GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Хидравличен хибрид се състезава за Automotive X Prize

March 11, 2009

animation_03
Lightning Hybrids са една от компаниите, които се състезават за награда от 10 милиона долара от Automotive X Prize. Техният автомобил ускорява от 0 до 100 за по-малко от 6 секунди и може да измине 100 мили с един галон гориво.

Специалното в автомобила на Lightning Hybrids е удивителната комбинация от характеристики, заради която той се нарича ‘hydraulic-biodiesel hybrid’ . Това че може да се движи с биодизел е ясно, но какво пък означава хидравличен хибрид?

Този въпрос си задал Clayton B. Cornell от gas.2.org и решил да изясни нещата.

В телефонен разговор с компанията той установява, че автомобилът с почти космически дизайн  има двигател като VW Lupo/Polo. Корпусът и конструкцията са направени от композитни материали, а заради уникалната комбинация от технически и стилови решения, предстои да бъде патентован.

За разлика от електрическите хибриди (като Prius например) в хидравличния хибрид енергията, генерирана от регенеративните спирачки, вместо в батерия се съхранява под формата на компресирана хидравлична течност.

Без връзка с автомобила на Lightning Motors, на следващото видео можете да видите илюстрация на принципа на работа на хидравличната система като начин за съхраняване на енергия.

По материали от: gas2.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, хибридни автомобили

 1. всичко механично е одживелица според мен, там се губи изкл. мн енергия и няма как да се намали загубата почти до 0 както е при електрическите…
  или е идживелица или просто още не сме се научили да котролираме нещата около нас достатъчно добре.

 2. 1. Много грешиш! Например хидравлично окачване при автомобил с регенеративни спирачки има реални загуби от около 5%, докато електрическите като при Тойота Приус над 50%! Хидравлични помпи на последният хит в момента и бият по всички показатели всичко останало. Слънчево-термални технологии надминават фотоволтаиците с пъти по ефективност. Така че, нищо не е по-далече от истината.

  В бъдеще нещата може и да се променят, но за някои цели хидравликата е просто ненадмината.

 3. Peacekeeper
  13 Mar 09
  5:38 pm

  Я вижте за какъв пробив говорим 8)
  http://www.technews.bg/info.php?id=11864

  И я вижте това от днес!

  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090311162807.htm

  Щом има намесен спин и магнетизъм и колебания във волтажа, значи е ZPE!!! И явно наистина скоро някой трябва да се наеме да промени втория закон на термодинамиката, че почти всеки се сблъсква със свободната енергия, кокато борави с магнити.

 4. Joro
  14 Mar 09
  9:40 am

  М-даа, наистина интересно.. Вчера четох тази статия, точно оттам и сега пак.. От нея не става ми ясно, но съм убеден, че не става дума за free energy.. Може и да греша.

 5. mumintrol
  14 Mar 09
  10:36 am

  Може и да не ви харесва, но няма да промените физиката –
  ТЕЧНОСТИТЕ НЕ СЕ СВИВАТ.

 6. @mumintrol – първо течностите се свиват – факт! Моля те провери където искаш, но наистина се свиват. Може би си се объркал, защото коефицентът им на свиване е изключително малък и това кара повечето хора да мислят че те изобщо не се свиват, което стриктно технически погледнато е неправилно.

  Другото нещо е, че за хидравлична система в много случаи се използват газове вместо течности. Самата дума хидравлична идва от вода, но в съвременната техника се разбира използване на газ или течност. Така че, може и да се използват газове. За повече интересни хидравлични технологи: Hydristore.

 7. mumintrol
  14 Mar 09
  2:40 pm

  Добре, да го кажем по-точно:
  Течностите се компресират в степен, сравнима с тази на твърдите тела.
  т.е. способността на компресирана течност да съхранява енергия е сравнима със способността на компресирана стомана.

  Именно зарради тази малка свиваемост ползваме течности в хидравлични системи, които предават налягане от едно място на друго.

  Системите, работещи със сгъстени газове пък се наричат ПНЕВМАТИЧНИ – както на български, така и на английски.

 8. Joro
  14 Mar 09
  3:32 pm

  @mumintrol, виж коментарите на последната статия (преди тази) за тази хибриди. На предишната страница мисля че е още. От 2 седмици съм обяснил как работят тези коли, не откриваш Америка.

 9. Tonchev
  02 Feb 10
  6:20 pm

  Eнергоикономичността на автомобилите зависи от много факгори. Но регенеративните спирачки (независимо дали с електро, хидро или друго акумулиране) имат най-голям резерв за развитие. Фактически всички видове хибридни автомобили използват регенеративни спирачки. Както и много и от електрическите, хидравличните, пневматичните и …. . Вижте снимки на интелигентни соларни електро и хибридни автомобили по български патентовани технологии на http://www.b2b.bg/bgcar.html

 10. Tonchev
  10 Aug 10
  11:12 pm

  Вижте видео на двоен хидравлично-електрически хибрид по български патенти – най-икономичен в градски трафик
  http://www.youtube.com/watch#!v=SBwtMj06pr4&feature=channel

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>