GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Whiskey Power – Наздраве за това!

February 1, 2009

whiskeypower-ed01

В съвместен проект Helius Energy и шотландския Консорциум Rothes Distillers (сред които са и Edrington Group и Chivas Brothers) започва изграждането на електростанция на стойност от 24 милиона лири. Тя ще произвежда електричество от отпадъците от дистилиращите инсталации.

Очаква се електроцентралата да заработи до две години. В нея суровина ще бъдат отпадъчните материали, които не са нищо друго освен преработена биомаса. Капацитетът на централата е 7,2 мегавата – и за да бъдем по-точни  – това е един вид ТЕЦ, който ще осигурява освен електричество и топлоенергия, и пара за нуждите на дистилационните. Излишното електричество ще бъде подавано към електропреносната мрежа.

За финал да цитираме Inhabitat – „Единственото, което може да се добави по темата е – Наздраве!”
whiskeypower-ed04

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, електричество, електроцентрала, чиста енергия

 1. mumintrol
  01 Feb 09
  6:00 pm

  Това е пълна простотия – отпадъците от дистилериите са перфектен фураж (остатъка от малца съдържа повечето белтъчини) и няма смисъл от него да се добива ток, вместо да се хранят прасета!

 2. Севдалина Пеева
  01 Feb 09
  8:12 pm

  🙂 Много искам да ги видя тези прасенца, сигурно ще са мила картинка 🙂

 3. Ако са се постарали може да изглеждат и вкусна картинка:)

 4. ТОККАЙ
  02 Feb 09
  3:43 pm

  Свинско и винско – две в едно. 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>