GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Мини турбини в английските газопроводи ще генерират електричество

January 12, 2009

2113212191_9e8cf0ddef

Мини турбини ще бъдат инсталирани в газопроводите във Великобритания, за да се използва потенциала на развитата газопреносна мрежа за генериране на електричество. Първите тестове ще се проведат в източен Лондон и се очаква до края на 2010 да бъдат инсталирани 20 мегавата мощности.

При положителни резултати от тестовете, широкото прилагане на тази технология в газовата мрежа на страната може да доставя до 1 гигават електроенергия. Което е сравнимо с капацитета на една ядрена централа или един ТЕЦ.

UK National Grid – собственик на по-голямата част от газопреносна мрежа в страната и компанията 2OC съвместно ще инсталират „експандерите” в газовите тръби. Те ще произвеждат електричество от промяната в налягането в тях. Диаметърът на един такъв разширител е само 20 см, но има капацитет да произвежда впечатляващите 1 мегават електричество.

Турбоекспандерите не са технологична новост – те са били известни още преди 1980 година, но досега високата им цена е била пречка за използването им. Но при нарастващите цени на енергията те вече са икономически изгодни.

geo-pressure-gas
Clean-Electricity-From-Natural-Gas-Pressure

Технологията има и други възможни приложения. При снижаване на налягането на природния газ той силно понижава своята температура – от 10 до -30 градуса по Целзий. Този „безплатен студ” би могъл да се ползва като заместител на охладителните системи в Лондонското метро например. Mercer от компанията 2OC посочва, че също така вече има интерес от няколко компании от IT-сектора за изграждане на сървърни станции в съседство с турбоекспандерите.

Напоследък се говори много и за изграждане на големи соларни централи в Сахара, където обаче тяхното охлаждане е сериозен проблем. Но Северна Африка е богата на природен газ и газовата индустрия би могла да осигури охлаждането на тези централи, като освен това генерира допълнително електричество.

По материали от:  www.guardian.co.uk

и cleantechnica.com

Рhoto Credit: Flickr user rickz under a CC license

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, електричество, електроцентрала, иновативен дизайн, производство, чиста енергия

 1. Супер новина. Преди време бях чувал за друга технология, която използва налягането в тръбите с газта за оползотворяване на енергия, която без това се губи. Добро решение 🙂

 2. JFA
  12 Jan 09
  2:35 pm

  Свежо: Нещо не ми се връзва. Първоначално се влага огромно количество енергия за да се нагнети и задвижи газа, а стова „изобретение“ се отнема от енергията на газа. Хич не ми изглежда логично особено поради факта че по принцип компресорите работят с нисък КПД да преобразуваш обратно в друг вид енергия си е чиста загуба.

 3. speeva
  12 Jan 09
  2:40 pm

  Свежо: Сигурно и нашите пра-прабаби така са се чудили как парата движи тренове, докато са бъркали бобеца в гърнето…

 4. Не разбирам много от физика, но ми се струва, че нергията, която се произведе от тези турбини, ще бъде изразходена другаде за нагнетяването на газа.

 5. JFA
  12 Jan 09
  2:59 pm

  Нещо не ми се връзва. Първоначално се влага огромно количество енергия за да се нагнети и задвижи газа, а стова „изобретение“ се отнема от енергията на газа. Хич не ми изглежда логично особено поради факта че по принцип компресорите работят с нисък КПД да преобразуваш обратно в друг вид енергия си е чиста загуба.

 6. Севдалина Пеева
  12 Jan 09
  4:07 pm

  При крайния потребител системата трябва да достави газ със значително по-ниско налягане от това, което е в основните газопроводи. За целта има изградени /няма да се изграждат тепърва/ разпределителни станции, където това налягане се понижава. Именно в тези разпределителни станции ще се монтират минитурбините. Там задължително трябва да се понижи налягането, така че по подразбиране вложената енергия за нагнетяване на газопровода се губи, така е навсякъде – просто е неизбежно.

 7. malinita
  12 Jan 09
  5:32 pm

  Свежо: Е вече е обяснено – влез вътре.

 8. Така нещата намират своята логика, мерси за пояснението.

 9. JFA
  12 Jan 09
  6:17 pm

  Свежо: Отивам да си направя един бобец

 10. Мали
  12 Jan 09
  6:37 pm

  Това е чудесно. Добре е да се използват всички и всяка работеща технология за оползотворяването на енергия, която и така се губи.

 11. malinita
  12 Jan 09
  6:59 pm

  Свежо: Наздраве. Сложи и турбинка. :)))))))))))))))

 12. nikiss7
  12 Jan 09
  8:40 pm

  Къде остана закона за запазван
  е на енергията???Може би вече не работи?

 13. nikiss7
  12 Jan 09
  8:49 pm

  Към Севдалина Пеева:От енергията на „Нулевата точка „ли ще се въртят тези турбини???? P.S. Нещо да си чула за цикъл на Карно

 14. Севдалина Пеева
  12 Jan 09
  9:42 pm

  Няма противоречие със законите на термодинамиката, а единствено с представите за енергийно лидерство на Балканите благодарение на зависимостта от руските ресурси и технологии.
  Убедена съм, че всички отрицатели на новите енергийни технологии са водени единствено от предразсъдъците си или даже нещо още по-лошо – част от тях от нечистоплътните си интереси.
  Да не намесваме Карно, nikiss7, споменавате го само за да звучите по-убедително, а не защото сте толкова вещ в термодинамиката. Би било чудесно да е идеална и обществената система, в която живеем, но уви – не е…

 15. nikiss7
  12 Jan 09
  10:50 pm

  Не претендирам,че съм много вещ в термодинамиката,но идеята я схванах.Извинявам се за малко прибързания коментар.

 16. ktamen
  08 Oct 09
  5:26 pm

  Получаваната енергия е малко, но защо да се губи. Браво на ингилизите!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>