GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В Перу ще засадят 40 милиона дървета за 3 месеца

January 13, 2009

yanachaga-chemillen-national-park
Министерството на земеделието в Перу осъществява амбициозен проект по засаждане на 40 милиона дървета в рамките на 3 месеца в опит да се предотвратят последствията от климатичните промени.

Съгласно информационната агенция на Перу Andina проектът трябва да завърши до 20-ти февруари тази година. Началото е поставено на 13 декември миналата година. Това означава, че дневно се засаждат по 512 820 дървета – един невероятен и вдъхновяващ пример за целия свят. Подобен проект е колосален опит за справяне с последиците от обезлесяването, въпреки че изисква огромни усилия.

Перу е страна, разполагаща с невероятни природни дадености,върху територията ѝ се комбинират влажните гори на Амазония, труднодостъпните Анди и пустинни брегове.

Ръководителят на проекта Rodolfo Beltran посочва, че е било трудно да се осигурят 40 милиона дървета, след това внимателно да се подберат областите, където да бъдат залесени и след това да се направи програма за последващите грижи за тях. Няма причина да се съмняваме в неговите думи.

Фиданките ще бъдат засадени на територията на 18 различни перуански департамента и са основно евкалипти, борове, кипариси и други характерни за района вечно зелени видове. По предварителни изчисления новите насаждения ще улавят годишно 570 000 метрични тона СО2, но това не е единствeната полза. В Перу 39,3 %от населението живее в изключителна бедност и с осигуряването на временна работа на 128 000 души по време на кампанията ще се подпомогне благосъстоянието на част от тях.

Присъединяваме се към възхищението на цялата световна зелена блогосфера пред амбициозния проект на Перуанското земеделско министерство и пожеланията за успешно приключване на кампанията. И искрено се надяваме, че и нас може да се промени отношението към горите, които сега са единствено обект на неравностойни заменки и източник на доходи за мафията.

По материали от:  ecoworldly.com
Част от  Guardian Environment  Network

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, околна среда, СО2

 1. Най-накрая някой да направи нещо за природата. Браво на Перу!

 2. Радко
  13 Jan 09
  3:02 pm

  Страхотен проект, дано получи по-голям отзвук по цял свят и много държави да последват този пример. С удоволствие бих се включил в една подобна инициатива в България.

 3. Да това е идея да се направи нещо такова и в България. Трябва да се проучи какво е необходимо и колко пари ще струва.

 4. Тодоров
  13 Jan 09
  5:04 pm

  За да запазим климата и у нас трябва да се предприеме тази инициатива.Толкова голи баири има . Нека вземем пример и от съседните до нас – Турция. Мисля, че бяха първи или втори по засаждане на дървета през последната година. Мисля, че в дългосрочен план това ще е много положително за нас,но май няма стратегия и затова в тази държава.

 5. anel
  13 Jan 09
  5:37 pm

  Свежо: Е така се прави 🙂 Благодаря за поста

 6. 5кщщшкщк
  13 Jan 09
  8:12 pm

  Държавна стратегия няма как да има, защото няма държавници.
  А инициативата явно ще си остане само от нас самите – кой колкото може, трябва да допринася за залесяването – това е пътят, по който можем поне малко да забавим катастрофата на планетата.

 7. ivan
  13 Jan 09
  11:17 pm

  Браво на Перуанците! Има една особеност обаче. Изкуствено залесените гори са 100 пъти по-малко ефективни от (вече изсечените) вековни джунгли.

 8. tony
  14 Jan 09
  12:24 pm

  Защо мислиш че са по малко ефективни?

 9. Марто
  14 Jan 09
  1:05 pm

  Тодоров, не знам какъв пример трябва да взимаме от тях. Бил ли си в турската част на Странджа? Няма едно дърво стотици километри!

 10. emz
  14 Jan 09
  2:29 pm

  Браво! Благородна и изключително полезна акция!

 11. Свежо: Когато чуя подобна новина имам само една реакция. Настръхвам от радост.

 12. браво на хората, един пример че няма значение колко е развита една нация а колко е узряла.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>