GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Неравностите по шосето могат да се трансформират в електричество

February 16, 2009

shock-thumb

Група студенти от MIT са разработили устройство, което абсорбира вибрациите от преодоляването на неравностите по пътя и ги трансформира в използваема енергия. По този начин ефективността на автомобила се увеличава с 10%.

Проектът започва като тест на какво се дължи ниската ефективност на автомобилите и къде са загубите на енергия. По аналагия с начина, по който в някои хибридни автомобили се възстановява енергията, използвана от спирачките, студентите се фокусирали върху окачването.

Те наели различни автомобили и поставили върху окачването им сензори. След което започнали да обикалят града, снабдени с лаптоп, с който мониторирали загубите. Така забелязали, че окачването е причина за значително разхищение на енергия, особено при по-тежките превозни средства.

Използвайки натрупаните данни, студентите изработили прототип, в който е използвана стандартна хидравлична система,турбина и генератор. При настъпване на неравност на пътя буталото изпомпва хидравличната течност през турбината и генераторът произвежда електричество.

genshock-thumb

Освен че оползотворява безполезно губената иначе енергия, това устройство прави пътуването по-гладко и приятно, тъй като се управлява от електронна система, която оптимизира степента на гасене.

Генерираната енергия може да се ползва за зареждане на батерия, или за осветление на купето, дори да се подава към хладилната система на хладилен камион.

По материали от: greenupgrader.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, алтернативни енергийни източници, генератор, хидравлика

 1. vladotopa
  16 Feb 09
  8:42 am

  Свежо: Е ТЕ СЕГА Е МОМЕНТА ДА СТАНЕМ ВОДЕЩ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР !
  ВСЕ СЕ ЧУДЕХ – ТО БИВА , ТО МОЖЕ ДУПКИ …АМА…
  ТА НАЛИ И ТЕ СИ ЧУПЯТ КОЛИТЕ / НИЩО , ЧЕ СА ДЪРЖАВНИ /
  А ТО ….РЕШИЛИ СМЕ ДА ИМ ГО … С ЕНЕРГИЯТА !

 2. sepuko
  16 Feb 09
  11:31 am

  Свежо: Сега остава да направят закон за рекуперацията на енергия и всички неефективни превозни средства да имат 10-15 пъти по-висок данък. Чудя се що няма кораби с производство на ел. енергия от вълнение…

 3. hatanasov
  16 Feb 09
  11:32 am

  Свежо: Те като си ги счупят си купуват нови.

 4. hatanasov
  16 Feb 09
  11:33 am

  Свежо: Корабите по-лесно ще използват може би вятъра.

 5. akafazov
  16 Feb 09
  11:55 am

  Свежо: Има кораби с хвърчила, тестваха ги за първи път миналата година. Пестят 10-15% от горивото.

 6. Joro
  16 Feb 09
  1:39 pm

  Това устройство ще в много полезно в БГ, но в белите страни едва ли ще захрани светодиод 🙂

 7. Joro
  16 Feb 09
  1:43 pm

  У нас дори е добре и броните на колите да са окачени на подобни устройства

 8. Teri
  16 Feb 09
  1:52 pm

  Свежо: Мдааам, сега ще има ново извинение за дупките в страната ни 🙂

 9. mun4o
  16 Feb 09
  5:55 pm

  Свежо: тия на какви неравности са тествали? на разораната наскоро нива? ако са тествали на 100кВт автомобил, то да правят 10кВт о_0 …. 0_о това и на лунен пейзаж ми се вижда невъзможно

 10. sepuko
  16 Feb 09
  6:06 pm

  Свежо: mun4o,

  Достатъчно е това да зарежда батерии, които ще помагат на автомобила с допълнително мощност или примерно ще го задвижат от 0 км/ч(няма да гори петрол като стои на едно място, задръстване разбирай).
  Не разглеждай всичко от гледна точна на механиката и химията.

 11. YankovY
  18 Feb 09
  8:58 am

  Хаха…ще си имаме подвижни централи

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>