбините.

  виж как и на видео

  http://www.tonchev.org/malkiwindbg.html

 9. Joro
  02 May 11
  10:01 pm

  Не е точно реативна сила, Тончев, или поне не струи газ… Ако ги намеря материалите ще ги публикувам, няма проблем. Намерих го в нета преди 1-2 г, (pdf) руски или англ. дори го пратих и на някой от тук, но ги загубих – из файловете ми е някъде, не е изтрито. Не казват съвсем висчко, но доста повече от това на линка. Между не го приемайте за чиста монета.

 10. atanas
  03 May 11
  4:31 pm

  Интересно ми е под “кръгово“ движение на ДВГ-генератора за турбина на метан ли става въпрос или за бензинов-ДВГ за 3-400лв. http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren А за 8.000евро едва ли ще са литиеви батерии.

 11. Joro
  03 May 11
  9:22 pm

  atanas, на турбина, а двигател с ротиращо бутало. Такъв е примерно Ванкеловият (виж в google vankel engine или ванкелов…), но не е само той.
  Относно цената – руската икономика е малко по особена, новсе не вярвай на всичко дето чуеш. Може да не стаава дума за Li-ion

 12. atanas
  05 May 11
  4:17 pm

  Joro какво ще кажеш за това http://www.greentech.bg/?p=19282 като генератор за ел.кола и г-нТончев да каже нещо ако неговата безтрансмисионна се оборудва,
  с ефективен генератор с КПД с 2-4 пъти повече.

 13. Joro
  05 May 11
  4:40 pm

  Четох го в чужд сайт преди повечко от седмица… Не знам какво да мисля, изглежда добре и сигурно е ефективно (никой изследовател няма да каже минусите на изделието сия ще остави да се видят с времето), просто вид роторен двигател. Или вид турбина, не знам вече къде е границата. Оборудваш ли кола с такова нещо, вече имаш хибрид. Ако говорим за ефективност – газовата туебина е най-ефективна от ДВГ – може да стигнеоколо 70 % КПД. Има турбинен хибрид не е толкова ефективен колкото мощеня збравих каква кола беше.. Обаще ако правиш хибрид (po-skoro) кола с гориво – по-добре е да се ползват горивни клетки за конверсия на енергията – ефективността тогава може да надвиши 80%

 14. Tonchev
  05 May 11
  5:05 pm

  крайно време е да разберете, че и най-усъвършенствания двигател има поне два главни недостатъка
  не може да е 100% екорогичен и
  иска дефицитни горива

  евентуално може да работи с овдород, но по-ефективно е водоросъдт да гори в горивна клетка и да прави ток за елмотори

  затова, най-прекия път към евтиното е електрическата тяга. поне засега токът е много по-евнтин като ененергийна еденица, от което и да петролно (газово) гориво.

  А най-евтиното е токът да се прави от ВЕИ (екологични и неизчерпаеми) и да се возим.
  примерно на слънцемобил

  вижте галерия на

  http://elcar.ecoteck.net/gal.html

  Иначе в Израел тестват разни работи, но големият им транспротен проект е с електротяга.

 15. atanas
  05 May 11
  8:28 pm

  Без генератор за дозареждане няма да стане и http://www.youtube.com/watch?v=5SF3jxcAX80 и въпроса е да е фабрично монтиран и икономичен но за 400лв. се купува.Естествено че трябва фотоволтаик на таван и преден капак и цената да остане до 10.000евро която г-н Путин караше

 16. atanas
  05 May 11
  8:42 pm

  Joro според мен недостатъка е мощноста и затова си мисля че е добро за генератор за ел.кола ако е има нисък разход в комбинация с безтрансмисионната на Тончев е супер съчитание плюс фотоволтаик на таван и преден капак

 17. Tonchev
  05 May 11
  9:37 pm

  Всяка една кола е важно да има ниски загуби и да е лека. Например суперлеките наши двуместни елколи са около 100 кг. с батериите – варианти кабрио. Те са на порядък по-леки от обичайните коли. затова пиезоелектриците на пютя ще дават десетина пъти по-малко ток от посочения в статията – т.н. до 40 вместо до 400 kWh. (смятам, че добивът ва електричество е енергия и е именно kWh, а не kW)

  Ако от двете стрни на пътя има фотоволтаични стени 4 метра, то енергята, която те ще се добие от километър през деня, дори и никакава кола да не мине, ще бъде около два пъти повече.

  Ако има между тях и вятърни турбини – още по-добре, а ако фотоволтаиците имат и огледала – най-добре

  вижте как на

  http://www.tonchev.org/ecotransportbg.html

 18. Tonchev
  05 May 11
  9:48 pm

  Представете си подръжката и ремонта на пътя с пиезоелектрици – скъпа работа.
  В крайна сметка може да се остойтостят ццялостно фотоволтаичните и пиезолектличните решения, като инвестиция, като експлоатационен срок, като оперативни разходи, като основни ремонти и т-н- и да се сметне по-доброто.
  Аз мисля, че поради падането на цените на фотоволтаиците и увеличаването на тяхната ефективност, те трудно ще бъдат инвестиционно приемливо заместени от друго на линийни обекти – пътища, жп линиии, речни и канални водни пътища с електро и хибридни кораби по тях и т.н.

  Вижте нов БГ патент за хибридни транспортни средства на

  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20080731&CC=BG&NR=65420B1&KC=B1

 19. Tonchev
  06 May 11
  1:02 am

  вибрациите и флуктуациите на амортисьорите на колите при движение, също могат да се ползват за енерегийни приложения в самите коли. Най-лесно е, ако колите са електрически или хидравлични хибриди.

  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20090520&CC=DE&NR=102007054771A1&KC=A1

  Пподобни решения използват и пиезоефекта, но в самата кола и на място се оползотворява рекуперираната енергия. Изглежда, че това е по-ефективно решение от посоченото в статията за пътя.

 20. atanas
  06 May 11
  9:42 am

  Тончев идеята е икономичен генератор който захранва ел.мотори които движат ел.колата и виж http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm този ДВГ може да е просто динамо-генератор който дава ток на ел.мотора на ел.колата.
  Така си мисля че са е направили . http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren а батериите може кондензатори

 21. atanas
  06 May 11
  10:52 pm

  Joro в тази статия казваш нещо http://greentech-bg.net/?p=4201#more-4201 и интересното е че руската кола се казва йо-мобил.Мисля че руснаците нелъжат и става въпрос за много икономичен генератор който захранва ел.моторите на колата след първите 40-50км.пробег се включва ДВГ-генератора/може на метан/ с голям ампераж на тока и зарежда суперкондензатори. Такъв е принципа и на “шевролета“ след 50км.пробег се включва ДВГ-динамо и незнам к’во КПД ще има.

 22. Tonchev
  07 May 11
  12:33 pm

  малките ДВГ генератори на ток далеч не са ефективни. А когато са на електрически коли те са range extender , а не за честа употреба.

  По-ефективното решение е хибридни коли с основен икономичен ДВГ и регенеративни спирачки. най-ефективни са хидрорегенеративните. Те са по.-добри от комбинации с ел-регенеративни и супер кондензатори

  виж повече на

  http://www.tonchev.org/hcarbg.html

 23. atanas
  07 May 11
  2:06 pm

  Тончев фолсвагена гори 1л. на 100км. http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm и ако този ДВГ се използва за генератор ще гори по-малко или мислиш че руснаците са “балами“ и такъв е принципа и на “шевролета“ след 50км.пробег се включва ДВГ-динамо – икономичен генератор http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=679398

 24. atanas
  08 May 11
  7:05 pm

  Тончев съгласен съм и има проект http://www.greentech.bg/?p=18617 но ДВГ като генератор е по-добро с безтрансмисионни ел.мотори и регенеративни спирачки.

 25. Tonchev
  08 May 11
  9:51 pm

  Повтарям – малките ДВГ генератори на ток далеч не са ефективни.

  А на VW е дизел, който по-принцип е по-малко екологичен от ДВГ на бензин/газ

  По-принцип дизел ДВГ е по-ефективен от бензин ДВГ

  Разглеждайте хибридите като преход към 100% ел коли.

 26. atanas
  08 May 11
  10:23 pm

  Естествено че 100% ел.кола с фотоволтаик на таван и преден капак и ако може и стъклата фотоволтаик – http://ecotech.bg/statii/254-podobreni-gavkavi-solarni-paneli
  но трябва и ДВГ-генератор ако решиш да минеш 500-600км. И в Израел правят проект направо батериите да сменят или бързо зареждане с 400волта за 15минути.

 27. Tonchev
  08 May 11
  11:56 pm

  Това дето го правят в Израел, аз отдавна го правя с батериите. Ако с едни батерии минаваш 50 км, то сега по евростандарт, има на всеки 50 км бинзиностанция, където можеш да сменяш акумулаторите.
  Затова, при изгражздане на елзарядни станции, не ти трябва ДВГ

  виж как става това в умна мрежа
  http://www.b2b.bg/90.html

 28. atanas
  09 May 11
  2:04 pm

  Тончев непомня коя марка кола предлагаше бързо зареждане до 50-60% на капацитета на батерията за 15минути с 400волта. А за смяна на батериите го забрави и не е практично.За колонки метан и пропан-бутан на всяка бензиностанция в ЕС знам че до 2016год.трябва да се оборудват но за зарядни за ел.коли незнам но се прави лесно и 400волта за 15мин. е хитро и не го отричай.

 29. atanas
  09 May 11
  2:15 pm

  Снимка-11 на Рено http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm но и за други коли съм го чел някъде и това е най-логичният вариант – 20мин.при 400волта и 3-4часа при 220волта и естествено колата да има фотоволтаик на таван и преден капак да се дозарежда през светлата част на деня – докато си на работа или в мола.Проблема е КПД-то на фотоволтаика на тавана и капака.

 30. Tonchev
  09 May 11
  4:10 pm

  atanas
  Ти забрави за смяната на батериите, но знай, че в Калифорния е масова замяна на батериите на зарядните станции. Даже има търговци, които продават колите без батериите, а смяната им е на абонамент.
  Там не са и чували за газово гориво. даже някъде е забранено.
  У нас дори, е забранено на някои паркинги да се пракират газови коли – например на Карфур-МОЛ на Цариградско шосе София.

  моят проект например предвижда замяна на батерии, които служат и за буфер на интелигентна ел мрежа
  виж как
  на

  http://www.b2b.bg/90sg.html

 31. atanas
  11 May 11
  5:01 pm

  Тончев при 150$ за 1000куб. метан ел.колата е с по-голям разход на 100км. при еднакви цени на колите.Директива на ЕС до 2016г. всички безиностанции с колонки за метан и пропан-бутан.Забранено в подземни гаражи.Снимка-11 на Рено http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm това е най-логичният вариант – 20мин.при 400волта и 3-4часа при 220волта с фотоволтаик на таван и преден капак да се дозарежда през светлата част на деня

 32. Tonchev
  11 May 11
  10:51 pm

  atanas
  метанът е газ, който е основната съставка на природния газ. А той поскъпва. Събирането на метан при ферментация на биомаса може да е по-евтино. Но в бъдеще всичкият метан ще поскъпва, независимо откъде идва.

  А Слънцето е БЕЗПЛАТНО !!!!!!

  От метанът може да се прави водород за водородните горивни клетки на колите. Такъв е случаят с Хонда FCX. Тя се продава с генератор на метан от природен газ, а не от биогаз, в който има метан. Във всички случаи следва да имаш достъп до природен газ.

  А Слънцето е БЕЗПЛАТНО НАВСЯКЪДЕ !!!!!

  Поради това то не е необходимо ДА СЕ ТРАНСПРОТИРА И СКЛАДИРА.

  А със слънчева енергия може да се прави водород от вода, която също е изобилна.
  виж един БГ патент за това

  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20070531&CC=BG&NR=109359A&KC=A

 33. Tonchev
  11 May 11
  10:59 pm
 34. atanas
  12 May 11
  6:56 pm

  Тончев в РБ-я метана е 300$ а Иран и Азия го предлагат на 100$ с кораби като втечнен и сгъстен.Биогаза е за ток http://www.greentech.bg/?p=3852 Слънцето е безплатно но още са скъпи фотоволтаиците и САЩ обещаха 1W -1$ http://greentech-bg.net/?p=7337 при 1W -1$ КПД-то е второстепенно.

 35. atanas
  13 May 11
  5:38 pm

  Тончев видях Хонда FCX и 22.000$ е добра цена и аз точно за това говоря – вместо горивна клетка за водород генератор на метан за производство на ток или http://www.dw-world.de/flashcms/autos/bg/bg_autos_popup.htm и този ДВГ да е генератор ако харчи 1л. на 100км..А за катализатори преобразуващи метана на водород или направо бутилка с водород не коментирам и не съм учен но непише разхода на 100км.колко е ??? При 1.50лв. за метана с 6лв. се минават 100км.

 36. Tonchev
  16 May 11
  11:43 am

  разликата между метан и водород като автомобилно гориво е огромна
  1. Метанът е дефицитен, а водородът е даже и във водата, която е изобилна.
  2. Метанът е парников газ, а водородът не е.
  3. Метанът и като изгори отделя парникови газове, а водородът – вода.
  4. Водородният цикъл, през водата, е безкрайно повторяем.
  5. Метанът като гори поглъща кислродод (въздух) – който ние дишаме.
  6. Водородът като гори поглъща кислродод (въздух), но процесът е обратим, защото „пепелта“ на водорода е вода.
  ………..
  ……………
  ………………

 37. atanas
  16 May 11
  4:27 pm

  Г-н Тончев разграждането на водата на водород и кислород с к’во КПД е??? http://www.youtube.com/watch?v=pRCnSQA37Zs&NR=1&feature=fvwp
  Да не говорим как се взривява водорода при допир с кислород.
  Метана е парников газ и трябва да се улавя за ТЕЦ и в дефорсиран-ДВГ.

 38. Tonchev
  16 May 11
  6:30 pm

  така е

 39. atanas
  16 May 11
  9:40 pm

  Метана-СН4 има една молекула въглерод и почти не отделя въгл.двуокис и също така ОПАСНИЯТ въгл.окис,докато при бензина/С9Н17/,и пропан-бутана/С3Н8-С4Н10/ на пръв поглед се виждат повече молекули въглерод.Отделно лъжат хората щото само 25% от нефта отива за ДВГ-гориво .Схемата е ТЕЦ с водорасли около тях за да улавят СО2 и NO2 http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 и от водорасли се прави биодизел за генератори за ток за ел.коли с фотоволтаици по тях.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>