GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Регулируеми фотоволтаични сенници

March 14, 2009

solarawning-488x315
Environmental Health Clinic са разработили фотоволтаични сенници, които могат да се регулират според сезона, в резултат на което техните притежатели да получат максимално комфортно засенчване на помещенията. Ъгълът се регулира изключително лесно. Като сумираме предимствата на лесната експлоатация и ефектния дизайн, продуктът просто грабва въображението.

От гледна точка на естетиката на градската среда, фактът че на пазара на малки фотоволтаични системи вече имат думата дизайнерите е изключително радостен. За всички живеещи в големи жилищни сгради, които не разполагат с достатъчно покривно пространство, за да изградят собствена фотоволтаична инсталация, подобни системи са едно чудесно решение.

solarawning2-488x324

Въпреки че няма информация за цената на сенниците и за тяхната ефективност, появата на поредният подобен продукт е изключително важна, защото е индикация за еволюцията в мисленето и на производителите, и на потребителите. Мисля че съвсем не е далеч денят, в който ще можем да си избираме домашни фотоволтаични системи, така както днес си избираме традиционните щори. Комбинирани с мерки за снижаване на потреблението на електроенергия, те определено ни приближават към по-чистия свят, за който всички мечтаем.

solarawning3-488x317

По материали от: crispgreen.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, Енергийна ефективност, енергийна независимост, иновативен дизайн, фотоволтаици

 1. Peacekeeper
  15 Mar 09
  2:03 am

  Някой трябва да мотивира нашите соларни фирми да закупят тази нова технология!
  http://www.zenithsolar.com/
  http://greenprophet.com/2009/03/12/7539/david-faiman-zenith-solar/

  По-голяма ефективност от 75%!!!

 2. Да много интересно наистине, трябва да пишем за тази фирма 🙂

 3. Peacekeeper
  15 Mar 09
  12:59 pm

  Щом нормалните соларни панели дват максимум 42% ефективност, а това повече от 75%, значи наистина трябва да се обърне внимание.

  П.П. Имаше един смешен филм по Дискавъри. Мисля, че се казваше „2057“. Та там даваха как „след 50 години“ (явно е правен през 2007) ще имаме соларни колектори с ефективност над 90% и термоядрени реактори, които да осигуряват останалата енергия на човечеството.
  Наричам го смешно, защото не са взели на предвид, че може да има голям пробив в енергетиката преди това и да излязат overunity генераторите 😉 Ама какво да очакваш от НАСА 😆 Нали с техни консултатни са го снимали 😀

 4. Технологията изглежда чудесна. надявам се, че ще може да се намери и по магазините скоро.

 5. Tonchev
  09 Apr 10
  1:38 am

  Главният проблем на всички неподвижни фотоволтаични панели е, че те дават максималната си ефективност само около обед (независимо колко е тя). Ако тези сенници си променят наклона спрямо хоризонта ще си уплътняват мащнастта по-дълго време и по-добре ще засенчват. Това движение ще изисква допълнителна енергия (не много), но ще оскъпи сенниците и подръжката им. Друг начин сенниците да пазят по-добре от слънцето и да произвеждат повече ток е като към тях се монтират плоски рефлектори.

  Видео на подобна патетована българска система може да видите на http://www.youtube.com/watch?v=XE-mOgND07I

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>