GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Направи си сам – батерии, които се зареждат от слънцето

February 22, 2009

suncat-batteries

Тази седмица Knut Karlsen и неговият проект SunCat batteries се превърнаха в истинска сензация в мрежата – почти всички уважаващи себе си екосайтове представиха неговия проект, ето че и ние се присъединяваме към неговите фенове.

И така стъпка по стъпка:

Първо взимате няколко презареждащи се батерии /Кнут е ползвал стари NiMH от 1,5 волта/.

suncat-batteries1

След това намирате гъвкави полимерни соларни клетки с подходящ размер – използвайки своите познанства в Норвежкия Institute for Energy Technology Кнут се снабдил с PV-клетки с волтаж от 1,8 V с подходящ размер.

suncat-batteries2

С помощта на подходящо лепило прикрепете соларните клетки върху батериите.

suncat-batteries3

Трето: намерете подходящи проводници, с които да свържете панела с отрицателния полюс на батерията – Кнут ползвал плоски, които взел от стара камера.

suncat-batteries43

Четвърто: Свържете фотоволтаичния панел с положителния полюс на батерията /Кнут е ползвал conductive silver pen – изключително лесен начин по неговите думи/ .

suncat-batteries5

Това е – и просто ги оставяте на слънцето, да се припичат като котенце, докато се заредят – оттук и наименованието на проекта.

suncat-batteries6

Knut Karlsen възнамерява да направи втора, подобрена версия на SunCat – в която да използва електроника, за да следи доколко са заредени батериите, а също така и да подобри ефективността с помощта на кондензатор.

Надявам се да успее и отново да сподели опита си.

Открихме  проекта на Knut Karlsen SunCat batteries най-напред при нашите приятели от
greenupgrader.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: DIY, SunCat Batteries, Батерии, Направи си сам, фотоволтаични соларни клетки

 1. Joro
  22 Feb 09
  11:11 am

  Поздравления, Севдалина, много оригинален отговор на коментара на Peacekeeper 🙂

 2. Севдалина Пеева
  22 Feb 09
  11:45 am

  Благодаря, Жоро, но да си призная, цяла седмица се каня да пусна тази статия, така че той просто катализира нещата 🙂

 3. salsatan
  22 Feb 09
  2:54 pm

  Всичко това е супер, отдавна ме мъчи този проблем. Обаче някой може ли да ми каже откъде мога да си намеря и закупя полимерни соларни клетки?

 4. Севдалина Пеева
  22 Feb 09
  3:11 pm

  http://www.oksolar.com/pv/cells.htm

  и цени: http://www.oksolar.com/pv/cells_flex_prices.htm
  Минимална заявка – 3 броя от вид или 25 долара.

  Не съм си поръчвала, не гарантирам за качеството на обслужване.
  Успех!
  🙂

 5. kicko
  23 Feb 09
  11:39 am

  А няма ли да гръмнат от прегряване тези батерии?
  Аз имам слъчев панел с батерия 2000 mAh и знам от опит колко много се нагрява като я оставя на слънце. Понякога се притеснявам да я оставям на таблото на колата под предното стъкло, защото ако гръмне и ми опръска с киселина таблото ще стане мазало…

 6. Peacekeeper
  23 Feb 09
  12:37 pm

  Ей това вече наистина е свободна енергия 8) Благодаря на авторката 🙂
  Ще гледам да си зареждам батериите за фенера по този начин, че като спре тока да не се чудя откъде изгрява слънцето 🙂

 7. Севдалина Пеева
  23 Feb 09
  12:42 pm

  Някой трябва да се престраши и да направи експеримент в контролирана среда 🙂 в смисъл някъде, където лесно може да се почисти, ако гръмнат 🙂

 8. Joro
  23 Feb 09
  8:16 pm

  Под предното стъкло на колата не е обра идея да се оставят. Пак не е сигурно че ще гръмнат, виждал съм дори ефтини батерии с вентил за отделените газове – една миниатютна дупчица до плюса, но със сигурност подобно зареждане ще доведе до по-бързо стареене на батерията. Може би само навън и това е добре да се напише, ако такава стока излезе на пазара. Хубавото е че фотоволтаичните клетки правят ток и от разсеяна светлина, което означава, че и при облачно време (а защо не и зимата при сняг) ще работят добре.
  Иначе каква по-контролрана среда от един буркан 🙂

 9. Joro
  23 Feb 09
  8:20 pm

  Иначе нищо не пречи на местенце където се огрява но не се използва от панела да се мацне термобоя – например едно пръстенче около плюса, дето променя цвета си от черно в червено когато температурата батерията се нагрее до 50 градуса например

 10. kicko
  24 Feb 09
  12:46 am

  Тока, който ще получиш при облачно време, зимата и т.н. е съвсем недостатъчен за да зареждаш батериите. Тази работа е малко утопия – всички четем колко е хубаво това, безплатна енергия и т.н., но реалността е съвсем друга. И аз в началото бях много ентусиазиран. Казвах си – ще си зареждам GSM-а, ще си поддържам GPS-a, има 1000 приложения.
  Обаче, въпросната 2000 mAh батерия която имам, има нужда да седи повече от 1 ден (да не кажа дори 2) на пряка силна слънчева светлина за да се зареди напълно. А като я включа към GSM-а да го зарежда, успява да му вдигне заряда от 20 до 60% приблизително и вече е изтощена и плаче за ново зареждане.

 11. jo
  25 Feb 09
  2:43 pm

  ‘Кнут е ползвал стари NiMH от 1,5 волта“
  Бате от где ги купувате тия ?
  (За тия които не знаят номиналното напрежение на NiMH и NiCd е 1.2V , по време на заряд достига 1.4V . Това са дребни подробности които впечатляват . В допълнение батерия 2000mAh ще се зарежда с 50 mA около 60 часа – (2000/50)*1.6 и то ако слънцето грее от всички посоки едновременно – Честито )

 12. Севдалина Пеева
  25 Feb 09
  3:25 pm

  jo, понякога човек от дърветата не вижда гората. Тук идеята е, че човек с въображение и желание може да направи нещо сам с подръчни или специално доставени материали. Това е идеята на повърхността. Това, което е между редовете и не се натрапва, но всъщност е основното – това е да се припомни на всички ни, особено на по-младите, че имаме глави и ръце и не всичко се купува от магазина. Защото изобилието от евтини джаджи и полуготова храна ни постави в ситуацията да сме тотални консуматори, без никаква идея каква е цената, която плащаме за всичко, което потребяваме, било то енергия, храна или забавление.
  За това, че тази батерия не е практична, си напълно прав – да, тя се зарежда наистина бавно, но пък зависи за какво я ползваш. Може и това да устройва някого.

 13. Нито едно зарядно устрйство от този тип няма да произведе през целия с активен живот и 1 % от енергията употребена за неговото производство. Подобни „сензации в мрежата“ са си чисти глупости.

 14. stefko987
  27 Feb 09
  8:35 pm

  Eй олам бре хора,има ли още наивници и глупаци на този свят?Има и те са м/у нас.Батериите ми са по 2800m/ah и с оригиналното зарядно на Панасоник с поставени четири батерии изтощени чрез системата на фотокамерата се зареждат за точно 16 часа.Кога и кое слънце ще ми подсигури тази мощност и за колко време през деня.По добре вържете два кабела на покрива (на бойлера слънчевата батерия) и може би ще получите някакъв резултат.Абе,дайте друга с-ма за печелене на пари или спестяване на пари.

 15. Joro
  28 Feb 09
  9:48 am

  Ех, като почнетеее.. Първо – става дума за диплона работа на студент или колежанин, не помня, не ми се гледса повторно. Второ – тук от присъстващите няма човек, който не знае колко време се зарежда акумулаторна батерия и каква мощност и трябва. И каква мощност от фотосолар може да се добие. Смятайте грибо – от площ м2 лятото по пладне идва около киловат от който фотосолара добива 150 W (толкова при КПД 15 %), ако панела е квадратен дециметър 150 / 100 т.е. 1.5 W. Развивката на на батерията обаче е около 1/4 от това = 0.375 W имаме обаче цилиндрична форма и непостоянно слънце за деня – 0.375В делим на 10 (грубо) и това е. За GPS от онези в колите (с голям и цветен LCD) няма да стигне, за фенер също. Но има и други видове GPS (преносими с черно-бял екран) – дето може и да се захранят.
  Един електронен часовник колко консумира?
  Защо трябва да се използва NiMH и то от 2000 mAh акуммулатор? Има много други видове.

 16. Joro
  28 Feb 09
  9:50 am

  И пак добавям, че това е само идея за дипломна работа

 17. „Тази седмица Knut Karlsen и неговият проект SunCat batteries се превърнаха в истинска сензация в мрежата– почти всички уважаващи себе си екосайтове представиха неговия проект, ето че и ние се присъединяваме към неговите фенове.“.
  Именно екосайтовете не трябва да рекламират такива неща. При производството на едно такова устройство се изхвърля в атмосферата СО2 колкото една кола среден клас изхвърля за 600 км. Разбирам да е отишъл човек в гората и да си е направил зарядно устройство, ама да го купи в магазина и да казва, че става въпрос за еко проект – това си е направо несериозно. Още по-малко пък е сензация. Устройства от този тип съществуват вече трийсетина години.

 18. Севдалина Пеева
  28 Feb 09
  10:38 am

  Уважаеми скептици, целта на този проект не е да реши енергийните потребности на планетата. Целта е да вдъхнови хората, особено младите, да експериментират, да мислят критично, но не като вас в посока – нищо не става, що да се моря…
  Обаче вие не искате да разберете за какво става въпрос…

 19. @Бате Зарко, ходи си пий ракията и не се обаждай много по форуми като тоя, че само глупости дрънкаш и не мога да ти слушам повече измишлъотините.

 20. Първо – аз ракия не пия, а само „Финландия“ и „Хайнекен“. Второ – „измишлъотини“ не съм ти говорил моето момче защото не съм имал неудоволствието да съм те виждал. Трето – това не е форум. И последно – който не иска да му се обсъждат постовете може просто да ги публикува без коментар.

 21. Куко
  15 Apr 09
  6:01 pm

  Все едно да си боиядисаш пръдниата. е тва с батерийте.

 22. иво
  22 Jun 09
  2:59 pm

  Към всички „умници“ (скептици – псевдореалисти – циници), които „компетентно“ обясняват как това или онова нямало как да стане. Севдалина ви го каза в прав текст – важното е че някой човек е тръгнал да мисли нещо различно, търси начин, нов път, нещо ново; а не причина да отрече нещо, да го отхвърли. Вие какво си мислите – че Едисон просто е свързал едни жици в едно стъклено кълбо и ей го на – готова електрическа крушка! Колко народ му се е присмивал докато е експериментирал, ама днеска всички ползваме крушки, нали. Или Леонардо с неговите мечти/проекти за хеликоптери, подводници и др. Сигурно тогава са го считали за идиот или най-малкото за някакъв откачалник, ексцентрик, но днес приемаме толкова неща от неговите „бълнувания“ за даденост. Факт е че те заедно с Фарадей, Бел и много други са в историята като Изобретатели / хора дали нещо значимо на света, а множеството „умни“ глави – негативисти са потънали в анонимност.
  Аз самият работя от известно време по една хипотеза – Desert Ice Project, за която толкова хора ми обясняват как това няма да се случи – но от това което виждам всеки ден по новините, все повече се убеждавам, че ние вървим право натам… Очаквам вашите мнения за проекта. Благодаря.

 23. Ангел
  23 Jun 09
  10:16 am

  Почти винаги в експерименталната наука се влага много повече материали и енергия от колкото пилотната инсталация би произвела през живота си. Но това не означава че подобни тестове не трябва да се правят. Или че нямат приложение. Аз все още изпитвам известна носталгия по един симпатичен калкулатор, който имах като ученик и който представляваше плочка с размерите на визитна картичка и се захранваше от микроскопичен фотоелемент. Така че може конкретния проект да не е ефективен, но това не означава че няма други които да са ефективни или че всички тук като ученици са правили дипломни работи достойни за нобелова награда.

 24. Joro
  23 Jun 09
  2:12 pm

  Защо? Ефективен (и аз имах точно такъв) си беше, е, затрудняваше се на лампа, … 🙂 Аз много си го харесвах, но не разбрах какво стана с него. пак бих си купил

 25. peter
  06 Jul 09
  3:36 pm

  от къде мога да намеря гъвкави полимерни соларни клетки

 26. Севдалина Пеева
  06 Jul 09
  6:11 pm

  http://www.oksolar.com/pv/cells_flex_prices.htm
  Поръчката се прави с мейл, няма опция да се поръча директно на сайта.

 27. Mike
  01 Nov 09
  11:51 am

  Я скептиците да се разходят до най-близкия строителен хипермаркет и да си вземат една соларна лампа. :)) Нищо ново нали?
  не разбрах защо проекта на този Кнут толкова е рволюционен?!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>