GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Китай ще строи най-голямата слънчева електроцентрала

January 19, 2009

chinasolar-ed01

Китай е страна, която е известна с грандоманските си строителни проекти като великата китайска стена. Следва строителството на най-голямата слънчева електроцентрала, която ще има капацитет от 1 гигават.

Централата ще бъде разположена в района на Цайдам и строителството ще започне през 2009г. Още не е ясно кои компании ще бъдат наети за изграждането на съоръжението, но най-вероятно те ще са няколко фирми от Китай. Страната отдавна е един от водещите производители на слънчеви панели в света и разполага със необходимото Know-How, както и производствен капацитет.

chinasolar-ed03

Очаква изграждането на първоначалните 30 мегавата да струва около $150 млн. Като технология ще се използват традиционните фотоволтаични, както и тънки (thin film) панели.

chinasolar-ed02

Източник: Inhabitat

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: енергия от слънцето, Китай, слънчева енергия, слънчеви панели, фотоволтаични панели

 1. Joro
  19 Jan 09
  6:24 pm

  И тиа са голема работа! 1000 мегавата (или гигават) е електрическата мощност на единият от двата ни работещи реактора на АЕЦ Козлодуй. Доста мащабно съоръжение ще да е.

 2. Наистина е мащабно, но все още не може да се сравни със стотиците гигавати ТЕЦ-ове които никнак всяка година в Китай. Но надежда има. Ето примерно Германия има най-успешната соларна програма в Европа, а слънцето им е няколко пъти по-малко от това в България, направо човек се депресира от толкова мрак 🙂

 3. Тодор
  21 Jan 09
  2:44 am

  Не съм експерт, но ще си кажа мнението придобито на база познанията ми. Това, което ще строят не е най-ефективния тип соларни централи. От няколко години, в Аризона, успешно работи соларна централа от нов тип. При нея имаме извити дъгообразно огледала, които събират и фокусират слънчевия сноп лъчи в една хоризонтално разположена тръба. В тази тръба тече вода, която се нагрява и с нейната пара се задвижва турбина в топлоцентрала. Всичко това обаче става с помоща на слънцето, и няма никакви вредни емисии, защото всичко е само вода и слънце. Такива огледала се правят само в една фабрика в света, в Германия, и са много по-скъпи от соларните панели, но самата система е в пъти по-ефективна.

  Що се отнася до Германия и соларната енергия. В Българяи преобладават панелните блокове, което не позволява монтирането дори по един панел на домакинство. Ако обаче всяка кооперация и къща покрият целият си възможен покрив със соларни панели и на всяко домакинство енергоразпределителните дружества монтират входящ и изходящ електромер, а домакините плащат само разликата, то част от битовите абонати ще покриват поне 60-70% от потребностите си сами, поне през лятото.

  Само че за това са нужни много неща:

  1. Нормативна уредба, която да ЗАДЪЛЖАВА собствениците на къщи и кооперации да монтират соларни панели, като им отпуска държавни краткосрочни безлихвени заеми. За да се стимулира изпълнението се слага наказателна глопа многократно ПРЕВИШАВАЩА цената на соларната инсталация! (т.е. или вземаш заем и спазваш закона, или плащаш глоба и щеш, нещеш пак спазваш закона)

  2. Нормативна уредба ЗАДЪЛЖАВАЩА енергоразпределителните дружества да монтират на тези домакинства входящ и изходящ електромер, като вместо да изкупуват тока от панелите го включват безплатно в мрежата си, а домакинствата плащат само разликата в потребените и произведени киловати. Отново хипервисока парична санкция за енергокомпаниите, ако не го изпълняват!

  3. Модернизация на електропреносната мрежа, за да може всяко домакинство освен да полуава и да отдава електричество.

  Вероятно има още неща, но на прима виста само за това се сещам!

 4. Митко
  21 Jan 09
  9:40 pm

  Тошко, знаеш ли къде се произвеждат тези огледала в Германия? И знаеш ли дали подобна система (като в Аризона) е изградена някъде в Европа?
  Поздрав от мрака (Гер) 🙂

 5. Тодор
  22 Jan 09
  3:25 am

  Извинявам се, объркал съм пустинята! Не е Аризона, а е Невада, а това е официалният сайт на въпросната соларна станция: http://www.nevadasolarone.net/

  Това е немската фирма производител на огледалата: http://www.schott.com/english/index.html

  А що се отнася до Европа, мисля че е започнало изграждането на подобен проект в Южна Испания.

 6. Тодор
  22 Jan 09
  3:30 am

  Ето и филм на български език посветен на това:

  Част 1: http://vbox7.com/play:4c246749
  Част 2: http://vbox7.com/play:5edad56e
  Част 3: http://vbox7.com/play:a88ac683

 7. Радко
  22 Jan 09
  5:18 pm

  Тошко, съгласен съм с теб. Само малка поправка. В точка 2. казваш, че електоразпределителните дружества трябва да ги включат към мрежата и да отчитат само разликата. Но в момента 1 kW електроенергия е около 0,15 лв. а ако произвеждаш електричество от фотоволтаици, държавата е длъжна да го изкупи от теб на 0,8 лв. та е по-изгодно да продаваш цялата енергия на енергото, а за домакинството ползаваш от електрическата мрежа.
  А нормативна уредба има:

  [url=http://ecotech.bg/forum/index.php?topic=23.0]ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА
  Раздел II.
  Насърчаване производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници
  Чл. 14. (1) Задължението за присъединяване на производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници и алтернативни енергийни източници възниква за преносното или за съответното разпределително предприятие, което е най-близо разположено до местоположението на енергийния обект.[/url]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>