GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Направи си сам биодизел от водорасли

February 7, 2009

algae

Гледайки видеото, останах с впечатление, че да си направиш сам биодизел от водорасли не е трудно, стига да имаш малко слънчево място и достатъчно пластмасови бутилки. Ако нямате двор, защо не и на балкона?

Не съм напълно сигурна, но мисля че от подобен биореактор няма да се разнася ужасна миризма.

Вижте сами инсталацията и очакваме коментарите ви!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: algae, bioreactor, DIY, алтернативни енергийни източници, биогорива, биодизел, биодизел от водорасли, възобновима енергия, иновативност, СО2, Технологии за дома

 1. От всички горива най-гадни са биогоривта. По-мръсни са от петрола. Никога не прибягвай до тях.

  Биогоривата са една друга пропаганда, с която се цели да се втълпи в съзнанието на хората, че решението на петролната зависимост са те. Даже Обама е започнал да инвестира в това направление, което, разбира се, е стимулирано от тези, дали му власт.

  Много е тънка правата и човек може да кривне в неправилната посока, ако не е достатъчно информиран.

 2. Освен това използването на водорасли (живи организми) за енергия е пагубно за биосферата. Ловенето на даден вид води до систематичното му истребване.
  То е все едно да се използват хората за енергия (пример с Матрицата) 🙂 Човешкото тяло също дава енергия 😆

 3. Peacekeeper съгласен съм с теб и наистина затова толкова лансират биогоривата, защото не са решение. Но има една уловка – биогорива които се произвеждат от храни като царевица, цвекло и т.н. Сравнение с тях биогоривата от водорасли са съвсем друго нещо, защото са възобновими и не пречат на екосистемите. То и затова такива биогорива още няма. Тук става въпрос точно за водорасли 🙂

 4. Не е пагубно, защото те се развъждат като полудели. За 1 денонощие биореакторът ти е пълен с водорасли. Не се вземат от околната среда, а растат в реакторът.

 5. Я вижте това

  http://www.itm-power.com/

  http://www.itm-power.com/news/69.pdf

  Водородна станция за всеки дом – ток за електролизата от solar & wind 🙂
  Комбинация от 3 технологии = енергийна независимост.

 6. Добра е идеята но да покажат малко цифри, колко е ефективно. Да не се окаже че помпата която пусна и центрафугата и рефинерията за биодизел израсходват повече енергия отколкото получаваме от водораслите. Истината е в слънцето. Фотоволтици в огромни мащаби в пустини и непродуктивни земи.
  Peacekeeper е прав, че американците нарочно инвестират в загубени каузи. После ще кажат – „направихме всичко възможно(трилиони долари за проучване) но петрола е 5 пъти по ефтин“. Същата е ситуацията в момента с Водорода и горивните клетки, биодизела и биоетанола.
  Вижте следната графика и преценете кое е най-ефективно.
  http://www.nanosolar.com/images/FuelEfficiency.jpg

 7. Ивайло, интересна графика. Вярно е, че електрическите коли са по-ефективни от всички останали, но забравяш, че Plug технологията е удължение на петролната икономика. За да заредиш ел. колата си с ток ти черпиш от домашното електричество, което ти го е осигурил ТЕЦ-а 🙂 Затова колите с водород са за предпочитане. Лошото е, че са опасни, понеже резервоара, напълнен с този елемент, е много податлив на инцидент. При една лека катастрофа колата може да гръмне и да изгори като факла подобно на Хинденбург 🙂 Докато ВОДНИТЕ коли са на най-високо ниво. Тях трябва да искаме! При тях резервоара е напълнен с H20 и той според нуждата на момента я разлага на водород и кислород 😉

 8. Я вижте експеримента със студен синтез! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=uMFvzohuVew

  http://www.youtube.com/watch?v=oLUeGX3hNpU&feature=related

  Аз лично виждат това да е бъдещето на енергетиката. А не Hot Fusion 😡

 9. safet
  30 Mar 11
  12:56 am

  ne razbrah mnogo ot tova no taka kato go gledam mi se struva 4e 6te e mnogo qko 😛 😛 😛 😛

 10. Tonchev
  30 Mar 11
  1:24 pm

  safet
  Toва е манепулация – само да не гръмне, че тогана Фукушима ще ни се струва като пролетен полъх

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>