GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Първи тестове на технологията Vehicle to Grid

January 27, 2009

v2grid-delaware

В началото на януари град Newark от щата Delaware стана първият американски град, който тества технологията Vehicle to Grid (V2G).При нея електрическите автомобили служат за съхранение на енергия и увеличават надеждността на елетропреносната мрежа.

Инженерите от University of Delaware тестват технологията в две точки в Newark. До края на 2009 двата електрически автомобила ще се тестват извън границите на университета, а други 4 ще бъдат осигурени от щатските власти на Delaware. С тяхна помощ ще бъде демонстриран принципа на пренос и съхранение на енергия между мрежата и автомобилите.

V2G е едно от възможните решения при нарастващото количество енергия, добивана от ВЕИ, която е зависима от климатичните условия и по тази причина считана за не особено надеждна. Съхранението на енергията, добивана от ВЕИ трябва да изглади пиковете и спадовете.

Например ако един електрически автомобил използва вятърна енергия за зареждане през нощта, през деня съхранената енергия може да се ползва от мрежата.
Други градове, в които предстои да се ползва технологията V2G са Остин, Тексас и Сан Франциско в Калифорния.

По материали от: www.greenbiz.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: V2G, алтернативна енергия, възобновима енергия, вятърна енергия, електрически автомобил, електричество, Транспорт

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>