GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

SunCatcher – рекордьор в конверсията на енергия от слънцето

March 2, 2009

stirling-sun-catcher-story-1108

В пустинята New Mexico недалеч от Albuquerque шест соларни инсталации, дело на Sandia National Laboratories напомнят блестящи сателитни чинии. Всяка една от тях е мозайка от 82 огледала, които образуват парабола с размер 12 метра. Те фокусират светлината върху област с размер малко под 20 сантиметра.

Огромната топлина, концентрирана в тази област, задвижда Стърлингов двигател, една технология на цели 192 години, при която топлината се трансформира в механична енергия, обратно на двигателите с вътрешно горене. Газообразният водород в четирите 95 кубикови цилиндъра се разширява и свива при нагряване и охлаждане и движи буталата на малък електрогенератор. Конфигурацията от чинията и двигателя е плод на над 10-годишен труд и непрекъснати подобрения, в сътрудничество с компанията от Аризона Stirling Energy Systems.

В една хладна сутрин на януари при пускането на третата чиния,с температура около нулата и необичайно ярко небе, системата поставя рекорд – 31,25% от светлинната енергия, попаднала на чинията, се превръща в електричество и потича към електропреносната мрежа. Това е най-високия процент на конверсия, постиган до момента от соларна инсталация.

stirling-suncatcher-470-1108

Bruce Osborn, президент и CEO на Stirling Energy потвърждава, че тяхната инсталация, наречена находчиво SunCatcher е готова да напусне лабораторията. Следващото предизвикателство е да се осъществи масово производство на ниска цена, което според Osborn е просто въпрос на „доброто, старо инженерство”.Stirling Energy вече има подписани два договора – най-големите в историята на соларната енергетика до момента – с две електрически компании от Южна Калифорния, за инсталиране на 70,000 SunCatchers, които да осигурят енергия за над 1 милион домакинства и строителството се очаква да започне най-късно през следващата година.

При познатите ни вече централи от типа solar thermal, всички огледала задвижват една единствена централна турбина и когато тя е в ремонт, цялата централа спира да подава електричество. Докато при Stirling Solar всяка отделна соларна чиния разполага с отделен стърлингов двигател. Дори да има авария при някоя от 36 000 чинии, това няма да понижи кой знае колко ефективността на централата като цяло. Също така не е необходимо да завърши целият строеж, за да започне работа централата – планирано е след инсталирането на всеки 40 индивидуални модули, всеки с мощност от 25 КW , т.е. при всеки инсталиран 1 МW, те да бъдат включвани към електропреносната мрежа.

Въпреки регистрирания рекорд през януари, средногодишната ефективност от изгрев до залез се очаква да варира в границите на 24-25%, показател, който все още заслужава уважение, с факта че е два пъти по-висок от ефективността на другите параболични соларни концентратори.

Използването на незначителни количества вода за почистване на огледалата веднъж на няколко седмици е другото голямо предимство на централите на Stirling Energy, когато водата става един все по-ценен и недостатъчен ресурс. Според изчисленията на компанията, централата край Сан Диего, която ще осигурява електричество за 500 000 домакинства, ще използва годишно вода, равна на годишните разходи на 33 домакинства.

По материали от: www.popularmechanics.com

Video Sun Catcher

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: SunCatcher, енергия от ВЕИ, енергия от слънцето, иновации, соларна енергия, соларни концентратори, Стърлингов двигател

 1. akafazov
  02 Mar 09
  9:27 am

  Свежо: Наистина невероятна технология, Севдалина радвам се че решиш да пишеш точно за нея. Отдавна съм фен на solar-thermal и особено на стерлинговите двигатели—технологии, които като се комбинират правят най-добрата соларна инсталация, която познаваме до момента.

  Ефективност на конверсията от 25% е наистина много!

 2. Наистина невероятна технология, Севдалина радвам се че решиш да пишеш точно за нея. Отдавна съм фен на solar-thermal и особено на стерлинговите двигатели – технологии, които като се комбинират правят най-добрата соларна инсталация, която познаваме до момента.

  Ефективност на конверсията от 25% е наистина много!

 3. Забравих да кажа. Тази технология е на първо място в класацията на Free Energy Congress за топ 100 алтернативни енергийни технологии!

 4. superturismo
  02 Mar 09
  4:17 pm

  Някакви идеи кога ще можем да си купим подобни устройства? 🙂 Както и дали няма да можем да почнем да ги произвеждаме в България…

 5. Peacekeeper
  07 Mar 09
  4:02 pm

  За какъв напредък говорим? Не стига, че Сандия прави тия колектори, че и на всичкото отгоре ще се включват в мрежата. Къде е енергийната децентрализация в това? Целта не беше ли всеки да си има генератор у дома и да не плаща никога повече на тая лепкава мрежа на банкерите, дори и стотинки?

  Не знам, ама аз не го считам за напредък. Поне не обществен.

  Това например е по-хубава новина
  http://www.technews.bg/info.php?id=11778

 6. Минчо Спасов
  09 Jan 11
  8:52 am

  Здравейте!
  Аз също отдавна се вълнувам от слънчевите технологии и ми се иска да си построя нещо подобно у дома- живея в къща и имам добра работилница. Ако някой има досъп до планове за такъв концентратор- моля нека ми пише. Има ли информация дали в облачен ден може да се прави поне топла вода с концентратори?

 7. Tonchev
  09 Jan 11
  8:36 pm

  Над 30% конверсия на светлина към ток може да се постигне и се постига и без Стърлингов двигател. Само със светлинни концентратори към вискотемпературни фотоволтаици. Тази технология има мултимегаватово приложение в соларни паркове в Испания, например.

  Облачните дни се степенуват. Концентраторите могат и да сработят в някои случаи. Ефективвостта им обаче е ниска – до 1/4 от тази при пряка светлина, според наши измервания на 1000 м. н.в. през октомври в БГ.
  По принцип не може да се фокусира дифузна, а само пряка светлина.

 8. Минчо Спасов
  10 Jan 11
  8:41 am

  Благодаря!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>