GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Победа на здравия разум – три оптимистични новини

March 6, 2009

samos_island

Днес ще ви представим няколко изключително оптимистични новини от последния месец. И трите новини са с европейски адрес и в никакъв случай не биха намерили място в емисиите на официозните медии у нас. Обединяващото в тях е активната гражданска позиция, която принуждава политиците да вземат решения в интерес на гражданите, а не на бизнеса.

Първата новина е направеното в понеделник съобщение, че министрите на околната среда на 21 от 27-те страни членки на ЕС са подкрепили решенията на Австрия и Унгария да забранят отглеждането на генно модифицирани култури на територията си. Тези решения са взети от двете държави с подкрепата на преобладаващо мнозинство от гражданите им.

n-gmo_1006640i

Европейската Комисия направи трети опит да отмени забраната за отглеждане на ГМО-култури в Австрия и втори за тази в Унгария.
Унгарската забрана се отнася до царевица от сорта MON 810 на американския концерн Monsanto, която е единствената, разрешена за ползване за комерсиални цели на територията на ЕС. В Австрия забраната касае освен MON 810 още един сорт царевица – T25, продукт на немския химичен и фармацевтичен гигант Bayer.

Министърът на околната среда на Австрия Nikolaus Berlakovich заяви на пресконференцията по повод на гласуването, че „се чувства така, сякаш Австрия е спечелила Европейското първенство по футбол” и определи гласуването на Министрите от ЕС като „исторически успех”.

В средата на февруари пък най-висшата съдебна инстанция в ЕС излезе със становище, че страните членки нямат право да крият информация относно разположението на площите, засети с ГМО култури, независимо от опасенията, че по този начин могат да ги изложат на риск да станат обект на нападение от противниците на ГМО. Подобна информация в никакъв случай не бива да бъде пазена в тайна от гражданството на ЕС.

„Опасенията за граждански безредици не бива в никакъв случай да се смятат като повод за ограничаване на достъпа до подобна информация” – е окончателното становище на European Court of Justice (ECJ).

Поводът за това решение е случай от 2004 година, в който френският гражданин Pierre Azelvandre е поискал информация от местните власти в провинция Елзас относно разположението на площите, засети с ГМО в провинцията. Местните власти отказали да предоставят данни. Тогава той внесъл жалба пред френските съдебни власти, които не могли да се произнесат по казуса и поискали становището на ECJ .

andros-wind-farm

Третата новина е с адрес Гърция. Там в края на януари Министърът на развитието Kostis Hatzidakis обяви решението на правителството да изключи от Енергийната стратегия на страната изграждането на ядрени мощности и нови централи на въглища.

Това е краят на една дълга сага, в която множество природозащитни и други неправителствени организации водеха кампания срещу плановете на правителството да добави ядрени мощности към енергийната система на страната, както и на кампанията ‘no to coal’.

Плановете на нашата южна съседка са до 2010 година да разполага с вятърни паркове с капацитет от 2,000 MW. Множество инсталации вече са действащи на гръцките острови Крит, Евиа, Андрос и Самос.

Очаква се в близките години до 1/3 от енергийните нужди на Гърция да бъдат задоволявани от енергия от слънцето. Страната се нарежда на второ място в Европа по брой на соларни инсталации, веднага след Германия. Над 20% от домакинствата в момента ползват соларни водонагреватели.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ВЕИ, въглища, ГМО, граждански движения, гражданско общество, ТЕЦ, ядрена енергетика

 1. Zlatina@
  06 Mar 09
  10:56 am

  Свежо: Дано има още такива новини! 🙂

 2. Страхотна статия и наистина много позитивни и бих казал важни новини 🙂 Браво!

 3. браво и от мен

 4. varnik
  06 Mar 09
  10:57 pm

  Свежо: Само че защо страницата не може да се отвори? В мен ли е причината, или някой я е блокирал…???

 5. speeva
  07 Mar 09
  8:17 am

  Свежо: Тази сутрин се отваря, може би е било временен проблем.

 6. varnik
  07 Mar 09
  9:47 pm

  Свежо: Да, наистина! Много ти благодаря!!! 😀 😀 😀 А и новините наистина са добри – дано да са повече и то с адрес България!

 7. Прочетох я сутринта и ми повдигна настроението за целия ден. Само дето не са за България 🙁

  Искам да си кажа мнението за генно модифицираните храни. По-хубажо нещо от генно модифицираните храни няма, НО… за сега само компании като Монсанто ги развиват в масови мащаби. А те са известни с продуктите си вредни за хора, растения и животни само и само да си гарантират печалба …
  Много похвално за ЕС е че са забранили точно определени, култури а не са сложили всички под общ знаменател.

  Според мен в ГМО е бъдещето… Но както е казал чичото на Спайдърмен
  „С огромната сила идват огромни отговорности“.

 8. Ивайло, не знам откъде си получил информацията, но мисля че точно за Монсанто грешиш. Тази компания е една от най-злите и точно те са причината за геноцид, болести и смърт по целият свят където правят бизнес.

 9. Може да съм се изразил Неправилно.
  Монсанто са най-ЗЛИТЕ(АЛЧНИТЕ). И точно фирми като тях прецакват едно хубаво нещо като генно модифицираните храни.

  Няма да се учудя ако заради Монсанто са умряли повече хора отколкото от двете световни воини заедно.

 10. ragou
  13 Mar 09
  5:43 pm

  Преди няколко години говорих с представители на Монсанто.
  Викам им – Може ли така да тровите хората в третия свят ?
  Отговорът беше много любопитен.
  Ако тези хора пръскат с нашите препарати, то има вероятност някой да се разболее от рак, но ако не пръскат, то със сигурност ще умрат от глад.

 11. Севдалина Пеева
  13 Mar 09
  6:50 pm

  Много е спорно кое е по-хуманно – да се стимулира безктролното размножаване на хората, да се мисли за прехраната им, а в същото време сумарно целия прогрес да води до отчайващо ниско качество на живот. Мисля че никакъв технически напредък не би могъл да компенсира катастрофата, която ни очаква заради демографския бум, дори да предположим че глобалното затопляне е мит или плод на грешни научни модели, пак остава нерешен въпросът откъде да се вземе още една планета, за да изхрани човечеството. Така че на пръв поглед логичната и хуманна позиция на Монсанто по същество за мен е едно голямо лицемерие.

 12. substance
  13 Mar 09
  10:05 pm

  Свежо: Какъв здрав разум, какви 5 лева?! тези новини са оптимистични само за хора от простолюдието. Ако дори нещо малко общо имаш с наука и технологии ще знаеш, че не са:
  1) генно-модифицираните храни имат страшно много предимства и не трябва да се отписват ей така!
  2) ядрените ел.централи са най-ефективният енергиен източник, заради голяма мощност и нулево замърсяване на околната среда, стига добре да се складира изхабеното ядрено гориво след това.

 13. Martin
  13 Mar 09
  11:14 pm

  тези новини са оптимистични само за хора от простолюдието. Ако дори нещо малко общо имаш с наука и технологии ще знаеш, че не са:
  1) генно-модифицираните храни имат страшно много предимства и не трябва да се отписват ей така!
  2) ядрените ел.централи са най-ефективният енергиен източник, заради голяма мощност и нулево замърсяване на околната среда, стига добре да се складира изхабеното ядрено гориво след това.

 14. Монсанто може и да са рационализирали геноцида който водят срещу хората, защото единственото което им остава иначе е да осъзнаят какво вършат и да спрат да го правят, но не и при мен тези. Никой няма да остане гладен без тях, дори ще сме много по-здрави и силно. Но въпросът е защо хората вярват на пропагандата на тези компании, които разбира се правят всичко възможно да останат в бизнеса. А аз всеки ден в магазина виждам докъде сме го докарали с тези ГМО храни – специално в Германия почти всички зеленчуци са напълно безвкусни, да не говорим че им липсват всякакви хранителни качества. Пълни боклуци! Истински хубавите храни струват с пъти повече, а фермерите фалират, защото евтините ГМО ги изкарват от бизнес като не могат да се конкурират с вносни продукти. Цялата система е направена така, че хората да страдат и да плащат за страданието си на фирми като Монсанто, които са чисто и просто убийци. Няма оправдание за това да тровиш хората, както и да си го наместваш в болното си съзнание. Дори че хората са говоти да го купуват не ти дава правото да го правиш.

 15. speeva
  14 Mar 09
  9:41 am

  Свежо: Благодаря за споделените „елитни“ мисли 🙂

 16. Георги Шереметов
  14 Mar 09
  11:33 am

  Хубаво е, че започва подобна дискусия и при нас, но не трябва да се ограничим само за ГМО. Иначе се затваряме в крайностите, които се забелязват и във форума – от кух ентусиазъм до пълно противопоставяне. Освен това нещо не ми харесва натрапването на извода от първия абзац, че бизнесът (и политиците) са винаги и по презумпция срещу интересите на гражданите. Обратно – решението ще дойде точна от тях, но обществото трябва да им насочва вниманието към печалби в дейности, които са екосъобразни. Трябват повече умни кампании за изява на „озеленяващо се“ поведение на инвеститорите и водещите компании, което им носи ако не преки печалби, то много други и понякога по-важни изгоди. А на другия полюс да се поставят и икономически да се притесняват тези, които не са разбрали какво губят – особено в сегашната икономическа криза. Тук няма малки и големи държави – дори за наша чест в момента се провежда подобен форум от ПР-организации, който търси консенсус между всички заинтересовани страни. Разбира се, съгласен съм, че на държавната администрация май не и до това и медиите не реагират както би трябвало да го направят, но тава е засега. Може както кризата, така и развитието на демократичния процес да променят скоро нещатал

 17. ragou
  14 Mar 09
  1:48 pm

  Досега не съм видял някой гладен да протестира срещу ГМО храни. Г-н Кафазов сам споменава по-горе, че „истински хубавите храни“ струват в пъти повече. Интересно как ще се почувства той ако сиренето и месото струват 40-50 лева, доматите и краставиците по 20-30, а заплатата му да е 500 лв. Много е лесно да се плюе когато в Германия 1 кг. грозде през зимата струва 1 евро и им се струва скъпо.
  За да минем на слънчева енергия всяка секунда през следващите 25 години трябва да се произвеждат по 450 кв. метра слънчеви панели, а на био енергия – по 6 олимпийски басейна за биомаса пак всяка секунда.
  Без модерното селско стопанство човечеството просто няма да оцелее. А това означава постепенно преминаване на изкуственяк. След 2-3 години населението на Земята ще достигне 7 милиарда, а само преди стотина години е било 1 милиард. Преставаме да торим с изкуствени торове и моментално се връщаме в каменната ера. И в края на краищата какво означава генно модифициране? Това е нещо което човек съзнателно прави от поне 2000 години. Почти всички храни които човек консумира с изключение на рибата не са съществували в природата в сегашния си вид никога.
  „Никой няма да остане гладен без тях, дори ще сме много по-здрави и силно.“ – напротив моето момче, ще огладнеем и то много по-бързо отколкото можеш да си представиш.

 18. Lusi
  15 Mar 09
  2:09 am

  Свежо: Наистина „елитни“мисли.Цял цвят е против генномодифицираните храни вьпреки „предимствата“ им.Сьщото се отнася и за ядрените централи.Не се излагай ,че даже и да обиждаш 🙁 🙁 🙁

 19. Lusi
  15 Mar 09
  2:17 am

  Свежо: Ние от „простолюдието“ ще сме безкраино щастливи,ако това се отнасяше за Бьлгария.А ти яж само генномодифицирани храни щом ти харесва и си купи кьща в град в който има ядрена ел.централа и там отглеждай децата си .Бьди щастлив и се грьмни 😀 😛 😉

 20. @ragou, Прав си, но си нямаш на представа какви неща правят монсанто примерно. Измислят една много яка царевица, но не я пускат на пазара докато не я направят податлива на някаква болест, която се пръска само с техните скъпи и много отровни пестициди. Така си гарантират печалба не от сорта царевица ами от пестицидите, същите които ти ще ядеш после. А за пренаселването на планетата трябва контрол на раждаемоста или „Трета световна воина“ от нас зависи кое ще бъде.

  Препоръчвам на всички да гледате това:
  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=PlayList&p=6A1FD147A45EF50D

  Един от изводите:
  Ако ние не си изберем начин да намалим населението на земята, природата ще си избере начин да го намали… но най-вероятно няма да ни хареса.

 21. Севдалина Пеева
  16 Mar 09
  11:12 am

  Напълно съм съгласно с Ивайло Иванов – демографската криза е най-тежкия проблем.
  А относно поведението на Монсанто, прилагам и аз един интересен линк:
  http://www.sierraclub.ca/national/postings/gmo-on-trial.html

 22. ragou
  16 Mar 09
  7:17 pm

  Значи, не искам да бъда грешно разбран. Разбирам, че проблеми има (всички го знаем), но не по този начин. Не искам да съм недоброжелателен, да обиждам, или каквото и да е било подобно. Просто не разбирам защо да решават проблемите на света се напъват лаици. Далеч съм от мисълта „подкупени хора“. Севдалина Пеева е с явно журналистически уклон и се опитва да направи от всичко сензация, но изказвания от рода на „безконтролно размножаване на хората“ направо ме плаши. Да не ти дава Господ моето момиче, когато си бременна да ти почукат на вратата от службата за „Контрол върху раждаемоста“ и да ти направят аборт на място. Явно нямаш деца. Вие говорите за природосъобразност и в същото време тръгвате срещу природата. Или сте много заблудени (което е най-вероятно), или сте платени за да промотирате геноцидни идеи (и в същото време да обвинявате други в геноцид). Страхувам се да си помисля даже, какво би станало, ако хора като вас се доберат до реална власт. Тук софийската ми същност ме кара да напиша много неприятни неща и всъщото време именно тя ме спира. В заключение оставам искренно Ваш.

 23. ragou – не те разбрах какво искаш да кажеш, незнам може и на теб да не ти е много ясно.

  Ние сме против ГМО храните, защото вредят за здравето. Освен това изобщо не ни трябват. Естествено отгледаните храни са много по-здравословни и могат да задоволят всички нужди на хората, дори и 30 милиарда да живеят на земята. Наскоро смятам да пиша за компания в щатите, която е разработила аквопонична система за отглеждане на плодове и зеленчуци, без никаква генетика и с качества на естествено отгледани растения. Разликата обаче е че в 1 декар от тяхната инсталация добивът е 40 пъти това което постигаме в момента, благодарение на интелигентната система за отглеждане. Така че нямаме нужда от ГМО, но ако слушаш пропагандата на Монсанто и други като тях е лесно човек да се обърка.

  Не бързай да ни обвиняваш че сме купени или заблудени. Тук има свободна дискусия и този тон не е добре дошъл. Аз и Севдалина сме интелигентни хора, и ако и ти не си идиот ще ти се обърне внимание и ще има диалог. И не забравяй че никой човек не е перфектен, всеки се учи и прави грешки, има неправилни разбирания от време на време, важното е да си честен със себе си и да си отворен да ревизираш представите си за света в случай че имаш ново разбиране и информация, които наистина имат стойност.

  А това грозде в Германия и с пари да ми го дават не го искам. Виждам че и в България нещата вървят на там, много жалко.

 24. ragou
  17 Mar 09
  6:22 am

  Когато един човек се занимава с проста селекция на един продукт, той в крайна сметка „модифицира“ генната му структура (именно затова се променя и самия продукт). Това отнема столетия понякога. Днес това се прави по-бързо и се нарича генна инженерия. Вместо да се садят в продължение на много години хиляди и хиляди дини и да се търси една, която в резултат на естествена мутация има по-малко семки и да се създаде нов сорт дини, просто се намира гена отговорен за семките и готово. Човек винаги е „модифицирал“ генната структура на това което е ял без да е чувал за ГМО.
  Хидропониката е известна от повече от 100 години и като добавим това, че изисква страшно много енергия – това в крайна сметка си е парник (което я прави икономически неприложима) и си е чист изкуственяк. В едно растение отглеждано по този начин единствения естествен продукт е водата, всичко останало се произвежда от химическата промишленост Освен това тя е високотехнологична работа и за масово приложение на става. Едно е фермера да хвърля семе по земята, друго е да поддържа инсталация която струва милиони и изисква висококвалифицирана поддръжка. Да не говорим за това, колко енергия харчи. Защо си мислите, че ако хидропониката беше рентабилна нямаше да бъде внедрена масово досега. Най-голямата хидропонна инсталация се намира в Уилкокс, Аризона (не Аляска) и е около 1200 дка. Що се касае до „40 пъти по-голям добив“ това са си чисти изцепки. Да не говорим, че много от щатите в US изискват ПОЧВА като задължително условие за отглеждането на един селскостопански продукт. Мрежата е голяма, прочетете малко полезна, а не комерсиална информация.
  Наскоро четох, че Артър Хейли е живял две години в Детройт и всеки ден от тези две години е бил в заводите на Крайслер за да почне да пише „Колела“.
  Днес едно вестникарско антрефиле предизвиква яростна полемика и странно м/у хора които си нямат представа за естеството на проблема. Важното е да сме в първите редици и да защитаваме (или опровергаваме) каузата.
  Нейсе. Това ми е последния пост на тази тема.
  Никой не е по-сляп от този който не иска да вижда.

 25. @ ragou .
  Прав си че генномодифицираните храни са хубаво нещо, Ако ги правеха учени с нестопанска цел. Както преди споменах, храните се правят изкуствено податлижи на болести, които да се третират с много отровни препарати. Много често гените които се модифицират променят изцяло химичния състав на растението с една единствена цел – КОЛИЧЕСТВО… никой не го е грижа за качеството.
  Като чета, май имаш деца. Прияятно ли ще ти е детето ти да има алергия към някой генномодифициран белтък в пшеницата. Прескачането на стотици години еволюция е много опасно и трябва да се прави много внимателно. Но това ще намали печалбите….

  Колкото до контрола на раждаемоста, има много лесни начини. Аз не искам да се правят насилствени аборти. Не искаме да изчезнем като биологичен вид… Това не е геноцид.
  Просто трябва държавата да спира всички детски, майчинство, и каквато и да е била субсидия за трето дете. А за четвърто да има данък. Който иска много деца трябва да може да ги издържа. Така с съвсем елементарен закон ще се спре пренаселването на земята.

  Отново приканвам всички да гледат филмчетата.

  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=PlayList&p=6A1FD147A45EF50D

  Отначало почва малко по сухо, но е много интересно.
  Специално приканвам Севдалина да го гледа и да го коментираме на скайп(ivo_skype), тя поне ми е съмишленик.

 26. Joro
  17 Mar 09
  4:09 pm

  Аз предлагам да заселим Марс. Като за начало (първите 1000 години) подкуполни градове (Подобни на проектите „Биосфера“ и „Биосфера 2“) , докато предизикаме парников ефект и заселим със фотосинтезиращи растения. Там вече ще се отдели и специялно внимание на хидропониката (задади недостатъчното място), ще има място за генно модифицирани организми и дори за биореактори за синтетични храни…

 27. @ joro
  аз предлагам да заселим Венера. Там вече си има парников ефект.

 28. Севдалина Пеева
  17 Mar 09
  7:39 pm

  Филмчето е наистина страхотно, просто е задължително да се гледа!
  Благодаря, Ивайло!

 29. Joro
  17 Mar 09
  8:13 pm

  Благодарности за филмчето и от мен

 30. Ето едно филмче(3 части) за генно модифицирани храни. Както се вижда те са много полезни, стига да се проектират от добри учени.

  http://www.youtube.com/watch?v=uvWc0H1PpU0
  http://www.youtube.com/watch?v=j6XjdYxxrRM
  http://www.youtube.com/watch?v=07fpEJnEbsw

  А ето и следващия епизод в който се показват отрицателните страни:
  http://www.youtube.com/watch?v=0Xet5kDCrVw
  http://www.youtube.com/watch?v=gaxSsnp_dkg
  http://www.youtube.com/watch?v=jW5sIKsO0fo

  Във второто филмче опровергават отрицателните страни напълно, което не одобрявам. Както и преди съм споменавал безкруполни компании като Монсанто поставят винаги печалбата пред здравето на хората.

 31. Sic transit gloria mundi…Франция внася ток! | Строителство и ремонти
  21 Nov 09
  11:00 am

  […] Победа на здравия разум – три оптимистични новини […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>