GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Антирефлексно покритие води до 96% абсорбция на слънчевата светлина от фотоволтаичните панели

February 4, 2009

solarcoating

За да станат достъпни масово фотоволтаичните панели, очакванията на потребителите са насочени в две посоки – първата – намаляване на цените им и втората – повишаване на тяхната ефективност.

Ето защо новината за постигането на почти идеална 100%-на абсорбция на светлината от фотоволтаични панели, обработени със специално антирефлексно покритие, е толкова оптимистична за всички, които обмислят подобни инвестиции.

В момента типичните силициеви фотоволтаици абсорбират около 2/3 от попадналата върху тях светлина и отразяват останалата 1/3. С помощта на специалното антирефлексно покритие обаче може да се достигне абсорбция на светлината от 96,21% и по-малко от 4% отразена светлина.

Покритието е разработено от екип от Rensselaer Polytechnic Institute с ръководител професорът по физика Shawn-Yu Lin.
Обичайните антирефлексни покрития имат способността да предават светлина с една определена дължина на вълната. Lin комбинира 7 отделни слоя един върху друг, като всеки един от тях повишава ефективността на подлежащия слой. Т.е. всеки слой не само пропуска светлина, но и „връща” обратно светлината, която е отразена от подлежащите му слоеве.

Антирефлексното покритие отменя до голяма степен необходимостта от „следене” на слънцето, т.е. прави до голяма степен тракерите и съответния софтуер за управлението им излишен /макар и не напълно за големите промишлени инсталации/. Абсорбцията на слънчевите лъчи е толкова по-голяма, колкото ъгълът, под който те попадат върху панелите, е по-близък до 90 градуса. Антирефлексното покритие на Lin обаче прави панелите ефективни, независимо от ъгъла на огряване.
sun-and-pv-panel
Това означава, че всеки стационарно монтиран фотоволтаичен панел ще абсорбира 96,21% от слънчевата светлина, независимо от позицията на слънцето спрямо него. Т.е. имаме 2 в 1: понижаване цената на фотоволтаичните системи, наред с повишаването на тяхната ефективност.

Това е от особено голямо значение за малките /домашни/ фотоволтаични системи, които ще бъдат много по-ефективни, като същевременно монтирането и поддържането им ще бъдат значително по-евтини.

Остава следващият важен въпрос – колко ще струва комерсиализацията на това научно откритие и доколко антирефлексното покритие ще оскъпи панелите? Оставаме в очакване на отговора!

По материали от: www.ecogeek.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, антирефлексни покрития, възобновима енергия, енергия за дома, енергия от слънцето, слънчева енергия, слънчеви панели, фотоволтаици, фотоволтаични панели, фотоволтаични соларни клетки, чиста енергия

 1. sepuko
  04 Feb 09
  12:11 pm

  Това се дължи на микроструктура с близко подреждане, освен че има слоеве които осигуряват пропускливост на фотони с различна дължита на вълната. На практика светлината не просто се поглъща добре, а се преотразява обратно от структурата на покритието.

 2. Символът за градус под Уиндоус се вкарва със задържане на клавиша Alt и набиране на 0176 на цифровата клавиатура. Под Линукс – със задържане на Compose и два пъти малко латинско o. Можете и да го копирате оттук – ° :). Но при всички случаи, моля ви, оправете онзи „ъгъл, по-близък до 900“, защото ме заболява математическото сърце.

 3. Севдалина Пеева
  04 Feb 09
  12:41 pm

  Благодаря за забележката и съветите, обаче за по-лесно го направих с думичка 🙂 Така приемаш ли го?
  И извинявай за причинените страдания, съвсем неумишлено беше 🙂

 4. seirbg
  04 Feb 09
  2:25 pm

  Свежо: Евалата на учЕните 😉

 5. akafazov
  04 Feb 09
  5:48 pm

  Свежо: Евала евала. Скъсаха се да правят разработки в слънчевите технологии, ще е за добро 🙂

 6. seirbg
  04 Feb 09
  5:52 pm

  Свежо: Еми, добре ще е все пак нефта свършва…

 7. malinita
  04 Feb 09
  6:58 pm

  Свежо: Ето защо още не съм си купила такава инсталация – чакам по-усъвършенстваната.
  Също да не забравяме, че се работи и в други посоки. Ива проекти за енергията на нулевата точка, както и за оползотворяване на електромагнитните вълни.

 8. Наскоро видях цените в Мрежата. Един „фотоволтаичен“ панел с мощност 5W струва ни много ни малко $100. От тук следва, че ако иска човек да си вади ток от Слънцето, трябва да вложи минимум $50 000. И да живее в Сахара. Да не говорим, че тези панели съвсем не са вечни. От друга страна, при производството на слънчев панел за едно домакинство се отделя от 60000 до 900000 килограма СО2.
  адреса на статията

 9. Севдалина Пеева
  06 Feb 09
  8:20 pm

  Нямам представа на колко ракии си ги гледал тия цени Бате, обаче хич не си прав!
  Цените са различни в зависимост от характеристиките на панелите и производителя. СТС Солар например предлагат и китайски панели на цени от 3,6 евро на ват. Има и по-скъпи, всеки решава сам какво да избере.
  http://solar.sts.bg/catalog/index.php?cPath=2_9

 10. Защо имам чувството, че става дума за търговия и промотиране на стоки, отколкото за опазване на околната среда.

 11. http://www.lowtechmagazine.com/2008/03/the-ugly-side-o.html
  Тук има доста по въпроса за слънчевата и вятърната енергия.

  Нямам нищо против екологията, само че историята показва, че в болшинстото си еколозите обслужват чужди интереси, понякога без дори да съзнават това.

 12. ivo_isa
  07 Feb 09
  10:47 am

  Много полезна информация от Daggerstab, 10X 🙂
  Що се отнася до 100% поглъщане в целия слънчев спектър от само 7слойно покритие използвайки вълновите свойства на светлината… съм скептично настроен. Но се разрових и открих, че идеята им е малко по-различна:
  „седемте слоя всеки с дебелина от 50 до 100nm направени от силициев двуокис и титанов двуокис,представляват нано-пръчици поставени под ъгъл и действат като гъста гора където слънчевата светлина е хваната в капан между дърветата“
  Тоест идеята е да се създаде нано-вариант на модел на абсолютно черно тяло – камера обскура.
  Ето и източника: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081103130924.htm
  Но това повишаване на поглъщането е полезно само при преобразуване в топлинна енергия, не знам дали червената граница на фотоклетките е дръпната толкова надолу…

 13. „Това означава, че всеки стационарно монтиран фотоволтаичен панел ще абсорбира 96,21% от слънчевата светлина, независимо от позицията на слънцето спрямо него.“
  Така е, но с уточнението, че ще абсорбира 96% от ПОПАДНАЛАТА върху него светлина. Попадналият върху панела светлинен поток обаче зависи от наклона на лъчите спрямо равнината на панела (умножава се по синуса на ъгъла на наклона и е най-голям при перпендикулянри лъчи – ъгъл 90 градуса). Ако панелът е успореден на слънчевите лъчи, неговата ефективна площ става нула. Така че необходимостта от насочване на панела към слънцето (подобно на слънчогледовата пита) не отпада!

 14. LUPEN
  24 Feb 09
  10:53 am

  Севдалина Пеева каза: „СТС Солар например предлагат и китайски панели на цени от 3,6 евро на ват“. Не знам какви са тези панели, златни ли са или с платинено покритие?!? Във фирмата, в която работя панелите за инсталатори са с 30-35% по ниски и то за минимални количества…

 15. Севдалина Пеева
  24 Feb 09
  11:00 am

  LUPEN, много ще се радваме да споделиш в коя фирма работиш, какви панели предлагате и на какви цени.

 16. Tonchev
  29 May 10
  10:08 pm

  Цените и на най-скъпите фотоволтаици вече паднах под 2 долара на ватпик.Има и за около 1 долар, но са тънкослойни и заемат два пъти повече място за една и съща мощност, сравнено с по-скъпите, които са от силициеви кристали.
  Атгирефлексното покритие е важно от гледна точка на електропроизводителността. Но дори и най-лошите използвани стъкла върху фотоволтаичните модури са достатъчно добри. При различните стъкла борбата е за проценти, което превърнато в к.п.д. е части от процента.
  Евтиният начин да се увеличи електпроизводтелността на фотоволтаиците, не с части от процента, а с десетки проценти са отражателите (вместо скъпи антирефлексни стъкла), които да насочват допълнително светлина към модулите. А самите отражатели са в пъти по-евтини от модулите и имат к.п.д. 90 и повече процента.,
  Вижте отражателни системи на покривите на ПЛЮС енергийни къщи по български патенти на http://www.tonchev.org/plusbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>