GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Бедността в България проправя път на вредни технологии

January 31, 2009

zx450y250_624121
През седмицата евродепутатът от Групата на зелените Гизела Каленбах беше на поредната си визита в България. Пред журналисти тя изрази своето мнение, че „бедността проправя път на вредни технологии“.

Ето и съобщението на в. „Дневник”:

„Чуждите инвеститори злоупотребяват с положението в България и прокарват вредни производствени технологии, които отдавна са отречени в цяла Западна Европа. Това заяви пред журналисти евродепутатът от Групата на зелените Гизела Каленбах след поредната си визита в България.

Според нея, за да насърчи инвестициите, българското правителство „постила червен килим“ пред всяка фирма, независимо от предлаганите от нея условия. Каленбах визира решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да разреши използването на цианидна технология от „Челопеч майнинг“ на мината в Челопеч. Европейският съюз не е наложил обща забрана за тази технология, защото тя е премахната в законодателствата на всяка отделна държава от старите членки на съюза. Затова Източна Европа се превръща в удобно място за използване на по-евтини, но вредни методи на производство, обясни евродепутатката.

Каленбах поискала среща с екоминистъра Джевдет Чакъров, на която да обсъди проблема със замърсяването на питейната вода в село Поибрене, както и за увреждането на зони от европейската екомрежа „Натура“ в Рила, Родопите, на връх Ком и на Камчийски пясъци. От МОСВ обяснили, че Джевдет Чакъров отсъства, но и отказали среща на евродепутата с някой от заместниците му.“

Но къде мислите е бил по това време министър Джевдет Чакъров? С какво е бил толкова зает, та не е могъл да се срещне с Г-жа Каленбах? – Благодарение на Комитата разбрахме, че той е бил на важно държавно посещение в Япония, заедно с Г-н Президента и Г-н Външния министър. Вижте как дори от далечна Япония те се грижат за чистотата на българската природа и за здравето на българските граждани:

„Държавният глава и първата дама започнаха посещението си в Япония със специален ритуал по пречистване. Двамата, както и придружаващите ги министри на външните работи Ивайло Калфин и на околната среда Джевдет Чакъров, посетиха шинтоисткия храм „Мейджи“. Делегацията бе въведена в специалната зала за пречиствания, където Първанов и съпругата му се подписаха на дървени дъски – ема. Това са специално изработени листа от древно дърво, на които се изписват молитви за здраве, благоденствие и късмет. Държавният глава се подписа под малката дъска и след това я положи на специална стена като дар за боговете. След това главният свещеник в шинтоисткия храм поведе президента и първата дама към залата за пречистване. Там с глътка от специално саке ритуалът по пречистването завършва.”

trakiiski

Всякакви коментари са излишни, драги читатели. Положението е под контрол – да се надяваме на благосклонността на шинтоистките богове, които се грижат добре за японските богомолци, дано се погрижат и за нас!

И непременно вижте предложението на wattie от Как не се относно новия ни национален цвят.  Сумирайки двете новини по-горе, съвсем логично подкрепям неговото предложение. А вие?

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, замърсяване, околна среда, производство

 1. sepuko
  31 Jan 09
  2:57 pm

  Ами, невероятно или не, ние потребителите всъщност имаме решаващия вот относно технологията на производство, производителя и продуктите. Вие знаете, алтернатива на всеки продукт има, произведен по по-екологичен начин, по-ефективен и по-евтин в дългосрочен план.
  Това, което често ни липсва е информация относно алтернативите. Лесно достъпна и пропагандирана дори. Тъйкато самата липса на интерес у средностатистическия човек е умопомрачаваща. Нека всичко което изказваме, което пишем и популяризираме има препоръка. Ако ще и само една да е. Да е позитивна и да показва решение на проблема. Да не насаждаме у хората чувство на отчаяние, тъйкато именно мнозинството на хората са силата която ще промени света.

 2. Свежо: „Хамалите да работят повече,нали го правят за нас“ (хамалите се отнасяше за Българският Народ!) чух със собствените си уши от депутат,при когото бяхме на „вечеринка“ есента ’08 в разговор във връзка с кризата!
  Това е мисленето на политиците за нас „простосмъртните“ така нин гледат през облаците на който са си изградили прекрасен живот и се стремят към абсолютна недосегаемост ,която да ги защити и оневини при нужда!
  По време на същата вечеринка разбрах ,че са осигурени за поколения непред финансово от друго изречение свързано с разговор за пари „…и 10 живота да живея няма да ги изхарча …“
  Българи срам и позор за унижението,до което сме допуснали да бъдем доведени от себеподобни (или по-точно не!).
  Във всяка държава се краде на всякаде поитиците си живеят най-добре (което говори за неадекватната система за управление!) , но в страните ,като България , Украина,Молдова,Беларус,,Македония,Румъния(която пак е по-добре от Бг.!) и други подобни креденето е на ниво „унищожаващо страната“!

 3. vladoan
  31 Jan 09
  7:22 pm

  Свежо: Не само ни липсва информация по много проблеми, нови технологии, но и ни липсва желание да се информираме, да се учиме. Всеки си казва, каквото и да става, от мен нищо не зависи. Така си пропиляхме живота. Можехме да бъдем много по-активни, с което да допринесем било за повишаване на жизнения ни стандарт, било за повишаване на образователното ни ниво. Но не би.Радостното е, че много млади хора – наши деца – се учат в западни държави, та искаме не искаме, когато се завръщат, ни поднасят безплатно, буквално на тепсия, и култура, и информация за много неща от сферата на обществено-икономическото и социално развитие на западните демокрации. Надеждата ми за бъдещето на България се крепи именно на тях. Не зная колко поколения българи трябва да измрат, за да заживеят на нашата земя необременени от социализма хора и всичко да се завърти на 180 градуса. Жалко, че няма да доживея това време, казвам жалко, защото много ми се иска да виждам щастливи и усмихнати лица.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>