GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Легналите полицаи в Лондон ще генерират електричество

February 9, 2009

speed-bumps-to-generate-electricity

В Лондон започва експеримент, в който движещите се автомобили ще генерират електричеството, необходимо за работата на светофарните уредби и уличното осветление.

За целта ще бъдат монтирани „зелени” спящи полицаи, които ще генерират електричество, когато върху тях преминават автомобили. След приключването на пилотните тестове в Лондон, се очаква проектът да се реализира на цялата територия на Англия.

Както и у нас, спящите полицаи са отдавнашен дразнител за шофьорите на Острова. Но новите високотехнологични устройства ще имат двойна функция – освен че ще ограничават скоростта, ще превръщат кинетичната енергия в електрическа.

Автор на идеята е Peter Hughes. Той е бивш консултант към ООН по въпросите, свързани с ВЕИ. Той подчертава, че неговите легнали полицаи няма да повреждат автомобилите, нито ще увеличават разхода им на гориво, а ще преобразуват кинетична енергия, която иначе би била загубена.

Защото да не се заблуждаваме – огромният брой арогантни шофьори по пътищата едва ли скоро ще намалее и подобни мерки ще продължат да се прилагат в градовете с превантивна цел.

Специалните рампи ще струват между 20 000 и 55 000 лири – според размера си. Преминаващия трафик задвижва панелите нагоре/надолу и монтиран под тях електромотор преобразува механичната енергия в електричество. Ако то не може да се използва веднага, се подава към мрежата. При постоянен трафик се очаква едно подобно съоръжение да генерира между 10 и 36 kW. Четири подобни рампи се очаква да захранят изцяло нуждите от електричество за улично осветление, светофари и осветяване на пътните знаци в протежение на 1 миля.

Само в Лондон има над 30 000 легнали полицаи. Конвенционалните варианти струват около 2 000 лири.

По материали от:  ecoworldly.com

*This article was written by Rhodri Phillips of the Observer shared with EcoWorldly by The Guardian as part of the Guardian Environment Network.
Image credit: briandeadly via Flickr, under a Creative Commons license

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, Екология, електричество, иновативност, Транспорт

 1. Не ми се вярва тези данни да са истински, или поне в реална обстановка.
  36 кВ е страхно голяма мощност.
  А и цената от 20 000 лири не е никак малка. За същите пари може да се построи вятарна електроцентрала или слънчева. Които наистина ще изкарат мин 10 кВ мощност

 2. Аз не смятам, че 36 кВ е много, зависи от количеството трафик и технологията. Цената от 20 000 лири обаче не ми харесва 🙂

 3. Севдалина Пеева
  09 Feb 09
  3:46 pm

  Извинявам се, че съкратих точно най-интересната част от оригиналната статия:

  „The bumps can each produce between £1 and £3.60 of energy an hour for up to 16 hours a day, or between £5,840 and £21,024 a year.“

  Това означава, че ако се монтират на наистина възлови места с гарантиран трафик, ще се изплащат за 2,5 години.

  И да – на тази цена може да се построи ветрогенератор, обаче точно тук авторът на идеята счита че е по-добър – неговите рампи не загрозяват пейзажа, съоръженията са напълно безшумни и безопасни. И генерират електричеството точно там, където е нужно.

  🙂

 4. Domsdey
  09 Feb 09
  7:33 pm

  Ха, хитро!

 5. Joro
  09 Feb 09
  9:10 pm

  Значи.. за да са по-ефективни и да се изплащат по-бързо,трябва да им повишим добива. Това може да стане по 3 начина:
  1.Да минаваме през тях без да забавяме скоростта
  2.Да караме по-тежки коли, желателно джипове
  3.Съчетание от по-горните 2

 6. Севдалина Пеева
  09 Feb 09
  9:57 pm

  Жоро, четеш евангелието като дявола…
  🙂
  🙂

 7. SuperCow
  09 Feb 09
  11:14 pm

  А зимно време какво се случва? 🙂
  Първо може да бъдат отнесени, второ заледени, трето непочистени…

 8. mumintrol
  10 Feb 09
  1:22 am

  Поредната недомислица… Някой от тези умници дали е виждал учебник по физика? Защото там има обяснено едно нещо, наречено КПД…

  Значи първо ще добиваме петрол, после ректификация, изгаряме го в ДВГ, от там кинетична енергия, от която ще правим ток, с който ще светим светофари, които да създават още повече задръствания, в които хиляди двигатели ще работят на празен ход. КПД на целия процес едва ли е повече от няколко процента – значи изгаряме няколко хиляди барела в повече, добиваме 10KW ток и на всеки 400m имаме ресьорочупачка! Супер!

  От икономическа гледна точка далаверата е още по-голяма – значи първо държавата харчи милиони за да инсталира безумни устройства, после шофьорите харчат милиони за да произвеждат енергия за хиляди, която пък захранва устройства, които още повече повишават разхода. Като бонус получават повреди на ходовата част. Нещо като планът на Алф за справяне с безработицата (да наемем по един безработен, който да ни носи на гръб) – на пръв поглед действа, но от това на никой не му става по-добре.

  А защо просто не подпалим петролните кладенци, ефектът ще е същия и то без да харчим всичките тези пари!!!

 9. TOKKAY
  10 Feb 09
  7:35 am

  SuperCow,
  Става въпрос за Лондон, а не за София.
  Иначе аз съм против легналите по принцип- ползата от тях е съмнителна, вредата- явна.
  По-важен е въпросът как да накараме истинските полицаи в БГ да свършат някаква работа, да бъдат поне мъничка полезни на обществото ни.

 10. mumintrol разбирам че логиката ти изглежда валидна, но всъщност не е. Нещата са много по-прости. Имаме енергия която се губи, така или иначе, независимо от ефективността на целият цикъл зад легналите полицаи. Ако за извличането на тази енергия влагаме по-малко ресурси, отколкото ни носи самата енергия, то начинанието си заслужава. Иначе има хиляди начини да подобриш ефективността на целият цикъл, но това е съвсем отделна тема.

 11. mumintrol
  10 Feb 09
  7:11 pm

  Пак в учебника по физика може да се прочете, че енергията не се създава и не се губи, а само се преобразува от един вид в друг. Когато искаме да преобразуваме енергия в по-полезен за нас вид, част от първоначалната се превръща в безполезни форми, най-често в топлина.

  Когато колата преодолява обикновена бабуна, то кинетичната ѝ енергия се преобразува в потенциална при изкачване на бабуната, после обратно в кинетична на слизане; и при двете трансформации част от нея става на топлина, което се случва в гумите и амортисьорите на колата. Т.е. при взаимодайствието кола-бабуна част от кинетичната енергия на колата се преобразува в топлина, но най-голямата фира е когато водачът натиска спирачките, за да не си счупи колата в бабуната. Тази енергия изобщо няма как да се използва, защото преобразуването ѝ в топлина става преди колата да се стъпила върху бабуната!

  Ако искаме бабуната освен да спира колата да дава и ток, то за тази цел трябва да вложим допълнителна енергия; част от нея ще се отдели като топлина (в генератора) и няма да ни е полезна.

  А преобразувателите на енергия (познати като генератори) са толкова по-малко ефективни, колкото по-ниско интензивна и по-неравномерна във времето енергия им подаваме. В случая имаме и една трансформация в повече, защото възвратно-постъпателното движение трябва да се преобразува във въртеливо, преди да даде ток. Цялата система трябва да издържа на голямо натоварване, студ, жега, вода, соли, петролни продукти и твърди частици.

  Така че като цяло имаме скъп, нетраен и неефективен генератор, който освен това пречи и на придвижването.

  От икономическа гледна точка пък това ще си е чиста кражба, защото един ще плаща (за увеличения разход за ускоряването до първоначалната си скорост след преминаване на бабуната, за резервни части и за загубено време), а друг ще ползва енергията му. Това е като да се закачиш за тока на съседа с аргумента, че енергията така и така ще се изхарчи !

  Отделно от енергийните събражениея, политиката на управление на градския трафик чрез повече светофари и бабуни е дълбоко порочна. Много по-разумно е да се правят инвестиции за намалявана на автомобилния трафик и задръстванията, отколкото да се намалява скоростта на движение и увеличава престоя по светофари. Всеки светофар/бабуна води до екологични и финансови загуби. Ако същите пари се инвестират в подлези/надлези, в оптимизация на трафика, във велоалеи и т.н., те ще носят икономически и екологични ползи.

 12. mumintrol – едно си баба знае едно си бае. Айде стига с тия учебници по физика и закони за запазването на енергията. Без здрав разум те за нищо не служат. И въпреки че е вярно че повечето енергия се губи при спирачките, като топлина е т.н. ние не говорим за тази енергия, а за енергията която отдава колато при допира си с лежащите полицаи. Другото е тема регенеративни спирачки, управление на трафика и т.н., за което не искам да споря за теб. Това което трябва да разбереш е, че от всичката енергия която ползва колата, загубите са на много много места. Лежащите полицаи са само едно от тях. Ако е по-изгодно да се разработват системи за управление на трафика, има и такива хора. Обаче не забравяй че всеки си има своето нещо, този изобретател е избрал да работи върху тази област и ние докладваме. И друго нещо. Дори и тази енергия да е сравнително малка сравнение със останалите загуби, ако технологията е ОК си заслужава. Ако е достатъчно евтино, лесно постижимо и т.н. си ЗАСЛУЖАВА. Това че има други места които може би си заслужават повече е съвсем друга тема, ок?

 13. Angel
  10 Feb 09
  10:41 pm

  енергията е навсякъде около нас. просто трябва да се научим да я използваме.

 14. ikalcheva
  11 Feb 09
  1:31 pm

  Според мен бъркате в някои моменти. Доколкото разбирам, тези устройства няма да бъдат поставени на нови места, а просто част от старите ще бъдат заменени с тази нова технология, която няма да генерира електричество за цял квартал в Лондон, а ще захранва вече съществуващи светофари, което води до намаляване разходите за ел. енергия. Освен това така наречените „легнали полицаи“ в чужбина нямат нищо общо с тези в България – те са мнооого по-ниски и добре обозначени, така че да се виждат отдалеч.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>