GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Неочаквани ползи за собствениците на електрически автомобили

March 9, 2009

icestorm1
Ако все още имате съмнения дали електрическите автомобили са автомобилите на бъдещето, то вероятно през следващите няколко години напълно ще се разделите с тях /съмненията/.

Високата цена на петрола от миналото лято и финансовата криза доведоха до огромни сътресения в бранша и пренареждане на играчите на пазара. Днес ще ви дадем два примера, които показват някои неочаквани предимства на EV при сурови зимни условия.

На видеото, което е изключително забавно, можете да видите едно миниатюрно Tango EV да си пробива път в снежните преспи. Кой шофьор би устоял на подобен бонус? Горд собственик на Tango EV е звездата Джордж Клуни, но и автомобилът от видеото е вече звезда в youtube, въпреки световно неизвестните си собственици. Вижте го:

Вторият автомобил-герой от тази зима е Prius-ът на John Sweeney – електроинженер от щата Масачузетс, който намерил начин сам да приложи технологията V2G /vehicle to grid/ за да осигури електричество за осветлението и за най-важните за семейството му уреди по време на жестока снежна буря през януари, която оставила дома му без ток за три дни.

По материали от: gas2.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: V2G, електрически автомобили, съхранение на енергия

 1. stefanova
  09 Mar 09
  11:20 am

  Свежо: това си е за българската реалност

 2. Свежо: GreenTech-BG радвате окото и душата 🙂

 3. Nedev
  09 Mar 09
  4:07 pm

  Никак не е тъпа идеята да се използват колите включени в мрежата като буфер при скоковете и падовете на потреблението на енергия. От друга страна, този буфер не е кой знае колко голям – при пълна зареждане от 17kWh (цитираната в статията енергия), ако се изплолзват 10% (все пак колите трябва да се и използват по предназначение) от 1 милион коли, това прави общ буфер от 1700MWh – два АЕЦ реактора. Трябва освен това да се види какво ще е КПД-то на подобна операция, както и доколко подобни зареждания и разреждания ще скапват акумулаторите. Като цяла обаче може да се окаже че има хляб в тая работа.

 4. мм
  11 Mar 09
  12:16 am

  Я тази кола на клипа прилича повече на мотоциклет с корпус. А този човек е спокоен – няма дупки, няма каманаци. Аз не бих посмял да направя тази маневра някъде в България 🙂
  Nedev как си представяш колите да отдават през щепсела енергия в мрежата!? Не става по никакъв начин – просто за сведение.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>