GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Кралство Северен Дъмплинг – енергийно независимият остров на Диин Кеймън

January 2, 2009

island1

Миниатюрният остров (Notrh Dumling Island), намиращ се около крайбрежието на щата Кънектикът,  обяви своята независимост от енергийната мрежа на САЩ. Освен това собственикът на острова Диин Кеймън му е предложил име – Кралство Северен Дъмплинг,  на самия себе си – Господаря на Северен Дъмплинг, а на себе си и няколко свои приятели – първата в света светодиодна нация. Всъщност господарят на острова е по-известен като изобретател – негови изобретения са Скутера (или по-скоро тротинетката) Segway, креслото iBOT и много други любопитни неща.


Неголемия си островq с площ 8000 м2, Диин купил през 1986 г.  за „скромната” сума от $ 2.5 млн, станал негов единствен жител и на шега провъзгласил територията за независима държава, учредил конституция, флаг и химн, въвел собствена валута (1 Дъмплинг = 1000 USD), собствен военноморски флот (състоящ се от една амфибия) и визи за гостите на острова. Шегува се, че се отделя от САЩ, а по-късно щял да подпише и договор за ненападение. За себе си твърди, че е удовлетворил една детска мечта. Но дотук с политиката.

island2

Що се касае до самоосигуряването с  електричество, решение на този въпрос Диин намерил по неволя – просто в един прекрасен ден бил уведомен от бреговата охрана, че островът ще бъде изключен от енергийната система, защото фарът, заради когото островът е бил снабдяван с електричество, е преминал на захранване със слънчева енергия. Какво да прави? Първоначално си осигурил фотоволтаична система като на фара, но се оказало, че енергията не е достатъчна за енергийните нужди на острова. Инсталирал вятърна турбина – отново незадоволителен резултат.  Тогава решил да погледне проблема от другата му страна – доколко могат да се намалят енергийните нужди на острова чрез повишаване на ефективността? С тази идея Кеймън се обърнал към приятеля си Фриц Морган – главен технолог в компанията Philips Color Kinetics . Съветът бил всички осветителни тела да се заменят със светодиодни източници на светлина, разработени от неговата компания. Като резултат, Кеймън получил освен лампи и много декоративни подсветки,  енергоптреблението на целия остров намаляло с 50%, а в дома на Кеймън – със 70%. Средно за острова е достатъчна мощност от 2500 W, а при включване на всички товари може да достигне до 5000 W. „За нас това е демонстрация на нашата технология както в декоративен, така и във функционален план“ – Казва Фриц, чиято компания е направила подсветката на телевизионната кула CN-.tower намираща се в Торонто, провинция Онтарио, Канада –  „В режим на икономия системите позволяват да се контролира енергийния разход, както никога досега. За нас настоящата презентация е възможност да видим кое работи и кое не.“ За сега всичко работи, има само един „малък“ проблем – засега такива осветителни системи са скъпи – например LED блока ColorBlast, който осветява копието на Стоунхендж на острова сега струва около 600 $. На една колона от копието има 2 такива блока. За масовите потребители към момента  такива осветителни системи са недостъпни, но е възможно след няколко години ситуацията да се промени.

За сега Диин се занимава и с изобретателска дейност –  измисля вещи,  които са приложими за страни от третия свят и естествено сам ги тества. Една от тях е пречиствател на вода „Slingshot“ , способен да осигури 1000 литра на дeн чрез дестилация. Друго подобно изобретение е Стирлинговия двигател, който генерира около 200 W енергия. Метанът, който осигурява топлина за работата на двигателя, се получава от оборска тор. Подобни устройства работят в Бангладеш. А, да – не на последно място и автомобил със стирлингов двигател, с който съвсем не се изчерпва списъка от изобретения.

Теми: алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, Диин, Енергийна ефективност, енергийна независимост, Кеймън, остров

 1. Радко
  02 Jan 09
  7:12 pm

  Браво! Интересна статия.
  Господин Кеймън доказва, че когато имаш желание, има и решение!

 2. Даа и аз съм му голям фен. Най-много ме впечатли устройството му за пречистване на вода. Може да филтрира стотици литри на ден с много малко енергия, без филтри и химикали и без да има значение колко е мръсна водата.

 3. Браво за статията. Като цяло тук статиите са хубави. 🙂

 4. Joro
  03 Jan 09
  11:44 pm

  Какво да кажа.. Благодаря за отзивите!
  А аз лично съм по-впечатлен от Автомобила със стирлингов двигател, на по-долния линк:
  http://www.inhabitat.com/2008/11/11/the-2008-deka-revolt/

 5. Joro
  03 Jan 09
  11:53 pm

  Готиното на този хибрид е, че може да се движи практически със всякакво гориво, като му се изчерпи акумулатора.

 6. umnia-53
  28 Aug 09
  9:36 am

  Малко съм скептик относно външния дизайн на автомобила.Странично погледнато ми прилича на леко събран голф-3.Малко научих за техническите данни на този погледнато благосклонно не лош автомобил.Но относно безопасноста има какво още да се желае,и компромис с това не трябва да се прави.Извинявам се че преливаме в друга тема,но с човешкия живот гъдел не трябва да си правим.За това имам собствено изобретение и не само за този тип автомобили.Човешкия живот е безценен.Трябва да го пазим,и на всеки ще лежи на съвеста-компромиса с това.Леко подсказвам–противоударна решетка поставена пред айрбеците.До нови срвщи.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>