GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Венеция ще добива енергия от водораслите

March 30, 2009

venice

“Sargassum muticum” и “Undaria pinnatifida” са имената на два вида водорасли, пренесени от корабите, пристигащи от Япония и Саргасово море. Те се развиват в пристанището на Венеция, като създават проблеми на гондолите и фериботите. Но от досаден пришълец те съвсем скоро ще се превърнат в ресурс.

Неотдавна Италия обяви старта на проект на стойност от 200 милиона евро за прочистване на каналите на Венеция от водораслите и преобразуването им в чиста енергия. В сътрудничество с компанията Enalg ще бъде изградена електроцентрала, която се очаква да заработи до две години и да има капацитет от 40 мегавата.

Първоначално водораслите ще бъдат култивирани в лабораторни условия, след което ще бъдат поставяни в контейнери, в които комбинацията от въглероден двуокис, вода и слънчева светлина ще осигуряват протичането на фотосинтеза. От получената биомаса ще се произвежда биогориво, което да задвижва турбините на централата.

Отделяният СО2 ще се провежда обратно за захранване на естествената фотосинтеза на водораслите, което прави процеса безотпаден от гледна точка отделянето на парникови газове.

„Венеция ще постави начало на революция в добива на енергия от ВЕИ. Нашата цел е да постигнем пълно самоосигуряване с енергия на пристанището и пълно оползотворяване на СО2” – казва Президентът на Венецианското пристанище Paolo Costa.

По материали от: ecoworldly.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: algae, ВЕИ, Венеция, водорасли, електричество, енергия от биомаса, енергия от ВЕИ

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>