GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Силата на вятъра влияе на цената на електричеството в Испания

February 7, 2009

windmils

Ветроенераторите на територията на Испания, собственост на комапниите Iberdrola SA и Acciona SA (най-големите оператори на вятърни паркове в света), се очаква да генерират рекордно количество електричество следващата седмица, което ще доведе до понижаване на цените на електричеството за потребителите.

Това показват изчисленията на Bloomberg. Атлантическа буря със скорост на вятъра около 25 км/ч ще премине над Иберийския полуостров. Предишните рекордни стойности на генерирано електричество са отчетени преди 3 седмици при далеч по-умерена скорост на вятъра от 20 км/ч. Тогава цените на електричеството бяха понижени с 11%.

В Германия и Испания, най-развитите пазари на вятърна енергия след САЩ, въведоха промени в начина на изкупуване на електроенергията и принуждават фирмите, стопанисващи вятърни паркове да следят синоптичните прогнози. Поради факта, че тяхната суровина е безплатна, вятърните паркове заместват традиционните централи на въглища, мазут или природен газ.

И в двете страни големите енергоразпределителни дружества са задължени да изкупуват цялото количество енергия, генерирано от вятър и слънце.

Така например в Германия промяната в скоростта на вятъра може да доведе до 10% промяна в цената на електроенергията. Вятърните паркове могат да добавят 15-20 гигавата мощност в определени моменти, което се равнява на едновременното включване на няколко атомни централи.

През 2008 година Испания увеличи капацитета на вятърната си енергетика с 11% и на 23 януари беше нодминат досегашния рекорд за еднодневно производство. Само на този ден – 23 януари – бяха генерирани 221 гигаватчаса електричество от вятър, което представлява 27% от дневната консумация за страната.

Прогнозите сочат, че очакваната през следващата седмица буря ще има скорост на вятъра с 29% повече от януарската.

През последните 6 месеца цената на електроенергията в Испания вече се понижи с 40%, следвайки понижението в цените на суровия петрол. Въпреки че в бурни дни пада изкупната цена на електроенергията, операторите на вятърни паркове все пак ги предпочитат пред спокойните дни, в които нямат никакви приходи.

Почти 2/3 от всички вятърни генератори в Испания са концентрирани в три области – Галиция в северозападната част на страната, Castile-La Mancha и Castile & Leon.

Автор: Gianluca Baratti – кореспондент на Bloomberg в Мадрид

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, ветрогенератор, възобновима енергия, вятърна енергия, вятърна турбина, генератори, електричество, производство

 1. sepuko
  07 Feb 09
  10:59 am

  Ще ми се някой да направи изчисление как биха повлияли на климата, екосистемите и въздушните течения вятърни паркове с голям капацитет навсякъде по земното кълбо. Все пак тия ротори се хранят с енергията на вятъра, който от друга страна се грижи до голяма степен и за флората и фауната разнасяйки семена и микроорганизми, в общи линии обогатява природата…

 2. ivan
  08 Feb 09
  9:12 am

  А не ти ли се ще да се направи проучване как стотици хиляди квадратни киломентри застроени площи на мегаполисите по цял свят влияят на климата и екосистемите?!?

 3. Севдалина Пеева
  08 Feb 09
  10:18 am

  Никъде не съм срещала подобно проучване. Но няма начин да няма отражение. Предполагам, че ще стане ясно в близко бъдеще. Както казват климатолозите: „Когато една пеперуда разпери криле в Китай , в Чикаго започва да вали“.
  Доста мислих по въпроса ти, Sepuko, за съжаление все повече се убеждавам в правотата на Lovelock – нуждите от енергия и ресурси на човечеството са огромни и решението е в ограничаването на потреблението, не просто в намирането на нови източници.

 4. […] greentech-bg.net […]

 5. Tonchev
  23 Jan 11
  1:00 am

  Без съмнение казаното по-горе не е без основание. Но връзката е много сложна и затова няма много информация за това. Аз не съм виждал, но не съм и търсил специално.

 6. Ще се влияе разбирасе. Малко тъпото е, че като правят повече еко ток и няма къде да го продадат, става един вид излишен.

 7. Tonchev
  24 Jan 11
  2:49 pm

  Като цяло в света има огромен дефицит на електроенергия. Примерно в Турция е 30%, а милиларди хора живеят изобщо без ток.
  Проблемът с вятърните генератори не е свръпроизводството в даден момент (това сега е непредсказуемо), а липсата на системи за енерегоакумулация. Това е проблем и у нас. Едно решение на тези проблеми е дадено на
  http://star.tonchev.org/

 8. Tonchev
  24 Jan 11
  2:54 pm

  Едно още по-успешно решение на проблема с вятърните генератори е, не събирането им в големи вятърни паркове, където именно проблемът с предсказуемостта и свръхпроизводството е най-голям, а в тяхното по-равномерно разпределение. И то по-близо до консуматора.И интелигентно управление на децентрализираните мощности – вижте как на
  http://www.tonchev.org/distrbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>