GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Удивително изобретение – регулиращи се очила

February 10, 2009

a-zulu-man-wearing-adapti-001

Бившият професор по физика към Oxford University – Josh Silver е създал продукт, който може да подобри живота на милиони хора в развиващите се страни. Става въпрос за саморегулиращи се очила, които ще струват едва няколко долара чифта.

Идеята му дошла през 80-те години на миналия век, когато дискутирал със свой колега физик възможността да се изработят очила с елементарно регулиране и без необходимостта от обучен оптик.

В Англия на всеки 4 500 жители се пада по един квалифициран оптик, докато за страните от централна Африка това съотношение е 1:1 000 000.

Очилата на Силвър са конструирани на принципа, че дебелината на лещата определя нейната сила. Ето защо между два прозрачни пластмасови мембрани Силвър инсталира контейнер, пълен с прозрачна течност.

Върху рамките на очилата са монтирани специални миниатюрни спринцовки, с чиято помощ се увеличава или намалява количеството на течността. Когато пациентът е напълно удовлетворен от настройката, той просто завива по едно винтче и отстранява спринцовките.

Необходимостта от корекция на зрението сред най-бедните страни е изключително голяма – при положение, че в последните години се увеличава процента на грамотните, а също така за да се помогне на хора в трудоспособна възраст да продължат да се трудят и да живеят нормално.

Навсякъде, където са провеждани експерименти – Китай, Индия и Африка – реакцията на хората била една и съща – след съвсем елементарната настройка, те просто разцъфтявали в усмивка! До момента са разпространени 30 000 регулиращи се очила, но целта на техния създател е да се дистрибутират около 100 000 000 броя годишно.

Безспорно е икономически много по-изгодно да се произведат милиони универсални очила, отколкото да се правят индивидуални лещи за всеки пациент поотделно. В момента известен недостатък е недотам атрактивния им дизайн, но и по този въпрос се работи активно.

По материали от:  www.core77.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: инженерни предизвикателства, иновативен дизайн, иновативност, производство

 1. sepuko
  10 Feb 09
  11:59 am

  Свежо: Браво, статията е много интересна. Идеята е наистина добра

 2. Angel
  10 Feb 09
  10:37 pm

  Интересно. Много пари ще загубят производителите на очила и лещи с това изобретение…
  Странна снимка.

 3. malinita
  11 Feb 09
  7:38 am

  Свежо: Браво и на статията, и на идеята, и за това, че са я осъществили!

 4. Joro
  11 Feb 09
  9:56 am

  Адаптивна оптика.. При това на ниска цена.. 🙂

 5. горния
  11 Feb 09
  9:57 am

  Очилата са предвидени за хората от третия свят, където няма условия за производство на нормални очила.

 6. Марто
  11 Feb 09
  9:57 pm

  Под развиващите се страни предполагам се има предвид страните от третия свят?

 7. Севдалина Пеева
  11 Feb 09
  10:04 pm

  Да, първите количества са били доставени в Гана и Индия.
  А човекът от снимката е зулус… и позира точно с такива „водни“ очила.

 8. Емил Димитров
  27 Feb 09
  10:14 pm

  Здравейте, с удоволствие следя новините в сайта. Адаптивни очила бяха проектирани преди повече от 10 години и от българин – баща на мой приятел. Човекът беше истински гений, работил по българските технологии за космоса. Разработката му беше с вода в началото, която по-късно замести със силикон. Да отдадем заслуженото на този човек, който за съжаление почина. Беше се зарадвал като видя по Дискавъри материал за адаптивни очила. Коментира, че трябва да сменят водата със силикон. Добре е да има рубрика в сайта за българския принос към зелените технологии. Ще помогна с информация

 9. вел
  17 Aug 09
  8:46 am

  По въпроса за разработката на тези очила имаше филм за разработката им по Дискавъри. Преди 6 или 7 години. Мембраните задържащи разтвора са наистина невероятни. Прогнозната цена на чифт трябваше да е 4-5 $ за първите 100 000 и по ниска нататък. За съжаление забавянето във времето за въвеждането им в употреба се дължи именно на ниската им цена и планова липса на рентабилност на проекта.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>