GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Слънчеви печки

May 15, 2009

sunoven

Слънчевите печки са идеален начин да спестите енергия, както и да приготвите вкусно ястие, използвайки единствено енергията на слънцето.

Напоследък този тип печки стават все по-популярни в щатите, където хората ги купуват като алтернатива в случай на бедствие или авария, а в последствие разбират, че продуктът е напълно подходящ за всекидневна употреба.

Освен очевидното предимство, че не плащате за електроенергия (домашната печка е един от най-големите потребители), гордите притежатели твърдят, че храната става много по-вкусна, като хлябът например се изпича без да прегаря, а вкусовите качества на ястията са по-добри от тези на храната, приготвена в обикновена фурна.

gso-in-snow

Учудващ е фактът, че за да може да се използва печката, е необходима само пряка слънчева светлина, та дори и навън да е зима и температурите да са отрицателни, това не пречи да си сготвите ястие. За жалост, времето на приготвяне е с няколко часа по-дълго от нормалното, което заедно с непостоянството на преките слънчеви лъчи са може би единствените недъстатъци на този вид техника. И въпреки това ниската цена и чувството на удовлетвориние от домакинство, по-близко до природата, определено са достатъчни аргументи в полза на слънчевите печки.

Допълнителни връзки: ksl.com, sunoven.com

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, светлина, слънчева печка, Технологии за дома

 1. bruja1
  15 May 09
  4:17 pm

  Свежо: (thumb up) (thumb up)

 2. malinita
  16 May 09
  10:15 am

  Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 3. bobi
  18 May 09
  9:23 am

  Хей кажете как мога да си купя и аз такава, защото наистина нямам времето да се занимавам да си направя сам, дали се продават и в България?

 4. За съжаление все още не се предлагат в България.

 5. Цената в щатите е около $300.

 6. achko
  24 May 09
  12:43 am

  Във стааарите броеве на вестник „Направи си сам“ имаше подробно упътване как да си направиш такава .. не беше нищо особено вземаш част от окръжност с еди какъв си диаметър облепя се с огледала и във центъра на окръжноста един шиш 🙂 печи кебапчета и радвай. (Знам че описанието ми не го бива ама вие сте умни , ще схванете 🙂 )

 7. trendafil
  20 Oct 10
  12:41 am

  Здравейте,Наскоро си направих подобна печка ,но за отопление.Принципа е на топлоотдаването.Направена е от кутийки от кола,на брой 60 може и повече.Колкото са повече се повишава температурата,сега с 60бр е около 30 34 градуса на входа и важното че работи когато има слънце.

 8. Veri
  14 Oct 15
  1:18 pm

  Сподели опит , как да си направя такава печка.Има ли някъде описано подробно ,като за невежи

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>