GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Газово находище в Алжир е пионер в улавянето на СО2

December 22, 2008

in-salah

(AP Photo/Alfred de Montesquiou)

Газовото находище IN SALAH в Алжир, намиращо се на 1200 километра на юг от столицата, в пустинята Сахара, е един от водещите примери в света на технология за съхранение на СО2 под земята.

Няколко международни петролни компании – британската BP PLC, норвежката Statoil и алжирската Sonatrach, заедно с правителството на Алжир, са инвестирали съвместно 100 милиона долара за улавянето на парниковия газ.

Природният газ, добиван в Алжир, е със съдържание на СО2 от 4 до 6%, /в In Salah съдържанието е 7%/, докато регулациите в ЕС допускат доставки на газ, съдържащ не повече от 2%. Ето защо се налага СО2 да се филтрира на място, но в In Salah той не се изпуска в атмосферата, както се прави навсякъде, а се изпомпва обратно на дълбочина около 2 километра. От фирмата твърдят, че се улавят 800 000 тона СО2 годишно от добиваните 9 млрд.куб.м. газ, който се очиства до съдържание от едва 0,3%..

Алжир няма да спре усилията си дотук – в момента всички фирми, които кандидатстват за добив на газ са длъжни да включат в проектите си мерки за улавяне на въглеродния двуокис. Годишният експорт на алжирски природен газ е 65 млрд. куб.м., което означава огромно количество СО2, изпускан в атмосферата.

Предимствата и недостатъците на технологията за въглеродно секвестиране се обсъждаха пространно в началото на този месец на Срещата в Познан, посветена на проблемите на климата. Учени и природозащитници се опасяват, че парниковият газ може да бъде изпуснат обратно в атмосферата. Но в Алжир не се ползват стари минни галерии, а СО2 се изпомпва обратно в съществуващия воден/газов резервоар. „Ако този СО2 е стоял там безопасно милиони години, без изпускания, защо това да се случи сега?” – ги контрират от компанията.

Ако се променят правилата за предоставяне на въглеродни кредити, проекти подобни на този могат да се окажат доста печаливши. Това би накарало и други компании, добиващи газ, да започнат да улавят СО2. Всичко зависи от това накъде ще тръгнат преговорите за ограничаване на замърсяването и за достигане на целите, заложени в Протокола от Киото.
По материали от: Associated Press

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: carbon sequistration, Екология, замърсяване, околна среда, СО2, улавяне на СО2


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  Chamburi
  22 Dec 08
  1:43 pm

  Свежо: Everyface i see
  Is cold as ice
  Everything i touch is pale
  Ever since i lost imagination
  Like a stream that flows into the sea
  I am lost for all eternity
  Ever since you took your love away from me
  Some times the sound of goodbye
  Is louder than any drumbeat

 2. Много добро начинание но доста безмислено. Като филтрират СО2 от природния газ спестяват само 5% от масата на газта. Останалите 95% се изгарят.Като се има предвид че природния газ е съставен от метан, етан, пропан, бутан и др. съответно с 1,2,3,4 въглеродни атома. Да вземем за примерн бутан. Той се състои от 4 въглеродни атома и при изгаряне една молекула бутан отдава 4 молекули СО2 при маса от 58.12 g/mol бутана отделя 4 х 44.0095 g/mol СО2
  Казано с по – прости думи това е все едно да отслабваш като се подстрижеш.

  Казаното до тук не променя факта че природния газ отделя най – малко СО2 на един джаул енергия от всички изкопаеми горива. Но пък това не прави по – смислено улавянето на 5% СО2.

 3. Севдалина Пеева
  22 Dec 08
  2:24 pm

  Добре казано, аз също съм доста скептична по отношение на складирането на СО2 в земята. В този проект ме впечатли това, че районът все пак не е населен, освен това методът изглежда по-безопасен в сравнение с депозирането в кухини/мини на газообразен СО2.
  А в кръга на шегата – познавам няколко дами, които се теглят само в банята, след душ и след изпълнени някои физиологични функции 🙂

  Но някак е тъжно, че светът става все по-невротичен и отделя толкова много време, пари и усилия за безсмислени каузи…

 4. И аз подхождам с леко недоверие към проектите за складиране и пречистване на СО2, тъй като не съм сигурен че то е причина за глобалното затопляне и т.н. Мисля че има други газове и вредни вещества, които са много по-голям проблем и заслужават внимание. Въпреки това проекти като този заслужават внимание.

 5. Joro
  23 Dec 08
  9:12 am

  Имайте предвид, че тук може да не се гони само екологичен ефект. Чрез инжектиране на газ може да се конртолита налягането в системата (находището и/или сондажната инсталация) което води до по-ефективна работа на съоръженията и до по-пълно изчерпване. По обясними причини инжектирания газ трябва да е инертен. Подобна технология се мислеше (и може и вече се прилага) за доизчерпване на нефтени находища, които стават неизчерпаеми след преполовяване на запаса. Защо се споменава екологичния ефект е друг въпрос

 6. Севдалина Пеева
  23 Dec 08
  10:24 am

  Благодаря ти Жоро, ти обърна перспективата и нещата си дойдоха на мястото! Като се махне патоса, се виждат съвсем ясно икономическите ползи от проекта, освен това хората си правят реклама, с надежда един ден да печелят от въглеродни кредити. Но пък сега е ясно и друго – че с един куршум уцелват два заека, което още повече впечатлява.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>