GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Водещи производители на електроника работят за стандарт за безжично зареждане

January 3, 2009
wireless-charger

Безжичното зареждане за всички електронни джаджи у дома би било едно чудесно постижение, което да си пожелаем да се случи през 2009 година. А индикации за това, че може би това не е празна надежда е съвместната работа на някои от най-утвърдените производители на електроника в света, които в средата на декември се обединиха в Wireless Power Consortium. Една от първите им задачи е да се изработи международен стандарт за безжично зареждане на електронните устройства.

В резултат на това може да имате едно единствено зарядно устройство, което да е съвместимо с всички ваши мобилни телефони, цифрови камери и други, независимо кой е техният производител.

Инженерите от Fulton Innovation и ConvenientPower предлагат да се заменят всички зарядни устройства с кабел с един плосък заряден панел, който работи с помощта на електромагнитна индукция. Всичко, което трябва да се направи е просто да се постави електронното устройство върху панела.

Въпреки че звучи твърде хубаво, за да е истина, имената на останалите участници в Консорциума сами по себе си достатъчни, за да погледнем на това начинание сериозно и да очакваме практически резултати. Преценете сами – сред тях са още Texas Instruments, National Semiconductor, Olympus, Logitech, Sanyo и Philips.

Защо липсата на стандарт е пречка пред развитието на технологията? В момента на пазара има редица уреди, които се зареждат безжично – четки за зъби, осветителни тела, масажори, дистанционни управления и други. Но те работят на различни честоти и ползват индуктори с различни размери или импеданси. Унифицирането на тези характеристики от производителите би било от наистина голяма полза за потребителите, които да могат да ползват едно единствено зареждащо устройство, съвместимо с всичките им електронни джаджи.

Като начало най-вероятно безжичното зареждане ще осигурява до 5 вата мощност, но в по-далечно бъдеще ще има заместители и на стандартните днес зарядни устройства за лаптопи, които ще осигуряват мощност над 100 вата. При това зареждането ще става за същото време, като по „стария” начин.

По материали от: www.pcworld.com и  www.ohgizmo.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Wireless Power, електроника, иновативен дизайн, иновативност, Технологии за дома

 1. Писах за тази технология преди известно време и ще е много яка, но още не е ясно как влияе на живата материя. Май не е добра идея да имаме още излъчвания в и без това шумната ни среда (говоря в доста широк спектър). Освен това доколкото разбирам тези играчки ще харчат доста повече ток за зареждането на една батерия, отколкото с кабел. Това ще увеличи неимоверно натоварването. Е, не че не искам да имам и аз такава де – писна ми от захранващия кабел на лаптопа. Само дето започвам да се замислям за страничните неща.

 2. Севдалина Пеева
  04 Jan 09
  5:14 pm

  Може ли да пуснеш линк към твоята статия по темата, защото не успях да я открия – вината е моя, изгубих търпение 🙂

  А иначе що се касае за отрицателните страни – надявам се нещата да бъдат контролирани от гледна точка безопасността на потребителите, а не единствено от гледна точка интересите на компаниите-производители на електроника и техните продажби.

 3. В търсенето на блогът ми пишеш „соларно зарядно“ или отиваш тук. Това, което ме притеснява за контрола на вредата е, че ще го претупат като този на телефоните. Още не се знае дали телефоните вредят на мозъка или не.

 4. Опа пардон. Търсенето е „безжично захранване“, а линка е тук.

 5. Телефоните са супер вредни за човека, не само за мозъка, а и за сърцето, половите органи, бъбреците и т.н. Такова е и положението и с повечето друга електроника. Напоследък обаче излезнаха някакви чипове, които предпазват от вредните вълни, обаче не съм ги пробвал и повече не мога да кажа.

 6. Севдалина Пеева
  04 Jan 09
  6:47 pm

  Този чип е в продажба едва от началото на декември, производителят е белгийската компания Omega Pharma. Мисля че положителният му ефект е изследван само от тях и все още няма независимо потвърждение. Иначе цена от 40 евро не е толкова голяма, ако ползата от него е реална. Ето и линк към инфото на Reuters:
  http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSTRE4B84ME20081209?feedType=RSS&feedName=scienceNews

 7. Не е само този, виждал съм ги още преди 2-3 години и хората които ги ползват са доволни.

 8. Angel Genchev
  04 Jan 09
  8:12 pm

  Електромагнитното зареждане с голяма мощност ще доведе до излъчване на електромагнитни вълни с голяма мощност близо до устройството и смущаване на уреди, работещи на използваната честота и нейните хармоници. Освен това до облъчване на намиращи се наблизо хора с електромагнитни вълни.
  Други стрнични ефекти могат да бъдат изтриване на магнитни носители в близост до устройството като дискети,твърди дискове,кредитни карти.

 9. Освен вредните облъчвания, друг голям проблем при това зареядно е големите загуби на енергия и ниското КПД. Иначе като удобство е беспорно.

 10. Joro
  05 Jan 09
  12:01 am

  Общо взето сте прави, ако се използват технологии подобни на Intel-ската – http://greentech-bg.net/?p=1063 . В смисъл ако искаме да пренесем захранване на някво разстояние – 60 см, метър и тн. Проблема частично може да се реши с насочени антени (параболични примерно една срещу другя) дето фокусират в лъч, но проблема с пряката видимост остава. Отварям една скоба с риск да се отнеса от темата – имаше идея от преди около 25 години (когато имаше главно руска научна литература) да се направи фотоволтаична центала от спътници на геостационарна орбита, с квадратни километри площ на панелте. Познайте как енергията стига до земята? Преобразува се в микровълни, изпраща се от насочена антена с площ около квадратен км, на земята се улавя пак от насочена антена с около 10 км2 площ (колкото и да е успореден лъчът ще има някаква разходимост за разстояния от около 3600 км), разположени в някоя пустиня и всичко щяло да е ОК. Енергиината плътност щяла да е достатъчно малка за да не пречи на самолети и птици. Само че в тези времена ядрената енергетика беше бъдещето, а димящите комини – символ на прогреса. Морето беше до колене а на Марс щяхме да ходим до 2000-нат година или там някъде.
  Та така за насочените антени
  Обаче има още един начин.. Когато зарядното е поставка и уредите се поставят върху нея. При това положение трябва само да се договорят стандарти за индукторите, както е написано в статията. Предполагам на присъстващите е ясно как работи трансформаторът – две или повече намотки които се свързват индуктивно. Първичната към променлив или пулсиращ ток, вторичната към консуматор. Променлив ток – проненливо магнитно поле (което тече по магнитопровада (или сърцевината) на трафа) и обратно. От трафа навън поле няма. Просто трябва да се направи траф със разделяема сърцевина като едната половина е в уреда а другата в зар. у-во. Следващото важно нещо е да се поставя уреда на точното място в-ху поставката. Тва е. А, да – да се ползва импулсен траф с килохерциви честоти за по висока ефецт и намаляване на габаритите, не мрежова (50 Hz за BG), и да се постави сензор, който изключва зарядното (поставката) при липса на уред отгоре.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>