GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Направи си сам – ветрогенератор с MAKE television

February 25, 2009

В работилницата на Maker можете да видите John Park в действие – той ще конструира малък вятърен генератор и ще покаже колко просто енергията на вятъра се превръща в електричество.

От доста време ни прави впечатление, че именно статиите в категорията „Направи си сам“ се радват на най-голям интерес и читателите се връщат към тях дори и месеци след публикуването им.

За нас, предполагам и за всички читатели, ще бъде изключително интересно и полезно да разберем дали някой е успял да се възползва от тези материали в сайта и да сподели с нас опита си.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: DIY, вятърен генератор, вятърна енергия, вятърна турбина, Направи си сам

 1. Свежо: Снощи ме вози един таксиметров шофьор – супер бъбрив и ми обеснява как си бил направил собствено захранване на вилата си в някакво село. Захранва с акомулатор – който се зарежда с алтернатотр – алтернатотра пък дърпал ток от – подобна торбина. Каза че тества системата от 6 месеца ако издържи една година без авариино – щял да мисли за бизнес. Самото изграждане като инвестиция било около 800 кинта.

 2. akafazov
  25 Feb 09
  9:48 am

  Свежо: Ако!

 3. Свежо: Всичко е много лесно и работи ,само че интересите на големите корпораций не съвпадат с тези на потребителя – нямат кяр от това да плащаме много по-малко,а и да живеем по-уреден живот!
  Стара максима е: от усложненията се печели повече,а от улесненията се губи най-много!
  имам около 200-300 примера за това ,но важи за цялата обкръжаваща ни среда!
  Ако започнем сами да създаваме и измисляме ще има още много световни кризи ,но за богатите ,а не за нас!
  Да не говоря че навремето хората събираха приятели и си строяха къщи сами и им излизаше смешно евтино,а днес е …срам и позор в какво са ни превърнали не можем да си поправим мивката или колата от многото „усложнения“ и капани и същевременно малкото време за такъв тип дейност и особенно малкото време за личен живот и спокойствие!

 4. speeva
  25 Feb 09
  1:02 pm

  Свежо: Не мисля, че някой наготово ще ни върне навика да се грижим сами за себе си, така че – всеки трябва сам да го направи.

 5. akafazov
  25 Feb 09
  1:05 pm

  Свежо: Добре казано KOL_ZA_POLITICITE, но за съжаление повечето хора се стремят към това което им предлагат корпорациите и си мислят че са много вървежни.

 6. pavel
  25 Feb 09
  1:08 pm

  Свежо: Невероятно колко лесно може да се направи. Ако някога ми остане свободно време непременно ще го пробвам, само не знам от къде да си купя някои от частите. Дайте идея.

 7. speeva
  25 Feb 09
  1:58 pm

  Свежо: Ами в следващия проект, който ще представим повечето от материалите са от стара микровълнова печка. Само малко търпение 🙂

 8. pavel
  25 Feb 09
  2:03 pm

  Свежо: speeva дай ми някаква връзка с теб

 9. speeva
  25 Feb 09
  2:20 pm

  Свежо: Пусни коментар на сайта и аз оттам ще ти видя е-мейл адреса, за да ти пиша 🙂

 10. Много се кефя на такива проекти, но нямам вкъщи необходимите инструменти за да си направя нещо такова 🙁

 11. Много ефективно би било да се ползва старо динамо от Лада примерно.
  Някоя фирма може да ги изкупи всички от автоморгите и да продава ефтини перки.
  Струва ми се много добра идеята самите перки да се „надуват“ каато бутилките за безалхохолна. Те пристигат във фабриката във формата на малка епроведка, загряват се и се надуват до съответната форма. Като на всичкото отгоре издържат голямо налягане. Перки от подобна технология може да се окаже, че са много ефтини и здрави. Остава проблема с формата… Бутилките са с кръгло сечение и налягането е равномерно по стените, а перките плоски и от налягането може да се закръглят. Разбира се може да се направят много плоски и налягането да им промени формата до идеалната.

  Моля пишете тук ако харесвате идеите ми.

 12. Ангеле, не са проблема инструментите. Време няма. В тоя динамичен живот…
  иначе можеш да си купиш от морга динамо за Лада за 20 лв сигурно. За перката можеш да ползваш дъски или дори ламиниран паркет. Ламината няма да издържи дълго дъжд или силен вятар, но ще свърши работа за експеримента

 13. Радослав Радев
  25 Feb 09
  7:56 pm

  Интересно, но има много по-ефикасни начини за безплатна и екологична енергия енергия.
  Това са нискоенергийното разлагане на водата, постоянните магнити и най-вече етера (по коетоо работя аз), както и мн. други.
  На http://forum.beinsa.info можете да следите развиеието на моя проект „Етерен Вихър“ (скоро се надявам да получа една много специална интегрална схема от USA и да успея с проекта).

  Поздрави за сайте и нека направим Енергийна Революция!

 14. Joro
  25 Feb 09
  8:20 pm

  @Ivaylo, начина, които предлагаш е добър, мисля дори че се използва. Аз пък предлагам да се изработи ккуха форма на перка (от алуминиево фолио или ламарина), кочто да е направена така, че да издържа налягане отвътре и да се напълни с полиуретанова пяна от флакон, като се подсили мастото където перкит се съединяват. Това вече и вкъщи ще го направиш 🙂

 15. Peacekeeper
  25 Feb 09
  11:22 pm

  Някой от вас чувал ли е за термойонния конвертор и знае ли какво въобще представлява 🙂

 16. Joro
  26 Feb 09
  1:19 am

  Ампула газоразрядна ампула с Цезиеви пари.. Горещ електрод, Студен електрод – директен преобразуварел на топлинна в електрическа енергия.. Познах ли? Гугъла знае сичко. Но онова което няма да прочетеш там, е че това е газоразряден аналог на Пелтие елемент (термодвойка)

 17. Peacekeeper
  26 Feb 09
  1:48 am

  Жоро както винаги е напред с материала 🙂
  Само да допълня – тайната на тази засега още недостъпна технология е на базата на луминисценцията!!! Топлината във въздуха може да се превръща чрез луминисцентна субстанция директно в електричество. Подобно на фосфора на телевизора – фосфорът бива бомбардиран с електрони и ги преобразува в светлина. Но може и обратното – насочване на светлина към фосфора, ще излезе електричество от другата страна.
  Това ми напомня на термойонния генератор в атомните чинии с Елемент 115. Явно по стените на реактора има луминисцентна субстанция, която да преобразува инфрачервеното лъчение и топлината в ток.

  Много ми е интересно какво би станало ако се замени силициевите фотоволтаични клетки с фосфорни или други луминисцентни какво ще стане – дали ще има 100 преобразуване 🙂 Я пробвайте 😉

 18. Свежо: pavel – ако смяташ да копуваш нещо за да направиш това – по добре не се захващай – най добре се помотай и огледай.
  а за корпорациите … сами си го набихме с дядо коледа, св. валентин, великденски заек – скоро ще притича….

 19. Joro
  26 Feb 09
  9:01 am

  Мерси, ма не аз а Гугъла беше.. 🙂 Обаче защо фосфор (луминофор), приятелю? Онова закоето говориш е фотоефект и той се използва вече във фотололарните клетки или фотодиодите, (което е същото), а обратния на него ефект – във светодиода. Това е вътрешния фотоефект.
  Има и външен – като осветиш метал (по-силно изразен при алкалните матали) се отеля електрон (един погълнат квант избива един електрон), който се използва във вакуумните фотоклетки, Фотоелектронните умножители и електровакуумните прибори за нощни виждане (мерници, руски очила за нощно виждане и нощното виждане в танковете и в един стар вид телевизионна камера – „Супериконоскоп“), но той май не е толкова ефективен колкото вътрешния за генериране на ток. С луминовор няма да стане.

 20. Хубаво е, че от тема направи си сам идват толкова коментари.
  @Радослав Радев. Няма начин да получиш енергия от разпад на водата, колкото и ниско енергиен да е. Освен ако не нарушиш 2 закон на термодинамиката (крайно време е накой да го опровергае тоя примитивен закон). Да получиш повече енергия от горене на водород отколкото влагаш в разлагането на вода, е все едно да опитваш от СО2 да правиш нефт и да го гориш. Водата е един вид пепелта от горене на водород. Не казвам че това което правиш е невъзможно, но ако успееш не само ще направиш “ Енергийна Революция“ но и ще си човека променил законите на термодинамиката, дори и да не успееш съм сигурен ще разработките ти може да са много полезни за баланс на вятърна и слънчева енергия под формата на водород. УСПЕХ.

 21. Аз имам друга идея за опровергаване не този втори закон на термодинамиката.
  климатика ми вкъщи има КПД = 4. Което е нормално за топлинна помпа. Харчи 1 кВт грее 4 кВт. Сега ни трябва топлинен двигател(генератор) с КПД по голямо от 25% които да може да работи при ниски температури отделяни от климатика. Мислех да ползвам ефекта на Платие Сиибек, но са с КПД 10%… нестава. Ако на някои му се рови в Уикипедия и изнамери ел генератор от топлина с КПД по- голямо от 25% да ми каже. Мисля си, след като термодвойката на платие има КПД = 10% тя може да се комбинира с генератор – примерно старлинк двигател. и комбинираната мощност да стигне 25% (при ниски температури).
  Ето част от втори законна термодинамиката :
  “ ентропията на затворена система, която не се намира в равновесие, нараства с времето, като достига максималната си стойност при достигане на равновесие.“
  Според него едно тяло не може да върши работа само за сметка на вътрешната си енергия(топлина)

 22. Pavel
  26 Feb 09
  10:26 am

  Много полезно и евтино доколкото виждам. Трябва да се пробва като ми остане повече свободно време.

 23. инж. Ч. Каменаров
  27 Feb 09
  8:53 am

  Публикуманите по-горе коментари са много интересни. Правят впечатление някои оригинални хрумвания. Ивайло Иванов обаче допуска една грешка с климаетиците. Те нямат КПД = 4. Това се казва коефициент на трансформация, т.е. отношението между получената енергия разделена на вложената. Но коефициент на трансформация 4 ми се струва много голям. Обикновено достига до 3,8. И тъй като получената енергия е по-голяма от вложената, то това не е перпетум мобиле, просто защото в случая получената енергия е взета наготово от околната среда и преместена на друго място. За това преместване и вдигане на потенциала се изразходва вложената енергия в случая чрез електромотора свързан с компресора.

 24. инж. Ч. Каменаров
  27 Feb 09
  8:59 am

  Относно коментара на Ивайло Иванов за енергията изразходвана за разлагане на водата. Точно така е! Има създадени технологии по така наречения Браунов газ. Енергията вложена за разлагане на водата на водород и кислород е равна на енергията получена при изгарянето. Тя е около 5700 ккал за 1 кг. вода. По памет от 1 кг вода се получава около 1950 литра браунов газ. Но ефекта тук е другаде. Когато се добави към примерно дизелово горива, ефективността на горене рязко се променя и опитите показват, че се увеличава пробега на автомобила с 20%. Това е така заради водорода. От съдържанието на водорода в дизеловото гориво зависи и неговото качество. Разбира се, тук има и много други параметри които влияят, като съдържанието на парафин, сяра и др.

 25. инж. Ч. Каменаров
  27 Feb 09
  9:13 am

  Отново по отношение на водата, като енергиен източник. Колеги щастливи сме че вече има много създадени неконвенционални технологии за ползване водата като енергоизточник (нямам предвид ВЕЦ-те). Така например интресна е технологията на Пол Пантон. Но при неговата технология недостатъка е, че задължително трябва да ползва катализатор въглеводород и то между 20 до 30%. Положителното при тази технология е приложената регенерация на енергията, т.е. вместо да се изхвърля в околната среда, енергията на изгорелите газове се връща обратно и се използва за разлагане на водата. Самият аз вече имам някакви успехи, разбира се тази технология е променена коренно, като от технологията на Пантон, използвам само ефекта от регенерацията. И още нещо. ІІ-я закон на термодинамиката си е закон, той не може да се промени, но… може да се използва и то в частта на свободните енергии, които притежава всяко вещество. Едната енергия е енергия на Хелмхолц за изохорно-изотермичния потенциал, а другата е енергията на Джибс за изобарно-изотермичен потенциал. Разиграването на тези потенциали с отчитането на термодинамичните коефициенти се получават много интересни резултати. Така например при изгарянето на водорода в присъствието на кислород, получената енергия зависи от пет параметъра и може да нарасне до пет пъти, защото е право пропорционална на квадрата на скоростта на горене. Така че в случая, това е ключът към успеха.

 26. инж. Чавдар Каменаров
  27 Feb 09
  11:30 am

  Относно другата идея на Ивайло Иванов, че му трябва топлинен двигател с около 25% кпд. Бих добавил само, че всички бензинови двигатели с вътрешно горене имат кпд от 25 до 30% в зависимост от конструкцията, брой на клапаните, вида и типа на инжекционната система, дали има свръхпълнене и т.н. Дизеловите двигатели имат кпд от 30 до 35 % пак по същите причини. КПД-то на дизеливети двигатели също зависят от конструкцията, броя на клапаните, дали е изпълнен със системата „common rail“ , дали има свръхпълнене и т.н.

  Другите типове топлинни двигатели са цялата гама двигатели с външно горене /не парни двигатели/. Това са всички видове регенеративни топлинни машини, като Стърлингови двигатели, които са напълно обратими и двигатели система Ериксон. Разликата между едните и другите е както в цикъла, така и в конструкцията. Едните са с изотермично-изохорен цикъл и безклапанно управление на газовия поток, а другите са изотермично-изобарен цикъл с клапанно управление на газовия поток. КПД-то на този тип двигатели достига до 40% и са единствените по рода си топлинни двигатели, които могат да работят в условия на пълен вакуум и под вода, както например електрическите двигатели. Циклите на Стърлинг и Ериксон са аналогични на циклите на Ото и Дизел, като изотермичните процеси при Ото и Дизел са заменен с адиабатни.

 27. инж. Чавдар Каменаров
  27 Feb 09
  12:27 pm

  Ако някои от колегите се интересуват от неконвенционални възобновяеми източници на енергия, освен нашумелите в последно време, вятърни, геотермални, слънчеви и т.н. източници, бих препоръчал в някои от търсачките да потърсят информация на антигравитационни двигатели. Много интересни разработки има от китайски учени, които вече са положили основите на теорията. Друга тема, това е левитацията, като средство за противодействие на гравитацията. Само че тук проблематиката е друга и е свързана с разход на огромна енергия за преодоляване на гравитацията на земята. Техническите успехи за налице, въпреки че теоремата на Ърншоу отрича стабилната левитация. Към момента има две доста разработени технологии – едната е електромагнитна, а другата електродинамична. Можете да ги намерите във всяка търсачка, като се изпише MAGLEV (това е съкратеното на магнитна левитация). Технологията е вече толкова напред, че на пазара вече има пуснати играчки наречени LEVITRON. Ако изпишете в някоя от търсачките LEVITRON TOYS, ще ви излезнат цяла серия от детски играчки висящи във въздуха чрез тази технология. Ако на някоя от търсачките изпишете STIRLIBNG ENGINES също ще намерите детски играчки направени със Стърлингови двигателчета, като например малко вентилаторче задвижвано само от топлината на ръката и т.н.

 28. Joro
  27 Feb 09
  2:24 pm

  MAGLEV засега са приложими само за влакове и за някои лагери заради ниското триене. Може би в някои супермаховици. Levitron – ако е онова магнитно пумпалче дето се върти над магнит (изпозва се отблъскването на магнитите, а жироскопичният ефект фиксира пумпалчето да „зависне“ над другия магнит) отдавна е известно и на тоз етап няма много широко практическо прилжение. Стирлинговите двигатели са перспективни и освен, че им трябва много малка темп. разлика за да се движат, ако ги развъртим – създадат такава. Има китове тип направи си сам, а дори попаднах и на българин дето си е правил такова и обясняваше в някъв форум даже със снимки. Търсете с ключови думи на БГ.

 29. Georgi
  08 Aug 14
  10:17 pm

  ot kade moga da si kupq takav generator ?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>