GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Норвежци строят първата фабрика за премахване на СО2 от атмосферата

January 27, 2008

CO2_capture Норвежката компания Aker Clean Carbon обяви, че ще построи първата в света централа за премахване на вредните газове от атмосферата. Проектът ще струва $157 млн. и ще мoже да секвестира 100 000 тона СО2 годишно. Целна на компанията е да разработи евтин и икономически печеливш метод за премахване на вредните газове дошли от горенето на различни полезни изкопаеми като петрол, природен гас и въглища, като цената на за секвестиране да е по-ниска от разходите за замърсяване.


CO2_plant Първото съоражение ще е демонстративно и трябва бъде завършено до края на 2009г. По анализ на компанията в света има над 4000 ТЕЦ, които са отговорни за %40 от СО2 изхвърлян от хората. Само Китай строи по един такъв ТЕЦ всяка седмица.

От Aker Clean Carbon имат планове да разширят бизнеса със второ съоражение в норвежкият провинциален град Rogaland, където се намират ТЕЦ работещ със природен газ. Интересен е също факта, че в момента не съществува метод за съхраняване на премахнатият СО2.

Източник: NextEnergyNews

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: атмосфера, вредни газове, замърсяване, Норвегия, Рециклиране, секвестиране, СО2, ТЕЦ

 1. stanislav
  27 Jan 08
  3:30 pm

  Свежо: много интересен проект. Бравос

 2. Идеята е добра, но защо просто не създадат филтри, които да премахват CO2 още при комините. Също така моментът със съхранението е важен. Не мисля, че в газообразно състояние ще може въобще да го съхраняваме. Затова трябва да се помисли за биологично или химично решение, при което да се получава твърд продукт. Дори да е безполезен (като графит например), може просто да го пуснем обратно в нефтените кладенци.

 3. Здрасти Бояне,

  Това за пускането обратно е добра идея и най-вероятно точно това ще направят. Също така СО2 може да се ползва като суровина в някои производствени процеси като има и приложение във селското стопанство, така не е изключено и да го продават.

  Това за филтрите и аз съм си го мислил, но факт е че в повечето ТЕЦ-ове в България и по света такива неща няма. Аз поне не знам. Ако беше лесно да се направи не виждам защо да не е вече реализирано. Но дори и да се направи, това не би върнало изхвърлените през милани години боклуци. Самият факт, че съществува евтин начин за секвестиране е супер, доколкото знам до сега това е било много скъпо начинание е само във Испания имаше някакво положително развитие. Друг интересен факт е че такива фирми могат да продават СО2 права на други, за които е невъзможно да намалят емисиите си, но имат пари 🙂

 4. Киров
  02 Aug 09
  8:44 pm

  Просто диоксида ще го разградят до С и О2 и ще се ползват по предназначение. Това може да стане или с био методи – както е посочено и тук в сайта или както става с водата метода на инж.Дж. Канзиус – чрез резонансен разпад.

 5. В почти всички изречения на статията има грешки.

 6. kilikanzer
  14 May 13
  9:03 pm

  Ма да го набутат пак у земята бе.Нали оттам идва.То да не е да си го събираме от космоса.Откъдето дошло там и да отиде – в земята.Кравите пърдели -айде метан натрупали в атмосферата,Петрола изгаряме пак там отива .Ми да се спрат малко най-накрая.

 7. Tonchev
  14 May 13
  10:30 pm

  ВЕИ не правят СО2, но у нас ги спираме, за да работят ТЕЦ-ове !!!!

  А може много по-масово да се ползват ВЕИ
  виж как на видео;

  http://greenclips.eu/

 8. Атанас
  15 May 13
  8:16 pm

  начини за улавяне на СО2 – http://www.greentech.bg/?p=37948 и http://www.greentech.bg/?p=40246

 9. Атанас
  15 May 13
  8:20 pm

  Въглеродният двуокис е разтворим във вода, при което той спонтанно се преобразува във въглеродна киселина (H2CO3)

  На сушата въглеродна киселина разрушават калциево-силикатните минерали и освобождават йони на калций и бикарбонат и нужен за изграждане на черупките на миди и т.н.

  Парниковият ефект/Уикипедия/ се дължи 60% на водните изпарения 30% на СО2 и т.н. – когато се увеличава СО2 се затопля и се изпарява повече вода която от своя страна “измива“ СО2 и така кръговрат в смисъл затоплянето увеличава водната пара която кондензирайки в дъжд измива СО2.

  През 1988год. в брой 12 на списание ”Наука и техника” е написано за карбонатно-силикатният цикъл на СО2 от трима учени Дж.Уолкър и П.Хейс от Мичиганския университет и Дж.Кастинг от НАСА – за кръговрата на водата и как СО2 се измива от дъжда.

  Tук – http://www.greentech.bg/?p=41233&cpage=1#comment-6543 съм дал нет-адреси

 10. Tonchev
  22 May 13
  8:26 pm

  У нас плащаме зелена добавка за ток от ВЕИ
  ВЕИ ги ограничават, а зелената добавка остава в ЕРП

  Освен това:
  спираме ВЕИ, плащаме си зелена добавка и плащаме екоглоби за ТЕЦ

  А може много по-масово да се ползват ВЕИ
  виж как на видео;

  http://greenclips.eu/

 11. Атанас
  24 May 13
  6:54 pm

  Категорично твърдя ,че въгл.двуокис не е опасен парников газ по простата причина ,че се разтваря от водата (дъжда).
  В коментар № 8 и 9 съм дал нет-адреси как може да се улавя СО2 и т.н. проблема е другаде – данни на европейската комисия за ЕНЕРГЕТИКАТА – http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf

  Документът предупреждава, че зависимостта на Европа от внос на енергия се е увеличила през последните две десетилетия и се очаква да нарасне до 80% до 2035 год.

  Глобалното търсене на енергийни ресурси ще нарасне с повече от една трета до 2035 г, като 60 процента от този ръст ще се пада на Китай, Индия и Близкия изток.

  Страшното е ,че свършва петрола до 2035год. и незнам какви сметки правят ????

 12. Атанас
  24 May 13
  6:59 pm

  Плаче ми се защото до 2035год. свършва петрола и тук http://darikfinance.bg/novini/94181#comments в коментар № 1 и 2 съм дал нет-адреси за основните неща – какво може да се направи – в едно изречение : трябва по най-бързият начин да почне да се пести петрола и газта защото на 100% ВЕИ не може да се мине.

 13. Tonchev
  26 May 13
  6:15 pm

  допреди стотина година петролът се е използвал много малко. А това, че ще свърши не е лоша новина, още повече, че се очаква.
  За едно от масовите му приложения има алтернатива и сега
  виж на
  http://eldrive.eu/

 14. Ангел
  27 May 13
  10:03 am

  @Атанас
  Проблем с петрола наистина има, но дори и в момента съществуват алтернативни технологии за почти всичко използващо петрол. Така че не петрола е проблема, а енергията с която да се захранва индустрията. В момента индустрията се захранва не с любимите тук ВЕИ, а с метан. А природен газ за сега има поне до края на века, като броим и шистовия газ. И какво от това? Вече е прескочен абсолютния рекорд за съдържание на СО2 в атмосферата. Освен това сега за първи път в историята на планетата, средногодишните температури не следват съдържанието на СО2. Значи ще очакваме тежки климатични промени. Няма как да го избегнем. А единствения начин да предотвратим или забавим задълбочаването на проблема е постепенния отказ от въглеродна икономика. От което следват два пътя. Сериозно ограничаване на консуматорските технологии и оцеляване само на рудиментарна индустрия, захранвана от хилавите ВЕИ, или преминаване на следващото ниво: Ядрено захранвана индустрия и продължаващо развитие на консуматорското общество. И двата пътя си имат сериозни недостатъци. Така че ако продължа да теоретизирам, пред човечеството предстои едно разцепление. Ще има хора, които ще искат ограничаване на технологиите и технологичното развитие, понеже те неминуемо вредят на околната среда. Ще има и такива, които ще искат въпросното технологично развитие да продължи независимо от ефекта, който има върху околната среда. И двете групи ще са прави сами за себеси. Единствения начин да бъде напълно разрешен конфликта, поне за мен, е отделянето на технократите в изкуствени екосистеми някъде по морските дъна и космоса. Но това е хипотетично в някакво бъдеще. За сега ще ни се наложи да търпим конфликта между тези две философии и продължаващото въздействие върху околната среда, като търсим оптималния компромис.

 15. Tonchev
  27 May 13
  9:14 pm

  Отказът от въглеродната икономика изглежда ще стане принудително. но и сега има твърде много невъглеродни технологии и за енергетиката и за транспрота
  виж как
  http://www.youtube.com/watch?v=x4cQ48LHuaw&list=UUM04QgZ5SrIa93ASKNLZEog&feature=player_embedded

 16. Ангел
  27 May 13
  9:46 pm

  Много хора не си дават сметка, че отказа от въглеродна икономика ще означава или преминаване към ядрена, или измиране на поне 2/3 от населението от глад.
  Иначе да невъглеродните технологии ги има. Няма я енергията, която да ги задвижва (като изключим недолюбваните тук АЕЦ) така че да се поддържат сегашните над 7 милиарда, които ще станат към 14 милиарда в средата на века.
  Така че медала си има две страни и за тъмната му страна много малко хора си правят труда да говорят.

 17. Атанас
  27 May 13
  9:56 pm

  Tончев – кола на сгъстен въздух от “Пежо-Ситроен” , която може да свали разхода на гориво до 2 л/100 км. Тя се нарича “Hybrid Air” и, както подсказва името ѝ, съчетава двигател с вътрешно горене и… сгъстен въздух.

  Добрата новина е, че не става дума за футуристичен проект, а за модел, който се очаква да влезе в експлоатация през 2016 г.

  А още по-добрата новина е цената – тя се очаква да бъде с над 1000 евро по-ниска от тази на сега актуалните хибриди, които използват за задвижване бензинов двигател и електромотор.

  ОСНОВНОТО е по най-бързият начин да почне да се пести петрола и газта защото на 100% ВЕИ не може да се мине.

  Коли на сгъстен въздух – http://www.greentech.bg/?p=41453

  Ел.локомотиви за превоз на стоки и хора.

  Топла вода от слънцето за къпане ,пране и отопление

 18. Атанас
  27 May 13
  10:01 pm
 19. Tonchev
  28 May 13
  2:40 am

  не е проблем кола да върви със сгъстен въздух – даже правих такъв патент за кола за летищни халета. Проблемът е енергията, която ще сгъстява въздуха- Очевидно ел енергия за това изглежда екологично-
  Но като ще харчим ток, да караме направо на ток и да си правим ток от ВЕИ
  има и слънчева кола
  ето така
  http://tonchev.net/bg/cars/plug-in-hybrid-car-solar-charger-of-smart-grid/374/

 20. Ангел
  28 May 13
  6:48 am

  Ооо да, Тончев е велик. Отново е успял да патентова нещо, което се използва от десетилетия в практиката. 🙂

  @Атанас.
  Въздушния хибрид е една интересна идея. Сигурен съм, че има бъдеще по един или друг начин. Проблема е, че ефективността на пневматичния двигател е изключително ниска и само също толкова зле работещите съвременни електрически акумулатори го правят да изглежда перспективен. Но ако искаш технология, която да замени напълно сегашните бензинови двигатели, тя отново е разработена и от десетилетия се използва е малки серии от военните. Ако искаш потърси някъде информация за алуминий въздушните батерии. Те не са акумулатори, но имат с над един порядък по-висока плътност на енергията от сегашните акумулатори. Съвременен електромобил в който акумулаторите са заменени с алуминий въздушни батерии е постигнал пробег от 1600 километра на тестовете. 🙂 А хубавото на тези батерии е, че алуминия много лесно може да се рециклира в последствие (той е единствения консуматив). Икономически разчети правени преди няколко години предвиждат че при наличие на мрежа за рециклиране на батериите, цената за обслужване на тези електромобили (включваща както рециклирането на алуминия, така и амортизацията на самия електромобил) биха били по-ниски от колкото експлоатационите разходи за нова бензинова кола сега в Европа (от американските разходи са по-високи, но там бензина няма акциз, а американците си взимат евтин петрол а помоща на военните, така че няма смисъл да се сравняваме с техните цени).
  Недостатъка на този подход е, че е нужно огромно количество електроенергия. Наскоро си правих трда да смятам, че в България само няколко хиляди електромобила, които всяка сутрин да возят хора на работа, биха оползотворили капацитета на Белене. А каквото и да си говорим, и сега и за в бъдеще ядрената енергия ще е най-евтината. Така, че ако искаме първо да покрием нуждите от електроенергия за бъдещите електромобили, а от друга страна постепенно да изкарваме от употреба централите на въглища и на природен газ (заради въглеродните емисии), трябва от сега да се започне строежа на голям брой АЕЦ. Защото възобновяемите енергоизточници са с прекалено хилави възможности и прекалено скъпи като продукция, за да може дори да ги обмисляме като алтернатива. Всеки квадратен меетър да покрием с фотоволтаици и перки, пак не знам дали ще може да се произведе достатъчно електроенергия за да премине транспорта изцяло на ток. Само за пример, ако искаме да заменим козлодуй с фотоволтаици, трябва да заемем над 100 000 декара площи, само за да изравним брутното производство.

 21. Tonchev
  28 May 13
  10:31 am

  телефоните са измислени преди колите със сгъстен въздух и техните патенти сега са много повече от тези за компресорните коли. Изобщо не е необходимо да си велик да патентоваш нещо, а просто много да знаеш.
  Затова Ангеле учи и не пиши глупости, че АЕЦ е евтин. И помни Чернобил и Фукушима и –-
  . Няма по независима и устойчива енергетика от тази на ВЕИ. За такива работи дават евросубсидии, а не за АЕЦ, където следват безкрайни плащания и вреди във времето

  Може и за транспорт с електромобили и то без АЕЦ и без изобщо да се ангажира земя, а просто до пътищата, където са билбордовете.
  виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/

 22. Атанас
  29 May 13
  8:31 pm

  Основата от която трябва да се тръгва е ,че при сегашното потребление на нефт,газ ,въглища и уранова руда се знае за колко време има изчерпаеми енергийни източници.

  Преди 2год. четох анализ на швейцарски професор експерт който твърди ,че има уранова руда за 40год. при сегашното потребление но като знам Китай колко АЕЦ строят.

  От всичко най-бързо свършва петрола и в коментар № 11 и 12 съм дал нет-адреси.

  Европейската комисия – “Глобалното търсене на енергийни ресурси ще нарасне с повече от една трета до 2035 г, като 60 процента от този ръст ще се пада на Китай, Индия и Близкия изток.“

  Трябва по най-бързият начин да почне да се пести петрола и газта защото на 100% ВЕИ при транспорта не може да се мине.

  Електрически локомотиви които са най-евтиният превоз на стоки – контейнери се казват на ел.влакове вместо тирове да хабят петрола – както сега се взимат контейнери от корабите така ще се взимат от ел.влаковете на гарите.

  Има начин да се трансформира енергетиката и икономиката но трябва време и пари – ,и 50-трилиона е минимума много повече са – http://www.greentech.bg/?p=21201

 23. Атанас
  29 May 13
  8:41 pm

  “Задълбочен анализ, извършен от университета на Делауеър и Техническия колеж в Делауер е стигнал до заключението, че възобновяемата енергия може да осигури надеждно захранване на голяма електрическата мрежа през 99,9 на сто от времето до 2030 г. при това на цена, която отговаря на цените на електроенергията сега.“ – http://www.greentech.bg/?p=35583

  Задълбочен анализ е пресилено защото не са сметнали какво ще стане ако всички коли са електрически и превоза на стоки става с ел.влакове – за това пиша ,че трябва по най-бързият начин да почне да се пести петрола и газта.

 24. Атанас
  29 May 13
  8:56 pm

  Надявам се КПД-то на фотоволтаиците да се увеличи – http://www.greentech.bg/?p=35380

  Но при всички положения трябва по най-бързият начин да почне трансформацията на енергетиката и икономиката и транспорта.

 25. Атанас
  29 May 13
  9:00 pm

  Простете ,че пиша много коментара но трябва да се знаят основните неща – изчезва планктона даващ около 70% от кислорода на Земята http://www.ifrvarna.com/?p=1368 и скоро гледах снимки на НАСА от космоса как намалява.Фитопланктона изчезва от повишаващата се киселинност на океаните идваща от азотно-фосфорни съединения/изкуствените торове/

  За пчелите се знае какво става ако изчезнат.

 26. Tonchev
  29 May 13
  9:24 pm

  Инвестициите във ВЕИ са най-евтините вече и най-екологичните, както винаги. Проблемът със съхранението на енергията е актуален за всяка енергийна система – със и без ВЕИ.
  Ето един патентован начин за съхранение на енергия от ВЕИ чрез най-чистото гориво – водород
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 27. Tonchev
  29 May 13
  9:32 pm

  въглеродните окиси идват от конвенционалните автомобили и имат определящо значение за главния проблем в екологията.
  Затова електрическите коли, зареждани със слънчев ток, са отлично решение. Даже може и директно с ток от фотоволтаици, генериран в самото превозно средство

  Вижте такова в движение в царската резиденция Врана

  https://www.youtube.com/watch?v=3EWFBT2aqKM
  https://www.youtube.com/watch?v=ReLvsriFhGU

 28. Ангел
  30 May 13
  2:11 pm

  @Атанас,
  Този който е описвал как уран има за 40 години е смятал единствено наличните в природата запаси от уран 235. Реалностите са малко по-различни и има налични множество технологии решаващи този проблем, както и проблема с радиоактивните отпадъци. Ако ти се рови малко прочети за реакторите работещи със стопилка от флуориди. А и като си започнал за ториевите реактори. 🙂 Другото интересно при ядрената енергетика е, че изотопите които тя използва като гориво всъщност са отпаден продукт от използването на масово срещани на земята елементи. Може да се използва не само уран но и торий, който е дори по-масов от прирония уран. Запасите от тези елементи само на земята са огромни и дори в момента има складирани запаси торий, ккоито вече са произведени и биха стигнали за векове при сегашното потребление. Това е единствената технология за която и знаем как и имаме нужния енергоизточник с който да захраним цивилизацията си. Докато за ВЕИ извини ме, но при всичките им предимства, ефективността им е смешна. Преди няколко години специално за колегата Тончев правих едно изчисление базирано на негова книга. Та според неговите официални даннни, са нужни над 130 000 декара площи заети с фотоволтаици за да се произведе същото количество енергия на годишна база, колкото произвежда сега Козлодуй. Цената по тогавашни разчети щеше да е над 100 милиарда евро. Така, че колкото и да се говори за панели край пътищата и по покривите, глупаво е да се мисли, че толкова слабо ефективен енергиен производител може да задоволи дори сегашните ни нужди. А исторически погледнато нуждите ни растат. Да, технологиите се развиват. Но ефективността на фотоволтаиците нараства много бавно, понеже етеоретическия им максимум почти е достигнат. Така, че колкото и да станат ефективни няма да е с повече от 10-20%. Цените им вярно падат, но не чак толкова бързо, колкото ти обяснява Тончев. От години съвсем сериозно съм му казал, че ако ми предложи фотоволтаична централа, която да може да произведе за 15 години толкова енергия, че да се изплати при себестойност под 20 стотинки на киловатчас, и едновременно с това да има гарантиран живот над 30 години, аз веднага я купувам. Но винаги като повдигна този въпрос, Тончев мълчи гузно. 🙂 Защото такова нещо за момента няма, а вероятно дори теоретически е невъзможна домашна централа произвеждаща толкова евтин ток.
  При вятъра ситуацията е по-добра от колкото при фотоволтаиците, но на много малко места има достатъчно вятър, за да може ефективно да се използва енергията му. А дори и да имаше, големите перки далеч не са безвредни за природата. За сметка на това има някои технологии, за които не се шуми много, нищо че са слънчеви, които имат голям потенциал. Слънчеви топлоцентрали например.
  Така че каквото и да си говорим, за захранвана с ВЕИ икономика говорят само лобисти и хора, които не са си правили труда да сметнат какво конкретно могат и колко струват въпросните възобновяеми енергоизточници.

 29. Ангел
  30 May 13
  2:33 pm

  Тончев написа:
  Tonchev
  28 May 13
  10:31 am

  телефоните са измислени преди колите със сгъстен въздух и техните патенти сега са много повече от тези за компресорните коли.

  Тончев, не ми се иска да навлизам в безсмислени спорове с теб. Вярно в миналото съм имал настроения в които ми е било много забавно да ти показвам грешките и да ти гледам сеира, как се опитваш да използваш какви ли не интернетски трикове за да си замажеш гафа. 🙂 Но в момента не съм в такова настроение, така че ще те оставя на спокойствие. Искам само да те информирам, за едно нещо което научих тия дни. В процес на развитие е единен портал за достъп на бизнеса до научна информация. На този портал целта му е да предостави унифицирана платформа, чрез която потребителя да има достъп както до патентите, така и до резултатите от изследователските проекти на научните институции. Когато го видя, че е оперативен, задължително ще пиша във всички форуми интересуващи се от наука, за които се сетя, включително и в този блог.
  Между другото тогава ще ми е интересно да те видя къде стоиш ти като изобретател. 🙂 Без ирония. Просто ми е интересно да ти видя всички патенти на едно място и да мога да ги сравня със съвременното научно ниво.

 30. Атанас
  30 May 13
  7:08 pm

  Ангел – благодаря за информацията и ще се радвам ако всичко за торий е вярно ,че имаме за векове енергия.
  Според Нобеловия лауреат по физика и бивш директор на CERN Carlo Rubbia 1 тон торий може да генерира енергия колкото 200 т. уран и 3 500 000 т. въглища.

  Оня ден четох ,че в САЩ са открили залежи на литий достатъчен за 4 млрд. батерии за ел.коли.

  Нещата се вързват но пак трябва да пестим петрола защото според експерти отказа от нефт и трансформацията на транспорта ще отнеме 20год. тоест от сега трябва да се почне защото няма време.

  За енергията се поуспокоих но има още проблеми с планктона даващ около 85% от кислорода на Земята според NASA и в коментар № 25 съм дал нет-адрес.

  За пчелите е ясно но ще дам адрес за информация – http://www.dokumentalni.com/?p=2471

 31. Атанас
  30 May 13
  7:15 pm

  Има и още един проблем – водата също е изчерпаема и трябва да се знае колко има – http://www.greentech.bg/?p=28459 тоест да е пазим чиста а не да се слагат 600 химикала за фракинг и добив на шистов газ което е престъпление срещу човечеството.

 32. Атанас
  30 May 13
  7:17 pm

  За производството на една ябълка са нужни 70 литра вода – http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=873956

 33. Ангел
  31 May 13
  8:27 am

  Всъшност водата е възобновяем ресурс. Проблема е, че концентрацията на много хора в човешките мравуняци отклонява много вода от природата и така цели региони се засушават. Едно добро решение е въвеждане на затворен кръг на потребление на водата. Но за сега мнозинството не е психологически подготвено за такава промяна.
  За вкарването на химикали си прав, дори и в момента се наблюдават ефекти от десетилетното акумулиране на пестициди. Моретата се замърсяват бавно и бавно се чистят. Не можем да живеем без новите несвойствени за природата химически продукти. Но поне трябва да ги рециклираме, а не да ги пускаме свободно да изтичат навън.

 34. Атанас
  31 May 13
  2:03 pm

  Ангел водата е изчерпаем ресурс защото има планктони които се “хранят“ с вода в смисъл “изяждат“ молекулата на водорода от водата и т.н.

  Кръговрата на водата е друга тема и инж. Ангелов го е написал прекрасно – http://www.greenearth.imedia-kom.net/Files/Teoriq_za_Upravlenie%20na%20Klimata_Obsht_BG1.pdf

  Напояването е добро за селското стопанство а язовирите за ВЕЦ и ПАВЕЦ а повече дъжд измива въгл.двуокис и в коментар № 8 и 9 съм го написал.

 35. Атанас
  31 May 13
  2:06 pm

  Тук – http://www.dokumentalni.com/?p=2467#comment-13852 проф.Боян Дуранкев от УНСС го каза хубаво т.н. съм написал около 10 коментара с нет-адреси за по-важните неща.

 36. Ангел
  31 May 13
  3:10 pm

  Не е точно така. Водата като химическо съединение я има в такива количества, че каквото и да правим не можем да я изчерпим. Кръговрата на водата е цикъл, при биохимичните реакции с които организма ти си произвежда енергия, се отделя вода като отпадъчен продукт, а след това по време на фотосинтезата, растенията разлагат същата тази вода, като отделят кислород. Нетния баланс е общо взето нулев.
  Проблем е не самата вода, нея си я има в неизчерпаеми количества, проблем е нейната чистота. Природата има свойството да се изчиства от замърсители, но само ако се остави малко на спокойствие. Проблема в момента е че изхвърляме много повече боклуци, от колкото природата може да обработи. За това трябва да рециклираме. А за о станалото естествените процеси имат грижата.
  А самата вода е проблем на регионите, а не глобален. Има сухи има и влажни региони. Наша е вината, че с канализациите и водоснабдителните мрежи изсмукваме много вода от природата като така нарушаваме баланса на влагата в почвата. И региони които не са били сухи се засушават. За това са виновни най-вече големите градове и мащабната напоителна инфраструктура в земеделието.

 37. Tonchev
  31 May 13
  5:39 pm

  Проблем за водния баланс, пряко свързан с енергетиката са енергийните язовири с техните напорни тръбопроводи-
  Така се опустиняват редица бивши влажни зони в речните и околоречните места, съответно силно се нарушава екоравновесието в тях.
  Като изход от това положение е отказа от напорни водноелектрически централи, и заменянето им безязовирни хидрокинетични електроцентрали

  Вижте работещ хидрокинетичен генератор в течаща вода на видео:
  http://tonchev.net/bg/hydrokinetic-power/the-under-water-hydrokinetic-free-stream-turbines-operate-at-zero-water-head/519/

 38. Атанас
  31 May 13
  11:24 pm

  Aнгел – водата се изчерпва но при сегашното темпо има за поне 2000 год. но ако се почне отглеждане на водораслите http://greentech-bg.net/?p=7438 за биогориво ще се изчерпи бързо но се надявам ,че ще направят реактори с торий

  В коментар №34 съм дал нет-адреса на труда на инж.Ангелов за кръговрата на водата и правилно заключава ,че с напояване се увеличават циклите на кръговрата.

  Иначе за замърсяването на водата няма две мнения и замърсителите са много – 600 химикала за фракинг и добив на шистов газ и т.н. списъка е голям.

  Трябва да пазим водата чиста

 39. Tonchev
  31 May 13
  11:54 pm

  водата е напълно самовъзобновяема – не се изчерпва.
  Проблемът е с нейното неравномерно разпределение и замърсяването. Основният проблем е пречистването на солената вода – но има редица патенти, които чрез слънчева енергия пречистват солената вода. Затова могат да се използват и фотоволтаици
  Виж на каква структура те са най-компактни и ефективни
  http://tonchev.net/bg/solar-energy/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/47/

 40. Ангел
  01 Jun 13
  10:17 pm

  Може и с фотоволтаици. Там където има нужда от обезсоляване на вода, обикновено има изобилие от пустини, следователно и изобилие от слънчева светлина, която биосферата не използва ефективно и няма да и бъде навредено. Още повече че точно там могат да се използват и концентратори, следователно и високоефективни соларни технологии. Но използването на фотоволтаици оскъпява с пъти една такава технология. Предполагам, че в тези условия други соларни технологии биха били за предпочитане.

 41. Атанас
  02 Jun 13
  12:35 pm

  Тончев – в коментар №25 съм дал адрес и доцента обяснява какво е планктон ,водорасли и т.н. и ,че 50% от кислорода на Земята идва от тях.
  От други източници аз знам за 65% но NASA твърди ,че е 80%.

  Водата се изчерпва с много бавни темпове но ако почне да се произвежда биогориво от водорасли ще стане страшно затова се надявам да има реактори с торий.

  Тончев – при електролиза на водата и после горивни клетки е съвсем друга тема

 42. Tonchev
  02 Jun 13
  5:57 pm

  Ето един патентован начин за съхранение на енергия от ВЕИ чрез най-чистото гориво – водород
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>