GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

6 kW дизайн – евтина слънчева енергия за всеки дом

January 30, 2008

SirCharlesShults_fresnel_lens_300 Чарлс Шутс е направил откритие, което може да направи слънчевата енергия достъпна до всяко домакинсто на цена по-ниска от електрическата мрежа. Устройството работи напълно автономно като генерира електричество и топла вода. Очаква се да достигне пазара в рамките на 3-9 месеца на цена $6,000 – $8,000.

SirCharlesShults_concentrated_solar_design_400 Всъщност устройството не включва никакви нови технологии, а комбинира съществуващи подходи по нов уникален начин, който значително увеличава ефективността (според Шутс около 60%). Дизайнът включва редица стандартни слънчеви панели, които се използват за нагряване на вода, леща за фокусиране на светлината и парна турбина свързана с ел. генератор. Топлата вода идваща от панелите се загрява до кипене чрез фокусираният лъщ на лещата и след това произведената пара задвижва турбина. Шутс твърди, че всички компоненти са лесно достъпни на пазара и всеки може да направи устройството сам, при положение че има средни познания по физика и има опит в работата с нужните инструменти. Неговият прототип използва специални нещи от стар телевизор (fresnel lenses), които всеки може да набави лесно и евтино.

Очаква се устройството да бъде в производство до началото на 2009г. на цена $6,000 – $8,000. Срокът на изплащане зависи от региона и количеството слънчеви дни като за повечето региони в Щатите ще е от 3 до 5 години. Авторът е разработил също и редици предпазни механизми, необходими при серийно производство, както и система за автоматично следене на слънцето. 5 часа работа на ден ще бъдат достатъчни за захранването на средно голям дом с електричество, като топлата вода от системата е допълнителен плюс.

Авторът работи също и върху различни методи за съхранение на произведената енергия, която да направи системата подходяща за мобилни приложения. Два от вариантите са да се използват батерии или махови колела.

Едно от най-големите предимства на изобретението е, че то е директно приложимо в космоса, където може да се използва за генериране на евтино електричество. Ниската цена и тежест го правят идеални за тази цел.

Демонстрации на уреда

Източник: PESWiki

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: електричество, слънчеви панели, соларна енергия

 1. fokus-42
  25 Mar 09
  2:17 pm

  Не само чужденците могат, както се оказа – българските конструктори от http://integral2005.com/online.html са направили нещо страхотно. Върти се всеки ден и наистина топли. До колкото разбирам от техния сат, слънчевият им колектор е на принципно нов тип, не е плосък и не е вакуумнотръбен колектор.

 2. Joro
  26 Mar 09
  10:35 am

  За бг специално това не е евтин начин. През 97 – 2000 г на нашия пазар се продаваха прожекционни телевизори 9преди да се появят FLAT CRT, да не говорим за плазмените) с голям диагонал, които използваха за екран голяма френелова леща, но аз не вярвам че има такива бракувани, пък и бройката им бе доста ограничена заради цената. По-добре ползвайте огледало от домакинско фолио или чиса вода за фикусиране.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>