GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

AКВАПОНИКА

January 9, 2009

farm-fountain

Почти всички знаят какво е хидропоника – отглеждане на растения в хранителен разтвор, вместо в твърда почва. Тази техника стои зад вертикалните градини, които все повече се налагат в градския пейзаж тук и там по света. Нещо съвсем различно е аквапониката – при нея богатата хранителна среда от аквариумите се подава за подхранване на хидропонно отглеждани растения, след което биологично филтрираната течност се връща отново в аквариума.

Течността в аквариума съвсем не е вода – това е изключително богата хранителна смес, в която се разлага част от храната на рибите, живеят водни растения и микроскопични водорасли. Ако не се подменя или филтрира редовно течността, замърсяващите вещества биха достигнали токсични нива за обитателите на аквариума.

В същото време те са един вид „течен тор”, който може да изхранва растенията от една „водна ферма”. Растенията усвояват фосфора, амоняка, нитратите и нитритите и така пречистената вода може да се върне в аквариума, отговаряща на „изискванията” на рибите. Изключително важна роля за поддържане на този цикъл имат микроорганизмите, които се развиват върху кореновата система на растенията. Без тях цикълът би се изчерпал и процесът би бил прекъснат.

Съвсем логично е, че заради ползите си, процесът привлича вниманието на три групи едновременно – на занимаващите се с отглеждане на аквакултури, на занимаващите се с хидропонно земеделие и на любителите на органичното фермерство. Вероятно не е далеч времето, когато подобни системи ще бъдат нещо съвсем обикновено и често срещано.

Засега обаче има само няколко действащи инсталации, които демонстрират принципа и предимствата на аквапониката. Една от тях е в Националния музей в Нова Зеландия. Съвместният  проект на Ken Rinaldo и  Amy Young “Farm Fountain 4” използва една единствена помпа за циркулиране на водата в системата и рециклирани двулитрови пластмасови бутилки като легла за растенията.

Особено впечатляващо е, че  авторите на инсталацията са публикували изключително подробно указание как да се направи подобна. Използваните материали не са нито много, нито скъпи, така че не виждам никакви проблеми да се осъществи подобен проект в някоя природоматематическа гимназия например. Нямам представа дали има учители сред нашите читатели, но си мисля че един подобен проект би бил чудесно средство срещу апатията и скуката в училищата.

Вижте на видео как функционира Farm Fountain 4 в музея Te Papa Tongarewa в Нова Зеландия.

По материали от: blog.gengreenlife.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, замърсяване, иновативност, пречистване на вода, Рециклиране

 1. Simba
  09 Jan 09
  12:42 pm

  Свежо: Любопитно. Мерси за публикацията.

 2. Stancho
  09 Jan 09
  4:33 pm

  Нищо ново под слънцето. Такива системи, наречени „пит филтър“ се използват от хора (в САЩ), които имат езера с риби в задния двор. Системата наистина пречиства много добре. За пречистващи растения използваме ириси, вид папури, лотуси и подобни.

 3. anel
  09 Jan 09
  8:57 pm

  Свежо: 🙂 благодаря, хареса ми

 4. Мали
  10 Jan 09
  2:40 am

  А ако се използва за отглеждане на зеленчуци, например, какъв вкус биха имали? Защото хидропонните – домати, например, са пълен отврат и като вкус, и като качества…
  Идеята за система, която да върши работа в повече от едно направление безспорно е примамлива. Обаче, ако е само за пречистване, има и по-добри, работещи способи за тази цел, при това – по-икономични. Но какво, и такива системи могат да се използват за създаване на по-приятна и по-малко вредна околна среда, особено в градовете – знайно е, че растенията пречистват въздуха. рибки, зеленина и цветя наоколо, ветрец, който разнася аромат на свежо, добре звучи.

 5. malinita
  10 Jan 09
  6:47 am

  Свежо: А ако се използва за отглеждане на зеленчуци, например, какъв вкус биха имали? Защото хидропонните—домати, например, са пълен отврат и като вкус, и като качества…
  Идеята за система, която да върши работа в повече от едно направление безспорно е примамлива. Обаче, ако е само за пречистване, има и по-добри, работещи способи за тази цел, при това—по-икономични. Но какво, и такива системи могат да се използват за създаване на по-приятна и по-малко вредна околна среда, особено в градовете—знайно е, че растенията пречистват въздуха. рибки, зеленина и цветя наоколо, ветрец, който разнася аромат на свежо, добре звучи.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>