GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нанотехнологии правят пробив при евтините слънчеви панели

December 28, 2007

bu_solarcell8865Американската компания Nanosolar е разработила нови соларни панели, които могат да доставят електричество на цена по-ниска от тази от тази на електрическата мрежа. Уникалната технология позволява соларните панели да се произвеждат от тънко фолио покрито с наночастици. Технологията на производство наподобява печата при мастилните принтери.

Компанията работи по изграждането на нови производствени мощности в San Jose, които се очаква да заработят през 2008г. Цената на електричеството от тези панели ще е едва 30 цента на ват.

От Nanosolar ще предлагат 25 години гаранция за панелите си.

 

nanoparticles

наночастици

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: nanosolar, соларна енергия, соларни панели, фотоклетки

 1. Марин
  28 Dec 07
  6:46 pm

  Моля потвърдете си информацията:
  1. Цена по-ниска от тази на електрическата мрежа
  2. Цена 30 цента на ват

  30 цента на киловат (не на ват) е доста висока цена – по висока от получаваната по традиционни начини. Цената на електроенергия от слънчеви (соларни 🙂 панели се изчислява в зависимост от времето на използване на панелите. 25 години е доста дълъг срок и има много голяма вероятност панелът да се строши без да може да се ползва гаранцията.

 2. ss7
  28 Dec 07
  8:03 pm

  „Цената на електричеството от тези панели ще е едва 30 цента на ват.“

  Ей , оливате са да пишете глупости. Че аз и сега си имам електричестово по 10 цента на КилоВат , вие ми говорите за 30 цента на Ват ?!? WTF,

  Виж, ако цената на самия панел е 30 цента на Ват, това е друга история 🙂

 3. Жабурняци | ss7 blog
  29 Dec 07
  9:50 am

  […] Тука вече не се сдържах и праснах един коментар, който

 4. Сравнението с цените на електрическата мрежа е със тези в Щатите. Става въпрос за цената за произвеждане на панелите, която е около $1 / ват, а не 30 цента.

 5. Всичките разбирачи които постнаха ме накараха да се поразровя из Интернет , защото имах чувството че не са прави

  открих тази таблица : http://www.solarbuzz.com/Moduleprices.htm

  Та предлагам да прочетете малко и да осъзнаете че в този блог е възможно да е написана добре статията защото може да се има в предвид това, че за 30 цента се произвежда слънчев модул произвеждащ един ват електроенергия

  (от таблицата се вижда че за въпросните модули цените са 4 долара и нещо за ват (като минимума е модул 125 вата)

 6. Валентин
  09 Jan 08
  2:01 am

  При фотоволтаичните панели цената винаги се смята на ват, като себестойност на панела за производство на 1 ват. Обикновенно е 3-4 долара на ват, което е доста скъпо за 3 Кв (нуждите на една къща без отоплението) са нужни $12000 – а това не е никак малка инвестиция. Ако обаче е 30 цента на ват това означава за $900 долара можеш да имаш безплатен ток и забравяш за НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и прочие. Разбира се отоплението ти трябва да е на камина или термопомпа, което е допълнителна инвестиция.

 7. Жоро
  31 Mar 08
  10:30 am

  Така или иначе, не се ли разбира, значи нещо куца в статията. Независимо от това обаче, информацията е интересна. Дано и ние имаме по-скоро досъп до такива технологии.

 8. Стилиян Георгиев
  15 Jul 08
  7:38 am

  Мисля,чев тази статия има неяснота в инвестициятал.Едно е 12000 долара и съвсем друго е 900.Добре би било г-н Кафазов да е по-ясен и точен в предлаганата информация!

 9. Христо
  17 Sep 08
  11:29 pm

  Нека аз да се пробвам да обесня, с сегашната цена от 0.10 цента на киловат ЧАСА излиза,че един ват струва 0.0001 цент, което се плаща за ВСЕКИ използван час.Разделете 0.03 цента на 0.0001, за да получите колко часа ще са нужни за да си избиете инвестицията. По мой груби сметки с цена 3$ на ват ще ви трябват,малко повече от 4 години. Но при 30 цента на ват – само 5 месеца.

 10. Христо
  17 Sep 08
  11:33 pm

  В горния си пост допуснах грешка – вместо да се раздели 0.03 цента, искам да кажа 0.3 долара,кояце цена е спомената в статията за нано технологийте.

 11. A3
  28 Feb 09
  10:42 am

  ааа пичове съвсем ме объркахте вече с тези коментари-първо да попитам някой ползва/л ли (е) такова,или подобно чудо,колко струва и как му понася-ааа второ май няма да питам :)))

 12. Емил
  06 Apr 09
  12:32 pm

  30 цента на ват значи, че за да си купиш панел с мощност 100 вт., ще дадеш 30 долара.

  Иначе плащате за киловатчаси, а не са киловати.
  Може и за киловати, ама това е ако са ви набарали в издънка. 😉

 13. Някой няма ли да започне да ги продава тия слънчеви панелчета за да стане всичко ясно .

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>