GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Светодиодни лампи под 5 долара

February 3, 2009

led-bulb-20090129-425
През октомври ви разказахме за напредъка на изследователски екип от Purdue University в разработването на по-евтини и по-практични осветителни тела от светодиоди.

В съвсем същата посока работи и екип от Cambridge University с ръководител Colin Humphreys , чието съобщение,  че до няколко години на пазара ще се появят LED осветителни тела с цена под 5 долара, предизвика вълна от ентусиазъм в цялата блогосфера и традиционните медии.

Предимствата на този тип осветителни тела са няколко – светлина, която не дразни очите, липса на примигване, липса на живачни компоненти, изключително дълъг живот – около 100 000 часа или преизчислено в години – около 60 – и ефективност около 3 пъти по-добра от тази на техните енергоспестяващи  конкуренти CFL! Не мисля, че трябва да остане встрани от вниманието и тяхната  доказана способност да изглаждат бръчките!!! Съвкупността от всички тези предимства съвсем ясно обяснява огромния интерес към напредъка в тази област.

Особено като се имат предвид изваждането на 100 ватовите традиционни крушки от пазара в ЕС през тази година и съобщенията, че вече големите търговски вериги са спрели да ги зареждат, което води до сериозно напрежение сред потребителите. Също така не са за пренебрегване сериозните резерви по отношение на компактните флуоресцентни осветителни тела, макар повечето от проблемите вече да са изчистени при най-новото поколение от CFL. /В най-скоро време обещаваме да дадем повече информация за тях/.

Кой ще грабне приза в тази „светла” надпревара все още е рано да се гадае, но при всички случаи се надяваме да бъдем първите, които да поднасят новините на българските читатели.

По материали от : www.switched.com и dailymail.co.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновативност, осветление, светодиоди, Технологии за дома

 1. sepuko
  03 Feb 09
  3:24 pm

  Не разбирам защо Компактните флуоресцентни лампи да са енергоспестяващи в кавички. Те все пак имат в пъти по-добра ефективност от крушките с нажежаема жичка. Да, ползва се малко повече живак в производството, но този който се отделя за живота на една крушка с нажежаема жичка е много повече.
  Проблемът пред диодните лампи е, че светлината е относително фокусирана. Има лек проблем и с обхвата на дължините от видимия спектър които могат да излъчват. Ъгли на излъчване(в зависимост от формата на диода). Толерантността им към високи температури също е слаба. Има ужасно много напредък да се направи преди да се появят годни за употреба и достатъчно евтини LED лампи.

 2. Севдалина Пеева
  03 Feb 09
  3:30 pm

  Поправих си грешката с кавичките, благодаря!

 3. YankovY
  08 Feb 09
  11:16 am

  Съгласен със SEPUKO, с изключение на „относително фокусираната светлина“. Все пак става въпрос за лампи и едно дифузно капаче, поставено върху светодиодния модул решава проблема. Обаче другите „минусчета“ си остават…и особено този с цената…и този с убеждаването на по-възрастното население да си закупят LED лампи за около 20-тина лева, които щадят и без това замърсената ни атмосфера, пред съблазнителната стъклена 100 ватова крушчица от 50 стотинки (примерно), която „толкова хубаво си свети“.

 4. Огнян
  14 Aug 09
  11:09 am

  Yankov, както вече се загатна и в тази статия – старите стъклени 100-ватови крушчици не само, че ще бъдат спрени от продажби, ами и няма да бъдат произвеждани вече. Регламентирано е, има си и срокове за влизане в сила. По-възрастните хора ще имат алтернативи, но измежду тях няма да има стъклени 100-ватови крушчици. 🙂

 5. Здравейте колеги ние от Ледекс ООД сме едни от първите Български производители на светодиодно осветление и можем да предложим алтернатива на всякакъв тип традиционно осветление.
  Не се тревожете нито за познатите ни Е27 100W крушки нито за T8 луминисцентните лампи които скоро ще останат в миналото.
  Цените са доста конкурентни дори за Китайския пазар а това че струват малко повече от енергоспестяващата крушка е оправдано поради многобройните предимства:

  Голям светлинен поток
  Дълъг живот от 70 000 до 100 000 часа (по 8 часа на ден около 30 години!)
  Не се чака за да се достигне максималния светлинен поток както всички енергоспестяващи лампи
  Липсват отровни вещества в лампата
  Липсва стробоскопичен ефект (трептене на светлината)
  Голямо разнообразие от цветове
  Живота им не се влияе от прекомерно вкл. и изкл.
  Могат да работят в тежки експл. условия вкл. с повишена влажност на въздуха.

  За повече информация http://WWW.LEDX.BG

 6. Nasko
  10 Apr 10
  4:04 pm

  http://WWW.LEDX.BG
  Не си хвали толкова стоката.
  Виж тук: http://www.nasena.eu/product_info.php?products_id=91

 7. Receba
  24 Jul 10
  5:09 am

  We are professional manufacturer of LED lighting products , with high quality and competitive price.

 8. powerled
  25 Jan 11
  3:13 pm

  „Цените са доста конкурентни дори за Китайския пазар“
  „Дълъг живот от 70 000 до 100 000 часа“

  Явно неграмотни изказвания…нито са наясно с китайския пазар – нито с живота на диодите

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>