GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Топлинни детективи обикалят по улиците на Острова

January 29, 2009

greener

Британската компания Heatseekers съвместно с 25 общини е започнала работа по проект, целящ да визуализира домовете, които поради лоша термична изолация прахосват топлина. Началото е поставено миналия октомври и идеята е да се стимулират тези собственици на жилища, които не са направили необходимото досега за осигуряване на адекватна термична изолация на домовете си.

Около една трета от въглеродните емисии във Великобритания се дължат на енергията, потребявана за отопление на жилищните сгради. Оказва се, че много от викторианските и други по-стари жилищни сгради са ужасно неефективни в задържането на топлината. Според експертите около 1/3 от разходите за отполението им са чиста загуба на енергия и пари.

Изчислено е, че въглеродния двуокис, еквивалентен на тези термични загуби, превишава отделяния CO2 от всички британски авиопревозвачи и се равнява на емисиите от всички автомобили по пътищата на Острова. Но усилията на правителството да убеди собствениците да изолират своите домове в продължение на десетилетия остават не особено успешни, въпреки различните стимули и финансови схеми за компенсиране.

Ето защо в студените зимни вечери специално оборудваният миниван на Heatseekers обикаля улиците и прави заснемане на домовете – по около 1000 жилища на час. Когато видят нагледно как домът им излъчва енергия, отношението на стопаните се променя драстично и не са необходими допълнителни увещания за да направят необходимото.

След като бъдат анализирани записите, енергийните консултанти се обаждат на собствениците и им предлагат персонални съвети, както и информация относно схемите за подпомагане.

За трите месеца от началото на проекта Heatseekers вече разполагат със 7 специализирани автомобила. А представители на различни кметства се редят на опашка за да ползват услугите им в техните населени места.

Общината в Reading е една от първите, която се е възползвала от услугите на Heatseekers и вече имат обследвани 6 000 домове, част от които ще бъдат подкрепени от правителствената програма Cert. „Предимствата за хората са големи, особено за тези с ниски доходи” – казва съветникът Paul Gittings. Очаква се в рамките на 3 години да бъдат направени нужните изолации на около 5 000 жилища – около половината от нуждаещите се.

По материали от: www.guardian.co.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, Енергийна ефективност, енергоспестяване, Технологии за дома

 1. Много ценен блог, поздравления и успех 🙂

 2. Много много добра идея, да се снимат къщите, за да се прецени каква е енергийната ефективност. Има обаче няколко неща, които не трябва да се подминават с леко око:

  – не искам да ми снимат къщата без мое позволение, та дори и да е в моя полза

  Това означава, че хората първо трябва да одобряват тези снимки, защото иначе е прегазване на личните им свободи.

  – да е ясно, кой с какво снима, каква е техниката, кои са хората и т.н. (пълна прозрачност)

  Иначе идеята е перфектна

 3. Malchev
  30 Jan 09
  12:19 pm

  Всеки, който си ходи по общинска улица, може да си снима каквото си поиска наоколо. И по тротоарите, и в градинките и пр. Който не иска да му снимат къщата, да си построи стена, да си засади гора около нея или просто да живее на необитаем остров.

 4. Марто
  30 Jan 09
  3:13 pm

  Ангеле, ходи да съдиш Google, че ти заснема къщата отгоре;)

  Тая апаратура я ползваха и от ТУ за да показват същия ефект и при нашите прекрасни панелки. Също така бе предложено с нея да се хващат нелоялни клиенти на топлофикация.

 5. Едно на ръка е да има технология, друг е въпроса как се използва. Гугъл не мога да ги осъдя, колкото и да искам, но това не им пречи определени обекти да липсват на картите им. Защо пък моята къща да е там?!?!?!

 6. Севдалина Пеева
  31 Jan 09
  6:58 pm

  Искам специално да благодаря на Веселина Вълканова и да си призная, че аз също много харесвам нейните блогове Медиадизайн и Дизайн книгоиздаване!

 7. Огнян
  11 Aug 09
  12:44 pm

  Ако можеше така да се съди всеки, който си снима по улиците – папараците нямаше да излизат от затвора. Улиците са обществено място, щом мога да снимам – значи мога и да видя. С какво камерите са по-различни от човешките очи? Нали зад камерите пак има хора!?

  С тая тъпня за права и свободи спънаха и Полицията, та все още има пропуски в регламентирането на видео-доказателствата за нарушенията на водачите на ППС-та. Ай стига вече. Общественото място си е обществено място. По презумпция човек може да прави всичко, което не застрашава и не пречи на околните. Докато снимам с камерата – не застрашавам и не преча на никого. Настоявам и на мен да не ми се пречи.

  Не на последно място – Ангеле, ти как ще разбереш, че някой ти снима къщата? Спинкаш си вътре, и изведнъж ти звъни телефона, обажда ти се врачката от село Долно Нанагорнище, и с най-добри пожелания ти казва, че някой ти снима къщата, прави ти черна магия, и че „само“ срещу 5000 лева тя ще развали магията. Ми, писал си общо взето глупости. … Тия с камерите минават, снимат си, и на никого не казват. Повечето хора дори не знаят, че някой ги снима. И повечето от тях никога няма и да разберат.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>