GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Микровълнова технология рециклира автомобилни гуми в петрол и газ

February 15, 2008

GlobalResourceCorp_microwave_lab_300 Откривателят Frank Pringle от Global Resource Corp. е създал машина, която използвайки микровълнови честоти превръща всякакви въглеводородни материали в петрол и газ. Технологията може да рециклира автомобилни гуми, пластмаса, въглища, смола и други материали, като по този начин решава един от най-сериозните екологични проблеми и прави петрола ресурс, който може да бъде лесно рециклиран и използван повторно. Процесът отнема секунди като използва само част от произведената енергия. Микровълновата технология може също да бъде използвана за извличане на останалият петрол в затворени кладенци.

В момента Global Resource Corp. работят върху първата комерсиална машина, която ще заработи в началото но тази година. Устройството струва $5.1 млн и е поръчано от фирма за рециклиране на автомобилни гуми в New York.

Машината използва микровълнова честота за да възбуди молекулите на входящия материал като по този начин разчупва молекулната връзка и превръща веществото в основните му частици. Практически е възможно използването на всякакъв въглеводороден материал като за това е необходимо използването на точно определена честота. Като остатъчни продукти остават СО2 и СО, но от компанията са намерили начин да предотвратят изхвърлянето им в околната среда.

oil_plastic

Пластмаса

Видео материали

Източници: PESWiki, Popular Science

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: автомобилни гуми, въглеводород, микровълнова честота, петрол, Рециклиране

 1. Киров
  30 Oct 09
  11:06 pm

  Това е революцията в технологиите и бъдещето както на военната техника, така и на новата енергетика. Дано тези не са се сетили да патентоват идеята, защото може и да не са разбрали на какво се дължи този ефект. Това е резултат на РЕЗОНАНСА възникващ в колебателното движение на йоните (атомите) в дадена молекула. Така може да се дисоциира и водата до водород и кислород, така може да се руши метал (създаване на оръжия) и какъв да е материал. Това е бъдещето!!!!

 2. Киров
  21 Dec 09
  10:29 pm

  Някой знае ли честотния диапазон в който работи машината?

 3. Мисля че не казват честотите, но те са ключът към цялата технология.

 4. Киров
  22 Dec 09
  2:18 pm

  Честотите са ги оповестили в сайта си – 4 до 18 ГХц. На ход са нашите физици. Тези от БАН да вземат да направят нещо смислено. Онзи терапевт който откри случайно, че водата със съдържащи се в нея соли се разпада под действие на честоти от около 80 КХц. Знам че ако има нещо читаво в България това са физиците – да опрятат ръкави и да действат.

 5. владо
  28 Mar 11
  10:52 pm

  това счестотите е пълна глупост аз лично направих мини аггрегат които даде отлични резултати само дето немога да намеря самишленици да се реа ли зира аи незнам какви щеса проблемите с бирокращината ис петролните магнати.Заштото зависта е по страшна от цунами,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 6. Kirov
  30 Mar 11
  10:21 am

  Владо, за какъв агрегат става въпрос? Защо според теб това с честотите да е глупос?

 7. Tonchev
  30 Mar 11
  1:18 pm

  само с честоти няма как да дтане – енергия трябва, а от там да се смята, колко енергия отива и колко гориво ще се получи, включително и пречистването му.

 8. владо
  30 Mar 11
  8:36 pm

  приятелю първо с честотите е многопо сложна технология и това е свързано с много ел.енергия чрез пиролизата ток е ненужен от начало е необходимо да се подгрее с някакво гориво може с навтови горелки когато заработи системата тя отделя газ която се връшта обратно в агрегата и по този начин се пести и гориво. с една дума системата е енергиино независима и може да работи със собственото си гориво.да се направи това нее сложно по страшно е когато искаш да направиш нешто вече попадаш под ударите на бирокрацията и сависта……. зашто точно ти бееееееееееееее/ мисля че ме разбра.,,,,,,,,,,,,,,

 9. владо
  30 Mar 11
  8:41 pm

  приятелю първо с честотите е многопо сложна технология и това е свързано с много ел.енергия чрез пиролизата ток е ненужен от начало е необходимо да се подгрее с някакво гориво може с навтови горелки когато заработи системата тя отделя газ която се връшта обратно в агрегата и по този начин се пести и гориво. с една дума системата е енергиино независима и може да работи със собственото си гориво.да се направи това нее сложно по страшно е когато искаш да направиш нешто вече попадаш под ударите на бирокрацията и зависта……. зашто точно ти бееееееееееееее/ мисля че ме разбра.,,,,,,,,,,,,,,

 10. Киров
  30 Mar 11
  8:46 pm

  Владо, това което си написал никак не се връзва със законите на термодинамиката. Пиролизата вярно е малко особен процес но нищо повече. Ако си чел,че пиролизата на битови отпадъци е автогенен процес то е нещо коренно различно. Там именно отпадъка се ползва за гориво, унищожава се за сметка на което отделената енергия поддържа горенето.

 11. владо
  30 Mar 11
  9:21 pm

  приятелю аз говоря за нешто което съм го направил и даде чудесни резултати

 12. владо
  30 Mar 11
  9:52 pm

  аз несъм инженер но по професия съм тл техник и обичам електрониката както и да констроирам но да минем на вапроса пиролизата несъм я открил аз но в случая за гумите е много по добро решени заштото инсталацията може да се направи на поляната без да те интересува дали има ток и си напълно независим

 13. Tonchev
  01 Apr 11
  8:55 am

  както за повечето технологии, така и при гумите, всеки си хвали технологията- Преди 20 г- хвалеха най-много нидскотемпературната деструкция. От 5-6 години у нас раотят пхиролзни технологии. те са и най-старите.

  Чрез микровълни, без съмнение, ще работи. Но е препоръчително да се напарви енергиен баланс и да се реши сепарирането на стоманениете корди в гумите.

  Известни са и хибридни технологии. Може да се мисли криогенна деструкция с микровълни например. Но е въпрос на енергийни сметки и после с парични аритметики.

 14. Киров
  01 Apr 11
  6:40 pm

  Тончев, пиролизата не е перпетуум мобиле. Тя е автогенен процес и е факт, че резултата е деструкция на органичните отпадъци, получаване на т.нар. „генераторен газ“ който лесно може да се доведе до газьол или директно да се изгори. Остатъка е нетоксичен инертен материал, често ползван в строителството. Затова е един от най-подходящите методи за утилизация на битовите отпадъци.

 15. Tonchev
  01 Apr 11
  10:58 pm

  Киров

  никога и никъде и по никакъв повод не съм казвал, че нещо е препетув мобиле – най-малко пиролизата. Нещо си се объркал. Провери се

  Няколко пиролизни инсталации по моя конструкция работят в Италия 10г-

 16. Tonchev
  01 Apr 11
  10:59 pm

  биогоривото от моите инсталации не е биодизел – по-скоро прилича на корабно гориво.

 17. atanas
  02 Apr 11
  7:30 am

  Извесна фирма прави бетон от гуми с 0.12евро по-евтин и в пъти по-здрав от познатите /БНТ-1-24.01.11г.-16:20h/.Иначе бъдещето е органични отпадъци в биореактори и когенератори с над 85%-КПД.Според Асоциацията на Българските енергийни агенции (АБЕА) само от дървесни отпадъци България може да получава топлинна енергия в размер на 13.5 тераватчаса годишно. Биомасата представлява около 40 на сто от потенциала на възобновяемите енергийни източници в България. 33% от РБ-я е гора.Трябва синхрон и изчисления щото и на доц.Минев му трябва “органика“ http://e-vestnik.bg/5609 т.е.точно какъв да е биореактора по коя технология е най-евтино.И е ясно че ТЕЦ трябва да се преобразуват на слънце но по коя технология тази http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 или на доц.Минев и кога нема слънце трябва метан или биогаз или въглища за ТЕЦ-а.

 18. Tonchev
  02 Apr 11
  4:17 pm

  когато говорят за биомаса имат предвид гората и отпадните клони там, които секачите оставят. този потенциал, обаче и за се ползва няма да допринесе много за екологията, защото при горенето си те ще пушат.

  Отпадъците, които са благоприятни и изгодни за получаване на метан не са в гората. Има даже 3МВ ТЕЦ на метан в София с когенерация.

 19. Tonchev
  02 Apr 11
  4:19 pm

  казаното в поста ми по-горе работи добре в централизирана енергетика и по-зле в децентрализирана.

  А слънчевият ресурс е навсякъде и работи и в двете енергетики, но е незаменим в децентрализираната

  виж например ТЕЦ на 100% слънчева енергия с над 85% кпд

  http://www.tonchev.org/pvtermocogeneratorvideo.html

 20. Tonchev
  02 Apr 11
  4:26 pm

  На моя слънчев ТЕЦ му трябва само слънце, а концентратрът е евтини пластмаси, може и от биопластмаси. ни никаква специална органика
  Слънчев ТЕЦ по принцип е ужасно за ушите на ТЕЦ мафията и АЕЦ мафията.

  Видеото ми на долния линк го сваляха няколко пъти, И понеже юзери питаха къде е видеото (виж коментарите под клипчето), се наложи да го връщат няколко пъти и отскори не съм ги хванал да го спират.

  виж го на видео (дано е още там)

  http://www.youtube.com/watch?v=gwWwLmiasLg

 21. Киров
  04 Apr 11
  7:42 pm

  Тончев, на едно домакинство са необходими средно около десетина киловата мощност. Кажи с това което си предложил като линкове, такава мощност с каква площ се осигурава, прибави и площта за акумулатора (без значение от вида му, знаеш предпочитам по-чистия ПАВЕЦ) за нощните часове и тези без интензивно слънчево греене, добави стойността на материалите, за лиценза не говоря, халал да ти е.Предполагам че сметката която ще направиш ще накара дори теб да се откажеш от подобна идея към този момент и състояние на пазара.

 22. виждам че коментарите са на профисионално ниво което звучи доста добре но за сажеление освен коментар ,,,,,,,имали някои идея как може да се приложи на практика заштото умните Хора много бързо Живеят,,,амонополиста си варти синжирчето,,,,,,,,,,,,

 23. Tonchev
  06 Apr 11
  1:18 pm

  тиров,
  сложи всичко, което си писал в пост 21 и сметни колко струва АЕЦ фукушима, без да святаш необратимата радиация на почвата, атмосферата и хидросферата.

  може да смтнеш и непредсказуемите последици за живота на планетата и поколенията на хората.

 24. Tonchev
  06 Apr 11
  1:21 pm

  владо

  виж ТЕЦ на 100% слънчева енергия с над 85% кпд

  на

  http://www.tonchev.org/pvtermocogeneratorvideo.html

  и видеото на един негов прототип в действие

 25. Киров
  06 Apr 11
  7:53 pm

  Тончев, не искаш да разбереш или не разбираш? Предполагам, че е първото. За, както я наричаш атомната мафия си прав, ще добавя и тази на Гоце свързана с ТЕЦ. Искам ясно да кажа че фотовалтаиците са си чиста проба екзотика, на този етап на цените на същите. Отлично знаеш, че има и други доста по-ефективни ВЕИ. За това говоря. Далеч по-евтино е ветровата, тази на прибоя и др.п.

 26. Tonchev
  06 Apr 11
  10:48 pm

  Киров
  Скъпо и евтино винаги са относителни понятия. На моите соларни елколи фотоволтаиците са с около 30% кпд и безплатен ресурс

  Същият порядък е кпд-то на ТЕЦ/АЕЦ, само че харчиш ресурси и не са екологични.

  Виж техническа платформа на ел кола с фотоволтаици

  http://www.b2b.bg/bgcar.html

 27. Киров
  07 Apr 11
  7:35 pm

  Не знам как го изчисли това 30 % кпд. За това че не са екологични спор няма. Но до там – от там нататък недостатъците на фотоволтаиците безчет. Сега под давлението на цитираните мафиоти ще резнат гарантираните цени за изкупуване на тока и тогава няма ад се построи ни един такъв. Виж за ветрогенератори и вякакви други ВЕИ вероятно едва ли ще успеят да ги спрат. Просот фотоволтаиците без „патерици“ не вървят.

 28. Tonchev
  07 Apr 11
  10:09 pm

  киров,
  вярно е, че за всички ВЕИ у нас има патерици, чрез изкупната цена, но тя не се плаща от държавата. лошото е, че същата патерица я има за ТЕЦ1 и ТЕЦ3, но се плаща от НЕК и в крайна сметка пак от нас. Но най-голямата патерица е за АЕЦ Белене – много милиларди, Но без износ няма как да работи този АЕЦ

  Ако искаш да си напред сега, карай евтина електрическа кола и ще спектиш скъпия бензин.

  За такива коли не са нужни „патерици“ направи си сам
  виж как на

  http://elbike.ecoteck.net/elcar.html

 29. Киров
  11 Apr 11
  5:58 pm

  Много правилно си го кръстил линка – елбайк – каквото си е – велосипед макар и с електротяга. За сега това не ме привлича освен да си припомням някакви знания от школските години по електротехника, но няма да ми достигнат със сигурност. Виж ако успея да убедя инвеститори които познавам бих се захванал с построяване на един ПАВЕЦ с ветрова механична тяга. А за ел автомобилите ще почакам, ако доживея разбира се, да станат комфортни като настоящите, да са пригодни за дълги преходи и да не са отчайващо скъпи, като експлоатация.

 30. Tonchev
  11 Apr 11
  7:41 pm

  Киров
  Дочакал си. Има ел автомобили по-комфортни от твоя.

  А ролята на ПАВЕЦ може да изпълнят акумулаторните зарядни станции за елколите – виж една такава

  http://www.b2b.bg/90sg.html

 31. Tonchev
  11 Apr 11
  7:44 pm

  киров,
  У нас милиардите от бюджета са за АЕЦ – и стотинка няма за фотоволтаици от бюджета

 32. Киров
  11 Apr 11
  8:21 pm

  В крайна сметка бюджета се пълни пак от нас данъкоплатците. За Белене да се сещат на изборите кой подписа първия ангажиращ договор. За фотоволтаиците сме подписали с ЕС споразумения за достигане на % от ВЕИ. Отлично знаеш, че към момента (скоро май това ще се променя под натиска на останалите енергийни лобита или мафия както предпочиташ /и съвсем е вярно/да ги наричаш) има фиксирана и гарантирана висока изкупна цена която и ти в т.ч. плащаш със сметката си за тока. Вместо да достигнем този процент с нещо по-ефективно, ние ще плащаме за тарикатите, които построиха фотоволтаични паркове. За мен е все едно дали с данъците или със сметката си ще плащам нещо, но предпочитам да не е много това което ще плащам.Колкото до последния ти линк и в други постове си ме препращал към същия. Там недостатъка е скъпото акумулиране, затова и още тогава ти казах, че далеч по-евтин е ПАВЕЦ. Разбира се и това ще има приложение, но на ограничени места най-вероятно. Разглеждал съм ти патента и за ПАВЕЦ базиран пак на фотоволтаик, но пак не го приемам заради ниското кпд и ограниченията нощ, мъгли, облачност и т.н.

 33. Tonchev
  12 Apr 11
  12:19 am

  киров,
  всеки ПАВЕЦ работи тогава, когато има какво да акумулира. Моят слънчев ПАВЕЦ естествено акумулира дневна слънчева енергия, необходима за тъмното-

  А ПАВЕЦ Чаира акумулира атомната енергия от АЕЦ козлодуй, която има излишък и денем и нощем и затова се изнася на безценица.

 34. Tonchev
  12 Apr 11
  12:23 am

  киров
  фотоволтаиците за коли са с КПД 30%, а другите са с кпд от 5 до 20%. За космическите е тайна, но едва ли са много повече.

  но най-евтино е да се използват рефлектори

  виж как
  http://www.b2b.bg/90refpv.html

 35. Tonchev
  12 Apr 11
  12:28 am

  киров
  всички цени на тока и топлото у нас се определят кабиветно и естествено в интерес на властта. затова всякакви аргументи, в които използваш тези ценпи са по привцип необективни и манипулативно.

  Например, у нас токът от фотоволтаици се плаща много по-съпо, отколкото в Германия, където има до 2 пъти по-малко слънце.

  А токът от АЕЦ козлодуй е със силно занижена цена, защото редица разходи за АЕЦ, се плащат от НЕК и бюджета и не влизат в себестойността на атомния ток.

 36. atanas
  12 Apr 11
  8:58 am

  За мен бъдещето е ТЕЦ с метан или биогаз и чрез слънце и са го измислили инженерите от Станфорд- http://greentech-bg.net/?p=6521#more-6521 и не ,че доц.Минев неможе да загрее водата освен синтетичен петрол и газ- http://e-vestnik.bg/5609 но за през ноща,когато нема слънце трябва още ПАВЕЦ да “съхраняват“ евтин ток от деня като през ноща или облаци ТЕЦ-а продължава на биогаз или метан.Това е най-важното -“системи за съхранение с 4 GW за съхранение“… се комбинират и се наблюдават с помощта на интелигентна система за управление, която позволява на операторите бързо да се адаптират към променящите се нужди от електрическа енергия““- http://greentech-bg.net/?p=7530#more-7530

 37. владо
  12 Apr 11
  9:05 am

  За това дето си трошите главите е много хубаво и аз съм луд фен на този тип кунструкции но за сажеление има много по силни на деня НА кратко казано ШТЕ СИ СПИЧЕИТЕ умразата на петролните и енергиините магнати .Какво ште кажите за водата като гориво,,,благодаря////////

 38. Tonchev
  12 Apr 11
  4:00 pm

  владо
  петролните и енергийните магнати обичат себе си. Независимо какво ще пишем, те няма да променят алчността си. затова аз предлагам решения, които са слабо зависими от тях

  например слънчева електрокола
  виж мое изобретение за това:

  http://www.b2b.bg/90smartcar.html

 39. владо
  12 Apr 11
  5:22 pm

  Г“Н Тончев с угромен интерес разгледах вашия проект и сам ви фен за това, всичко това е много хубаво но докато си удряме главите да измислим нешто ефективно и полезно за обществото дебелите ВРАТОВЕ,,ни смятат за луди.А кгато докажеш че ти си прав за клаузат за която се борим говоря в множествено число зштото има и други имни глави.И все пак ви благодаря светнахте ме за една идея като си поблъскам тъпата глава мже ида споделим.оште единпът ви благодаря.и извиняваи за политическият ми тон ,,,,,

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>