GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

През 2008 година в Бразилия е продаден повече етанол отколкото бензин

January 14, 2009

eyeofbrasil

Националната петролна агенция на Бразилия обяви в края на декември, че продажбите на етанол от захарна тръстика са достигнали рекордни нива и за пръв път са превишили количеството на продадения петрол в страната. Продажбите на етанол са се увеличили с безпрецедентните 44.9 % спрямо предходната 2007.

Тук трябва да се има предвид също така, че тук се има предвид само чистия хидриран етанол, който може да се ползва директно в автомобилите. Така че ако се добави етанола, ползван като добавка към бензина, сумата ще бъде още по-впечатляваща.

Разковничето е огромната разлика в цените – произвежданият в страната етанол е почти наполовина по-евтин от бензина. По „бензиностанциите” /което вече явно не е съвсем точно наименование на пунктовете за продажба на горива/ един литър етанол се предлага срещу 0,63 US$, докато цената на бензина е 1,07 US$.

Бразилия е най-големия производител на етанол от захарна тръстика и втория най-голям производител на етанол в света след САЩ, които са №1, но ползват като основна суровина царевица. 9 от всеки 10 автомобила в Бразилия могат да се движат на етанол или комбинация от етанол и бензин във всякакви пропорции.

Освен че задоволява нуждите на местния пазар, Бразилия изнася милиарди литри етанол за Европа и Съединените щати.

По материали от: ecoworldly.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, биогорива, възобновима енергия, Екология, етанол, околна среда, производство, Транспорт

 1. Тодор
  14 Jan 09
  11:24 pm

  Това е достойно за адмирации, но не етанолът е бъдещето, защото използването на хранителни продукти за проиводство на гориво води до неминуемо поскъпване на тези продукти, използвани главно за задоволяване нуждите на населението от храни.

  Бъдещето е в автомобилите захранвани с водород и задвижвани с горивни клетки. Отпадъчният продукт при тях са водни пари.

  Ето един вече реализиран проект: http://automobiles.honda.com/fcx-clarity/

 2. yoi
  15 Jan 09
  8:46 pm

  освен това Амазония се изсича по същата причина , за да има повече тръстика, защото пък немците решили да станат екологични …

 3. Севдалина Пеева
  15 Jan 09
  9:11 pm

  Да, за съжаление тук има и обратна страна…
  Още един пример как решението на един проблем създава друг…
  Дали усилията на Перу по залесяването на 40 милиона дръвчета са достатъчни да компенсират обезлесяването в Бразилия? Едва ли…
  Живеем в сложно време…

 4. аз съм българче
  16 Jan 09
  2:04 pm

  Типично по български – виждаме нещата само от лошата страна. Някой замислял ли се е колко пустеещи земи има ?? Няко разхождал ли се е из България да види колко земя стои буренясала и пак има световен глад.


 5. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  sepuko
  31 Jan 09
  1:56 pm

  Свежо: Тъжна новина е изобщо популяризацията на биоетанолът, но трябва да се знае…

 6. sepuko
  31 Jan 09
  3:04 pm

  Ами всъщност био-етанолът е един чудесен способ да се демонстрира дезинформация чрез свръхинформиране. Ще ви кажа защо био етанолът не е добър. Той, освен че сам по себеси като гориво разчита на химична реакция с ниско КПД, отделя парникови газове и е скъп, се нуждае и от енергия за производство. Енергията вложена в производството на биоетанол произвежда парникови газове надвишаващи евентуалното им спестяване при използването на биоетанол!!! Биоетанолът, освен че моделира пазара на храните е и екологически неизгоден!

 7. Joro
  01 Feb 09
  5:49 pm

  А в БГ това гориво няма да прокопса, оти че го изпиеме..

 8. Joro
  01 Feb 09
  5:55 pm

  И оди обяснявай на полицая що колата вони на джибра..

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>