GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Биомасата – основен източник на енергията на бъдещето?

January 28, 2009

thujagiant3

Потенциалът на енергията от биомаса е естествено ограничен от количеството биомаса, която може да бъде екологично произведена без да се повлияват хранителните запаси, без да се изтощава земеделска земя или да се разрушават естествените екосистеми. Двама немски изследователи правят задълбочено проучване на възможността за заместване на изкопаемите горива с биомаса като първичен източник на енергия. Резултатите от тяхното изследване са публикувани през декември на страниците на списание Naturwissenschaften.

Професор Jürgen O. Metzger от Университета в Oldenburg и професор Aloys Huettermann от Университета в Goettingen предлагат сценарий, в който изтощени и изоставени земи се засаждат с бързорастящи дървесни видове, които след това се изсичат, преобразуват се чрез бърза пиролиза в течна биосуровина и се превозват подобно на петрола. Тази биосуровина може да се рафинира в горива, подходящи за различните видове транспорт, или да се преобразува в биопластмаси, или да се ползва директно за отопление или производство на електричество.

Като се използват пустеещи и нископродуктивни земи, този сценарий не противопоставя производството на биогорива и производството на храни, нито задълбочава процесите на обезлесяване.

Според авторите голям процент от пустеещите и изтощени земи могат да бъдат предназначени за залесяване. Освен осигуряването на възобновяем източник на енергия има и множество вторични предимства: консервация и повишаване на качеството на почвите, повишаване на качеството на водите, съхраняване на жизнената среда на много застрашени биологични видове.

paulownia_growth_flowering1paulownia_growth_flowering2paulownia_growth_flowering3

1 година                         2 година                    3 година

Подобно оползотворяване на пустеещите земи би било от интерес на всяка страна, както и на човечеството като цяло. Според изследването произвежданата по този сценарий биомаса би могла да замести напълно изкопаемите горива и ядрената енергия до 2030 година, на база прогнозните данни за потреблението на International Energy Agency (IEA).

Освен това този източник на енергия е изключително икономически изгоден –инвестицията е сравнима като цена с инвестицията за добив на енергия от въглища и по-евтина от изграждането на атомни централи.

Кои са бързо растящите дървесни видове:това са тополи, кленове, върби, туя, кипариси. Повечето от тях се развиват чудесно при нашите климатични условия. Остава да бъде преосмислена енергийната стратегия на страната. И да бъдат изведени на чист въздух 2000 хиляди скучаещи специалисти, оставени да охраняват замразените реактори в АЕЦ Козлодуй. Което ще е от огромна полза не само за тяхното лично здраве и психологическа удовлетвореност, а и за всички нас!

По материали от: www.planetthoughts.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, биогорива, борба с ерозията, бързорастящи дървесни видове, възобновима енергия, Екология, енергия от биомаса, околна среда, производство, пустеещи земи, чиста енергия

 1. мм
  28 Jan 09
  11:17 pm

  Озеленяването на пустинни области е нещо което тепърва ще се развива и от тази гледна точка биогоривата вероятно ще успеят да заместят петрола. За прекалените ентусиасти ще кажа, че се съмнявам да започне да се произвежда ток чрез тях, но ако успеят да задвижат масово автомобилите, това ще е голям успех. Дано само не плащаме по 30-40лв на 100км, защото иначе няма да прокопса тази идея.
  А между другото и децата знаят, че АЕЦ не замърсява въздуха и не е лошо автора на последния абзац да го научи. АЕЦ си има грехове, но вредните емисии във въздуха със сигурност не са от него.

 2. Севдалина Пеева
  29 Jan 09
  10:57 am

  ММ, ние с теб отдавна спорим по повод на АЕЦ-технологията. Разбира се, че и децата знаят, че АЕЦ не замърсява въздуха 🙂 Вредите са други, тук няма да се отплесвам, достатъчно сме го нищили.
  Ти твърде удобно си схванал мисълта ми буквално. Идеята е, че огромен брой квалифицирани кадри пропиляват безмислено потенциала си като заложници на една сбъркана енергийна политика. Управляващите гордо го заявиха – около 2000 отлични специалисти стоят в Козлодуй при спрените блокове в „Очакване на Годо“, което е двойно разхищение – остави парите, които се плащат за заплати – това е несъщественото и очевидното – по-страшно е, че на работоспособни, кадърни и компетентни хора се пречи да създават реален продукт с труда и знанията си. Т.е. искам да кажа, че заради дърветата пак не виждаме гората.

 3. TOKKAY
  29 Jan 09
  3:15 pm

  Пеева,

  Ти ходила ли си на училище, как си с математиката? Какви са тези 2000 хиляди специалисти? Откъде ги взе, китайци ли са, индийци, от скуката ли така се размножават. Кой ги храни толкоз народ?

 4. мм
  29 Jan 09
  9:47 pm

  ОК, извинявай! Помислих, че целият материал е от друг източник. Все пак бъди по-точна в изказванията. Човек остава с грешно впечатление. АЕЦ-а е ясен с всичките му качества и недостатъци. Просто не споделям прекалено оптимистичният подход към алтернативните източници, но това е друга тема. Понякога чувам такива безумни неща относно АЕЦ-овете – само дето не ги обвиняват за наводненията в Европа и втората световна – че съм склонен да приемам по-свободните сравнения за голямо невежество.

 5. мм
  29 Jan 09
  9:59 pm

  Колкото до специалистите има клауза според която при криза е можело да бъдат пуснати тези блокове, пък и същите тези специалисти ще са нужни на държавата за АЕЦ-Белене (ако изобщо стане скоро). За това има смисъл да не се разпускат. Атомната енергетика е нещо специфично и трудно се намират специалисти дори в световен мащаб. В България ако не друго то имаме традиции в тази област и не бива да ги зачеркваме с лека ръка.

 6. TOKKAY
  30 Jan 09
  8:04 am

  мм,
  Да не си един от тези специалисти? Откъде накъде ще седят, нищо няма да правят и ще им се плащат тлъстите заплати десетина години? Като че ли не ни стигат депутатите и раздутите администрации. Права е г-жа Пеева, не трябва да тежат на обществото, за десет години тези хора ще загубят всякаква квалификация, да не говорим, че вероятно много от тях ще се пенсионират през това време.
  Ох, забравих. те са руски възпитаници, верни момчета на нашата партия любима.

 7. moksha
  30 Jan 09
  4:10 pm

  идеята е принципно добра, но ми се струва, че не е окончателно решение на проблема със замърсяването. пак имаме горене… :-(( отделно досега площите за биогорива винаги са били засявани с генно модифицирани сортове, последиците от които никой не знае.. плашещо е и това което се случва в бразилия и южна америка като цяло..

  биогоривата по-скоро се подкрепят за мен от автомобилната индустрия, която иска да задържи статуквото.. 🙂

  но това са си само мои разсъждение, но все пак си мисля че бъдещето трябва да е насочено към вятърна, слънчева и геотермална енергия.

 8. мм
  30 Jan 09
  10:50 pm

  TOKKAY, щом се налага ще им се плащат заплати. И то не за 10 години. Въвеждането в експлоатация ще започне 2013г.-в сайта им има информация ако държиш да си точен за вбъдеще – http://www.belene-npp.com/uploads/file/12/obshta_info10.pdf. Нали не мислиш, че тези специалисти ще чоплят семки и ще чакат централата да е готова на 100% преди да седнат на новите си работни столчета? Освен това премахнат ли ги значи трябва окончателно да затворят и демонтират блок 3 и 4. Или трябва ако се наложи повторно отваряне на 3 и 4-ти блок да внасяме специалисти от чужбина, както и при пускането на АЕЦ-Белене. Съмнявам се че ще излезе по-евтино на държавата. Пък и тези чужденци ще си заминат – защо да се инвестира в тях? Всъщност ако имат малко акъл тези по високите етажи ще използват времето да вдигнат квалификацията на персонала. Изучаване не чужди езици или стажове в чужбина. Тези заплати за хора без работа са част от инвестицията в проекта. Според мен рентабилна.

 9. Севдалина Пеева
  31 Jan 09
  12:09 pm

  ММ, толкова енергия, страст и компетентност – подобна на тази, която ти демонстрираш като защитник на АЕЦ-технологията, и като тази дето се пропилява от специалистите, навъртащи се около първите 4 блока в Козлодуй се хаби на халост, че няма как да не ме е яд. Човек просто трябва да има куража да излезе от рамките на старите клишета и митове – първо на ментално ниво, а после и в реалния си живот.
  А тези блокове така или иначе трябва да бъдат дефазирани – това е факт, който не подлежи нна коментар. Само че българите, като едни по-особени хора просто не искаме да си изпълняваме задълженията по договорите, които са подписани. Казвам ние, защото са отговорни и неморалните политици, и късогледите граждани, които или гласуват за тях и ги упълномощават да безчинстват за наша сметка, или не гласуват изобщо и пак им развързват ръцете за същото – нечувано, неморално безчинство.

 10. TOKKAY
  31 Jan 09
  4:49 pm

  ММ,
  Хайде стига глупости. 3 и 4 блок никога няма повече да заработят. Престанете с демагогията, дори и вие не си вярвате.
  А АЕЦ-Белене няма да тръгне преди 2015 година- каквото ще да пише на сайта. Най-малкото още не са си уредили финансирането- в дори в твоя линк пише, че още не е избран стратегически инвеститор. 🙂 Ако изобщо някога се намери такъв. Което ще е най-разумното развитие на нещата.

 11. мм
  01 Feb 09
  10:33 pm

  За съжаление може да се окажеш прав TOKKAY за това че процедурата може много да се забави. По високите етажи властва не толкова некомпетентност, колкото стръв да се извлече максимална лична изгода от всичко, без значение кое е добро за държавата. Иначе въвеждането в експлоатация трае с години и през това време съм сигурен, че всички специалисти ще бъдат впрегнати в тази работа. Не разбрах кои сме тези „ние“. Аз съм електроинженер, но не работя в сферата на енергетиката. Просто считам, че съм малко по-компетентен по тези въпроси от средно-статистическия българин. И не е важно какво мислим аз и ти, дори това какво ще стане в крайна сметка. Важно е какво е написано в подписаните документи и програми. Това е държавна работа, а не частна бакалия. Така е във всички държави – пишат се програми и се следват стъпка по стъпка. След като е написано, че въвеждането в експлоатация ще започне 2013, значи се действа по този план. Без значение дали в крайна сметка ще успее или не. Така, че държането на заплата на тези хора изобщо не трябва да те учудва и да го приемаш за ненормално. Ако се окаже, че са получавали напразно заплати, значи някой горе не си е свършил работата.
  Севдалина, каквито и да са ми предразсъдъците се опитвам да съм обективен и да претеглям нещата. Не забравяй, че един ден може да се окаже, че алтернативните източници изобщо не са толкова идеални, колкото много хора си ги представят. Ще си проличи след 10-15 години. А може и да стане обратното. Засега нямам причини да не съм скептичен към тях. Бъдещето ще покаже.

 12. ktamen
  08 Oct 09
  5:16 pm

  Въглерода в СО2, който отделят биогоривата е бил усвоен от растенията по време на тяхното развитие при фотосинтезата от атмосферния СО2 и ще бъде усвоен отново от следващата реколта, така че биогоривата не увеличават нивото на СО2 във въздуха дори го намаляват мъничко когато поради лошо изгаряне се отделя свободен въглерод, например черния пушек от аспуха на някой камион. Получаването на течни горива от дървесина засега е прекалено скъпо и сложно, затова пък дървесината може да замени природния газ в градските ТЕЦове, проблема, е че трябва първо да я произведем, а поне в България почти нищо не се прави по въпроса.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>