GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Горещи вълни и продължително засушаване в различни краища на планетата

February 6, 2009

latest_rankings_jan_to_nov

Редовните читатели на сайта знаят, че не е в стила ни да правим „апокалиптични” прогнози за бъдещето или да ви засипваме със стряскащи новини. Но през последния месец  излязоха на бял свят изключително притеснителни факти.В интерес на обективността е редно да им отделим внимание, с надеждата че близкото бъдеще може да доведе до обръщане на тенденциите.

Предварителният доклад на World Meteorological Organization (WMO) поставя 2008 година на 10-то място в групата на най-горещите години за периода от 1850-та година насам. Въпреки че 2008 е малко по-хладна от предишните години, главно поради влиянието на La Nina, остава тревожната тенденция, че средната температура за периода 2000 – 2008 е с 0,2 градуса по-висока от тази за предишното десетилетие.

В същото време през януари Hans Joachim Schellnhuber – ръководител на Potsdam Institute for Research on Global Warming Effects и съветник на Анжела Меркел обясни в свое интервю, че промените в климата, които наблюдаваме, се случват далеч по-бързо отколкото е очаквано от водещите климатолози. И особено от правителствата. Според него топенето на ледовете в Арктика изпреварва прогнозите с голямо темпо и вече климатичния модел на Северния полюс е променен до степен на необратимост.

Според Schellnhuber, за да се спрат процесите на климатични промени, развитите индустриални страни трябва да съкратят емисиите на парникови газове с 80-90% до 2020 година.

С адрес Австралия идва съобщението, че в момента континентът е сполетян от най-свирепата гореща вълна за последните 100 години. Министър Penny Wong обяви пред журналисти, че правителството е длъжно да се съгласи с климатолозите и да признае факта, че последните 11 години са най-горещите в историята на страната. В Мелбърн за пръв път са регистрирани 3 последователни дни с температури над 40 градуса по Целзий, като през третия ден термометрите са отчели цели 45,3 градуса.

381634787_f52e84a5af_m

В Аржентина незапомнена едногодишна суша доведе до смъртта на приблизително 1 милион животни и опустошаването на хиляди декари посеви. Селското стопанство на страната отчита загуби от над 5 млрд. долара за последната година – а Аржентина е сред най-големите световни износители на соя, царевица, пшеница и телешко.

В момента Калифорния също понася три последователни сухи години – най-голямото засушаване в своята история. Нивото на снеговалежите тази зима е едва 61% от нормата. Тук се произвеждат половината от зеленчуците и плодовете за пазара на САЩ. Учените предупреждават, че ще могат да бъдат задоволени едва 15% от нуждите от вода през следващите месеци.

cali-aqueduct2

Ето защо губернаторът на щата Арнолд Шварценегер направи изявление неотдавна, в което обяви, че трябва да се вземат спешни мерки за консервация на водните запаси, подобряване на водопреносната мрежа и за защита на екосистемите по делтата на река Сакраменто.

James Lovelock,в интервю, публикувано на страниците на британското списание New Scientist, твърди, че климатичните промени ще доведат до намаляване на човешката популация най-малко с 90% преди края на века.

Lovelock е създателят на “Gaia Hypothesis”, според която земята трябва да се третира като саморегулираща се система – като жив организъм. Неговите научни разработки, свързани с фреоните, доведоха до забрана на тяхното използване.

Според Lovelock ситуацията в момента изисква международно споразумение, което да ограничи въглеродните емисии, точно както беше ограничено ползването на фреони. Според него търговията с въглеродни емисии не би помогнала за справяне с проблема с климатичните промени, а само ще донесе огромни приходи за правителствата и по-ловките играчи на пазара.

Lovelock счита, че ядрената енергетика съвсем не е решение на проблема с емисиите, а техниките за CO2 sequestering направо определя като опасни и налудничави. Той посочва като изход от кризата един древен метод, използван навсякъде по света – заряване в почвата на дървени въглища. Земеделските отпадъци могат да се изгарят по специална нискокислородна технология и след това да се заравят в почвата, като по този начин се блокира СО2 за дълго време, тъй като разлагането от микроорганизмите става доста по-бавно, в сравнение с процесите на естествено гниене.

В същото време по този начин фермерите могат да си произвеждат и биогориво, което да ползват за собствени нужди или да продават, с което да отпадне нуждата да бъдат стимулирани със субсидии.

Можете да прочетете цялото интервю в изданието на  New Scientist, January 23 .

lovelock500

Photo of James Lovelock from Wikimedia by Bruno Comby.

По материали от:  redgreenandblue.org;

www.planetthoughts.org и  www.green-blog.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: глобално затопляне, Екология, климатични промени, околна среда


 1. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  akafazov
  06 Feb 09
  3:43 pm

  Свежо: Незнам какво да кажа. Климатични промени има, незнам обаче към добро или лошо. Ще се радвам обаче, ако реагираме по-умно на такива новини и променим живота си, така че да не пречим толкова на природата. А за земята не се притеснявам, тя ще се оправи и с нас и без нас. Просто ако продължаваме така тя ще живее без нас.

 2. Незнам какво да кажа. Климатични промени има, незнам обаче към добро или лошо. Ще се радвам обаче, ако реагираме по-умно на такива новини и променим живота си, така че да не пречим толкова на природата. А за земята не се притеснявам, тя ще се оправи и с нас и без нас. Просто ако продължаваме така тя ще живее без нас.


 3. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'kafazova'@'localhost' (using password: NO) in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212

  Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/kafazova/greentech-bg.net/wordpress/wp-content/plugins/svejo2wp-comments/svejo2wp_comments.php on line 212
  keen
  07 Feb 09
  8:37 am

  Свежо: Ще ти кажат, че от човека нищо не зависи.
  Когато в лейките им се просмуче фактът, че именно човекът е отговорен за случващото се, ще ти кажат, че хората са си просто такива и нищо не може да се направи.
  И всичко това в името на унизителното и хипнотизиращо „от мен лично нищо не зависи“.

  Просто криворазбран стремеж към „независимост“ 🙂

 4. AntiVirus
  10 Feb 09
  4:33 pm

  Определено се забелязва как глобалното затопляне има влияние върху планетата ни. След известно време, или поне това което бях гледал, е със затоплянето да започнат да изчезват някои видове животни, а това определено ще е доста претеснителен барометър, че предстоят климатични промени.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>