GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Малък ветрогенератор се състезава за наградата на Google

February 2, 2009

windturbine
Изобретател откакто се помни, по собствените му думи, 42-годишният Chad Maglaque от Сиатъл участва с изобретения от него малък вятърен генератор „Jellyfish” в обявената от Google надпревара „Project 10 to the 100th“ .

Според него „Jellyfish“ може да генерира до 40 квч всеки месец, което не е кой знае колко, но все пак би могло да осигури осветлението на едно домакинство например. Бъдещето на подобни малки ветрогенератори според Chad би било светло, ако се предлагат от големите търговски вериги. Той е похарчил едва 100 долара за построяването на своя прототип, но вероятно цената би достигнала до 400-500 долара, ако продуктът се предлага в търговската мрежа.

Еднометровата вятърна турбина, снабдена с 3 вертикални перки,  има едно огромно предимство – може да бъде включена в контакта като всеки друг електрически уред от ежедневието, с тази разлика, че вместо да черпи електроенергия, тя доставя.
Всички вятърни генератори, конструирани досега, независимо от капацитета си, са снабдени с конвертор. Но „Jellyfish“ не се нуждае от такъв – макар засега да не е ясно дали има вграден преобразувател, или направо генерира прав ток? като се има предвид движението на перките и.

Maglaque е консултант на свободна практика в областта на продуктовия мениджмънт и стратегическото развитие на технологични компании. Ако спечели наградата на Google, той смята да я използва, за да получи всички необходими разрешителни и сертификати, нужни за достигането на малкия ветрогенератор на пазара.

Ние вече сме ви разказвали за инициативата на Google да предостави 10 млн. долара на петимата победители в конкурса за иновативни изобретения. До момента са постъпили над 100 000 заявки за участие на 25 езика, от които вече са избрани 100. От 17-ти март всеки ще може да гласува за предпочитаното сред тях изобретение, с което да му помогне да влезе в листа на Топ 20.

От тези 20 финалисти експертно жури ще избере 5-мата победители.

Проектът на Chad Maglaque е една от най-разглежданите кандидатури в YouTube.

Rooftop wind turbine invention seeks support in Google contest

(Physorg.com) – A Seattle man has invented a small wind turbine that can be installed on homeowners’ rooftops. The „Jellyfish“ wind turbine generates about 40 kilowatt hours each month, which is enough to light a home using high-efficiency bulbs.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Google, алтернативна енергия, възобновима енергия, вятърна енергия, вятърна турбина, генератори, енергия за дома, иновативен дизайн, иновативност, чиста енергия

 1. Много яка идея!

 2. Stancho
  02 Feb 09
  4:35 pm

  „Всички вятърни генератори, конструирани досега, независимо от капацитета си, са снабдени с конвертор. Но „Jellyfish“ не се нуждае от такъв – макар засега да не е ясно дали има вграден преобразувател, или направо генерира прав ток? като се има предвид движението на перките и.“
  Преводьт ви е малко обьркан. Малките вятьрни турбини произвеждат прав ток, който се преобразува на променлив чрез преобразувател (от прав на променлив ток).
  Движението на перките няма нищо общо с вьртенето на перките.
  За 100 долара е невьзможно да се построи вятьрен генератор, дори и с тази нищожна мощност. Само динамото струва стотина долара. Да не говорим за направата на перки, монтиране, цена на инсталацията и т.н. Подобни реклами се вьртят из Интернета и за сльнчевите електрически панели, но и те дават много фалшива представа за инвестициите, които трябва да се направят, за да имаш истинска независимост от енергийната система.

 3. Ако не се лъжа, стандартните вятърни турбини произвеждат прав ток, който минава през инвертор, който се закача в мрежата. Тук явно ползват алтернатор (не динамо), който директно произвежда променлив ток. Джаджата е евтина и съм виждал хора, които си правят вятърна турбина за под $100, никакъв проблем, ако човек си го направи сам. При серийно производство цената може и още да падне. Разбира се, тук идва проблема, че това електричество е трудно да се съхранява и трябва да се използва на момента.

 4. Вие чухте ли новината какво изобретили?

  http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=18003

  Тая кола трябва много да внимава да не я чукнат някъде 😉

 5. Чудят се какви глупости да измислят 🙂

 6. Joro
  03 Feb 09
  11:40 am

  Ми тая кола могат да я направят от яки композити, стомана, високоякостна керамика, волфрамов карбид и бронирани стъкла (не споменавам акрил, въгл нанотръби и комозити, щото от огън се рушат), няма проблем. Ако я въоръжат и с преносим боен лазер, електромагнитна пушка, няколко малки ядрени снаряда и устрйство за електромагнтно заглушаване (или поразяване на електроника) и суперкомпютър, които сам да взема решения..

 7. Лошото е, че първите ядрени коли вече се задават на пазара, докато тия на свободна енергия още ги няма. Та КОЙ ГЛУПАК от този век би си купил такова превозно средство с такова астрономически скъпо гориво, като може да ползва примерно безплатната гравитационна енергия на Земята и да я обръща в електрическа и отблъскваща (антигравитационна) / ZPE само чрез конвертор (преобразувател) като Сърл генератора, работещ на принципа на Сърл ефекта?

  Подобно на тази новина до 10 години ще разсекретят антигравитационните летящи чинии на САЩ, работещи с НЕДОСТЪПНИЯ и невъобразимо скъп изотоп 299 на елемента Ununpentium (115p), но само не и тези, дето се движат с безплатна ZPE. За да може пак да могат да им се радват богаташите, докато ние да гледаме отстрани.

 8. Замисляли ли сте се за това от колко много енергия сме обградени, а не я използваме? На Земята имаме толкова много деутерии и тритии, че можем векове да издържаме само на термоядрена енергия, да не говорим за вятърните и слънчевите електроцентрали. Но пък за какво ни са тези, като е възможно да използваме БЕЗКРАЙНАТА гравитационна енергия на Земята за електричество. Само от приливите и отливите, водопадите и др. можем да се запасим завинаги. После пък създаване на по-сложни машини, които да я преобразуват директно в електроенергия и антигравитация. Ама нали се сещате – където победи монетаризма, потърпевшите много скоро ще започнат да изпитват остър енергиен глад! Ако горивото беше пясък (има и такова измислено), а банкерските гилдии се наложат в Сахара, то хората там много скоро ще изпитат остра нужда от същия този в изобилие…. пясък 😉

 9. Peacekeeper това е така, ама хората не искат да решават енергийните проблеми. Мисля че този въпрос е много по-важен, защото ако искаха, има 1000 начина да се направи 😉

 10. joro
  03 Feb 09
  9:22 pm

  @Peacekeeper, дай някъв е-mail да ти пратя нещо. PDF, на БГ, по твоята част.
  @Ангел, и на тебе ако мога или ако искаш и тук да го публикуваме, но мисля че няма да кореспондира с останалото съдържание на блога. Понеже колегата е доста запален..

 11. Тодор
  03 Feb 09
  11:33 pm

  Аз лично вярвам, че бъдещето на енергийната независимост е Слънцето.

  Само се замислете – покривите на всяка сграда покрити с фотоволтаични панели и фотоволтаични прозорци, по този начин домакинствата почти на 100%, а на някой места и над 100% покриват нуждите си от електричествоа, а за задоволяване на промишлеността – централи от вида НЕВАДА СОЛАР 1, лично за мен те са най-ефективни.

  Не че не вярвам на вятъра, но това е непостояннен източник, а Слънцето не е! 🙂

 12. Joro
  04 Feb 09
  8:26 am

  Да, може да стане, но и вятъра не е за подценяване. Има области където духа непрекъснато и не са път на птици. И в двата случая ще са нужни огромни акумулатори – маховици, дали язовири, водород.. А ако панелите или тирбините се издигнат на височина (с хвърчила за турбините) и платформи на балони за стратосферата и се „закотвят“ на място посредством въжета или йонни двигатели (в стратосф. балоните) ще се получи.. Има и много площ в океана, но пак пустите пари..
  Всъщност вятъра е трансформирана слънчева енергия..

 13. Joro прати ми го ако искаш, пък ако ми хареса ще го пуснем. Иначе винаги ще има някой който ще е недоволен, ама какво да прави човек 🙂

 14. Joro
  04 Feb 09
  4:20 pm

  Добре, пращам ти го.. То е и доста дълго в „суров“ вид

 15. George Kanev
  17 Aug 09
  12:55 pm

  Приятели, първо антигравитацията е само в умовете на писателите фантасти….нищо такова не съществува нито в NASA, нито където и да е другаде, а още по-малко във Вселената…..Що се отнася до колата, има две възможности: или двигателната система да е от вида, употребяван в ядрените подводници (два реактора, които използват като топлоносител вода, превръщаща се в прегрята пара, която задвижва турбина), вариант много по-малко възможен, защото на една кола просто няма място за достатъчна защита от йонизиращото лъчение, или батерии, които преобразуват лъчението на някой дългоживеещ радиоактивен изотоп, в електричество…..втория вариант е много по-вероятен….“горивото“ в такъв случай може да бъде всеки радиоактивен „отпадък“, така че цената на горивото клони към нула на единица пробег, например 100 км.

 16. Tonchev
  30 Aug 10
  5:28 pm

  Вертикалните вятърни генератори са по-неефективни от хоризонталноосевите, по принцип. затова и този прави само 40kWh на месец (по-малко от 7 лева на месец) От чисто икономическа гледна точка, той ще се изплати за десетки години, ако дотогава не се счупи окончателно. затова проблемът с ефективността на вятърните генератори е решаващ за тяхната икономическа изгода – (тук не става въпрос за екология) Бизнесът се интересува от печалба а не от прородозащита. По-ефективни са вертикалните и хоризонталните реактивни вятърни генератори, като тези например:
  http://www.youtube.com/watch#!v=OwkLKdPuJAY&feature=channel
  http://www.youtube.com/watch#!v=h1Hc785gWeo&feature=channel

 17. Вариантите с използване на слънчевата и вятърната енергия според мен са най-добри, както за природата, така и за нас хората (нали и ние сме част от нея). Обаче в БГ всички тези иначе много полезни варианти са преекспонирани по ред причини и реално се правят най-често за параван…паравани да кажем.

 18. Ж.Стоянов-Корджак
  22 Sep 11
  7:14 pm

  Явно някои от пишещите във форума нямат никаква представа как работи генератора и какво напрежение вади.
  Генератора произвежда променливо напрежение,което може да е манофазно и трифазно.Желаещите да съхранят енергията трябва да я изправят,защото акумулаторите приемат само право напрежение.После с инвертор от 12/24/48 се трансформира до 110/220V.
  Цената на генератора е много зависима от мощността за която е проектиран.
  90% от тази цена е за неодимови магнити.

 19. Joro
  23 Sep 11
  8:29 am

  Ж.Стоянов-Корджак
  22 Sep 11
  7:14 pm

  „Явно някои от пишещите във форума нямат никаква представа как работи генератора и какво напрежение вади“

  Тролиш ли, твърде малък ли си… Чудя се за да знам как / дали въобще да общуваме

  Ако си влизал в този сайт и четеше повече по тези теми щеше да знаеш доста от пишещите доста наясно.
  Изкзването ти звучи горе долу така: Някой знае ли че трябва топла вода? Обаче това е трудно – трябва да се открие…

  Какъв е проблемът да се изправи променливия ток с диоди или цели изправителни блокове – Грец – 4 пътен или за трифазен ток 6 пътен. Да обяснявам ли какво са диоди? Диод да обяснявам ли какво е или ще си изхабя времето и думите? Монофазен ток се изправя и с един диод, но трябва и кондензатор – този начин понякога е за предпочитане, защото не качва напрежението.

  но за генератор и акумулатор ще са ти трудни на тоз етап, дай ми знак че до тук си разбрал. и

 20. Joro
  23 Sep 11
  8:51 am

  Писането съвсем извън темата е спам.
  Виждам, че почти нямаш идея какво е акумулатор и какво е генератор. Акумулатор в ная общия случаяй е устройство което трупа и съхранява някаква енергия. Електрическият който имаш предвид е обратим електррохимичен (с малки изключения) източник на електрически ток и дава напрежения – 1,2V, 1.8V . 2.2 V и 3 V на клетка. Другото се норича акмулаторна батерия (/dje,rs / батарея – много единици обединени в едно – кранове, филтри, а може и бойни /няколко полка/). Тоес – ако навържеш 10 акумулатора по 24 V последоватилно и получиш =<240V това е батерия. В някои електормили са около 400V;

  Леле това не съм аз – колко се вързах на един трол… Допуснах, че си любознателен малчуган.

 21. Tonchev
  24 Sep 11
  1:25 am

  Вятърните турбини са известни от хилядолетия. А електрическите системи,които се връзват а тях са известни от столетия. Последнвите са по-нови, но са значително по-ефективни, от отдавна известите вятърни турбини.

  Истинското техническо предизвикателство при вятърната енергетика, не е начинът на съхранение на енергията (известни са такива и са по-ефективни от самите вятърни генератори).

  Истинското техническо предизвикателство при вятърната енергетика е увеличаване на ефективността на самите първични преобразуватели на вятърната енергия – перките, например

  ето някой новости в тази сфера на

  http://www.wind-tek.eu/

 22. ktamen
  24 Sep 11
  3:40 am

  Тези „новости“, току що патентовани от тончев някак странно присъстваха по страниците на списанията (например „Наука и техника“) отпреди 30години.

 23. Tonchev
  24 Sep 11
  11:04 am

  ktamen-е Всеки може да пише разни работи. но да дадеш факти е трудно. А да изобретеиш нещо е още по-трудно.

  Затова няма по-авторитетен и обективен начин да докажеш новости , от това да имаш поне един полезен модел, да не е чак патент.

  И тогава можеш да сравняваш твои новости с други новости от полезни модели.
  Но ако искаш да се сравняваш с изобретатели, които правят глобални новости – просто стани такъв.. Вдигни си класата.

  виж някои новости по темата на
  http://worldwide.espacenet.com/searchResults?PA=Tonchev&DB=EPODOC&locale=en_EP&TI=wind&ST=advanced&compact=false

 24. Атанас
  25 Sep 11
  12:38 pm

  Тончев основното тук http://www.youtube.com/watch?v=7zl0Q5XYeRo&feature=related
  е че водата не се загрява повече от 10градуса от околната среда за да непопадат водните пари в цилиндрите. А 40% икономия на гориво плюс ако се барне компютъра на колата до 60% е революция и най-евтино като оборудване.Това е друга тема http://www.youtube.com/watch?v=ewhLg0OoheA&feature=related
  А за ел.кола захранвана само от слънце и вятър варианта е на покрива на къщите “перки“ и “панели“ и през ноща се зареждат батериите на ел.колата.И ако се наложи да минем повече от 60км. мини-ДВГ-генератор http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=679398 с 8год. или 160.000км.гаранция на батерията.
  Това като цена е добре – http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren

 25. Tonchev
  26 Sep 11
  12:05 am

  за БГ слънчевите коли виж видеоклипове на

  http://www.eldrive.eu/

 26. Атанас
  26 Sep 11
  8:47 am

  Тончев какво ще кажеш за това http://www.youtube.com/watch?v=8B1Pk3ym1eo&feature=related водата не се загрява повече от околната среда за да непопадат водните пари в цилиндрите. 40% икономия на гориво плюс ако се барне компютъра на колата до 60% е революция и най-евтино като оборудване.А този патент на професора http://www.youtube.com/watch?v=ewhLg0OoheA&feature=related
  Ел.колата има бъдеще ако тока и колата са евтини плюс ако се наложи да минем повече от 60км. мини-ДВГ-генератор http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=679398 с 8год. или 160.000км.гаранция на батерията.
  Това като цена е добре – http://bnt.bg/bg/news/view/50175/ruski_hibriden_avtomobil_stava_vse_po_populjaren

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>