GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Идеи за почистване на PV-панели от снега

January 6, 2009

26winter600
Навън снегът кротко се  стели и променя скучния градски пейзаж, прави деня така спокоен и чист. За повечето българи снегът е задължително условие за доброто настроение по коледните и новогодишни празници, а за децата – за истинска зимна ваканция.

Но не и за тези, които са собственици на фотоволтаични инсталации – за тях емоциите са твърде различни – от една страна намалява производството, от друга страна ако снегът е прекалено обилен, има опасност за самите инсталации.
Ето защо почистването на панелите е важно и ето какви съвети за справяне с проблема намерихме на страниците на Innovative News:

1. Поставете панелите наклонени с 40 градуса или повече. По този начин снегът трудно ще се задържа върху тях.

2. Можете естествено да ги почиствате ръчно – за да изберете тази опция сте зависими от големината на инсталацията и доколко е достъпна.

3. Можете да се снабдите с автоматична снегопочистваща система – като например на немската фирма Spray-away – тя се задвижва от малък електромотор и е снабдена с температурни сензори и сензори за сняг, задейства се автоматично при започването на снеговалежа. Хоризонтална рейка на височина 3 мм над панела започва да го обхожда и пречи за натрупването на снежна покривка.

2

Последната опция е определено най-модерна, но мисля че е по-икономически пригодна за страни с повече снеговалежи от нашата, където в последните години зимите са почти безснежни.
Но същата компания предлага и очистващи системи, които могат да ви се сторят интересни и са подходящи за райони със силно замърсяване, където запрашаването е интензивно и значително понижава ефективността на фотоволтаиците.

1
Все пак снегът има и своите положителни страни – ако панелите са добре почистени, отразената от снежната покривка светлина допринася за по-голяма абсорбция от панелите. Същевременно ниските температури са много добри за работата им – така например в слънчеви снежни дни е регистрирано максимално количество произведена енергия от фотоволтаици, което даже надвишава значително характеристиките, заявени от производителите им.

Ако студената зима е охладила вашия ентусиазъм да инвестирате във фотоволтаични панели – помислете пак – всеки проблем има своето адекватно решение, стига човек да го търси!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, електричество, енергия от слънцето, слънчева енергия, слънчеви панели, соларна енергия, фотоволтаици, фотоволтаични панели, чиста енергия

 1. Свежо: Братлета, тази статия се отличава, като Слънце сред буламача от политическа критика, обсипал сайта!

 2. bozhidara
  07 Jan 09
  10:00 pm

  Свежо: pop_domitq, ве4е otec_dimitriki ли си? :)))

 3. Свежо: Няма го вече попа, игоних го от църквата с ритници 🙂

 4. jagoru
  26 Sep 09
  1:57 pm

  Не могу сказать, что мне не понравилось. Достаточно интересно и втолне интересно, но тем не менее есть кое какие добавления

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>