GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Направи си сам: резервоар за дъждовна вода

February 11, 2009

rain-barrel

Докато новините ни засипват със страшни факти за засушаване в различни райони на света, не можем да отречем, че и у нас валежите през последната година са доста оскъдни. Това е втората поред почти безснежна зима, което натъжава не само запалените скиори и сноубордисти.

Въпреки мълчанието по въпроса за задаващата се водна криза, празните речни корита и язовири се виждат и с просто око.

Ето защо ми се стори подходящо да ви представя една изключително проста система за събиране на дъждовна вода. В повечето къщи на село и в провинциалните градове под водосточните тръби стоят кофи, които събират дъждовната вода. Но няколко дребни добавки могат да направят системата доста по-удобна, без да се изискват особени усилия или средства.

– Използвайте варел с по-голяма вместимост, за да се възползвате максимално от по-обилните валежи, когато има такива.

– Поставете мрежа върху отвора на варела, това ще предотврати развъждането на комари – не е невъзможно през горещите летни дни това да се случи, така че по-добре  да се застраховате срещу подобна възможност. Освен това мрежата ще попречи на замърсяването с листа и прочие, което би влошило качеството на водата.

– За да използвате по-лесно събраната вода е добре да си осигурите налягане – повдигнете варела върху няколко тухли и гравитацията ще свърши всичко вместо вас.

– Можете да монтирате удължител на улуците, ако мястото не позволява да поставите варела точно под тях.

– Монтирайте кранче на варела /ако не сте си закупили такъв с предварително монтирано/ – така ще можете да използвате водата лесно само с едно завъртане на крана.

Като изключим мрежата, няма нищо необичайно в системата. Проста, практична, осъвременена версия на добре позната ни практика. Но вашата градинка ще ви се отплати многократно за минималните усилия, които ще положите, за да и осигурите вода в горещите и сухи дни.

По материали от: http://ecolocalizer.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безводие, вода, консервация на вода, събиране на дъждовна вода

 1. pavel
  11 Feb 09
  10:32 am

  Свежо: Един съсед го е направил и с водата си полива градината. Дори е вкопал контейнера в земята.

 2. Има едно нещо, казва се MMS, когато се добави към водата (1 капка на няколко литра) я прави годна за пиене и я пречиства от патогени и други вредни неща.

 3. malinita
  11 Feb 09
  2:32 pm

  Свежо: Като система, това съществува от незапомнени времена в Испания и в Латинска Америка, като разбира се видът се различава; на много места така нареченото алхибе (aljibe), обикновено изградено от тухли под земята, е събирало дъждовната вода, която се е използвала и за питейни нужди. Също и маите са имали подобна система с така наречените „чултунес“ (chultunes). Сигурно го има и на други места по света, при други култури.
  Жалкото е, че в многоетажните, вече изградени блокове, не е възможно или е твърде трудно да се приложи идеята, а би трябвало да се потърси инженерно решение и за това, а тези които ще се строят тепърва да бъдат снабдявани с подобна система нормативно и по проект, като водата да бъде използвана например за промиване на тоалетните, за миене на подовете, а след съответно филтриране, защо не и за къпане.

 4. ReyRomano
  13 Feb 09
  2:27 pm

  Свежо: Да,и в Германия хората събират дъждовна вода в подобни бидони.Ама ние нали сме много богати и си я пилеем на воля.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>