GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Климатичните промени вече прекрояват границите

March 31, 2009

greenland
Италия и Швейцария планират да ревизират алпийската граница между тях и причината за това е интензивното топене на ледниците. Топенето на високопланинските ледници се случва навсякъде по света, но най-силно се усеща именно в Европа.

Първоначално предложението за прекрояване на границата идва от Franco Narducci, член на лявоцентристката опозициона партия в Италия. Новата граница ще бъде договорена от Швейцарската Федерална служба по Топография и Военния географски институт на Италия. Отклоненията на места ще стигнат до 100 метра, но няма да засегнат населението на двете страни, защото се касае за райони с надморска височина от над 4 000 метра.

schwartzseerefl

Но не навсякъде по света нещата ще протекат така гладко. Например според Nick Robson от South Asian Strategic Stability Institute потенциално конфликтна точка са спорни райони в Кашмир, които са разделени между Индия и Пакистан. Всички големи пакистански реки се формират от топенето на снеговете и ледниците в контролирани от Индия региони. Настъпващите климатични промени вероятно ще доведат със себе си огромни наводнения в резултат на интезивното топене, след което може да се очаква жесток недостиг на водни ресурси след тяхното изчерпване.

chenab-river2

Миналата седмица Пакистан обвини Индия, че отклонява водите на река Chenab, която извира от Хималаите и протича и през двете страни. Пакистанския президент Asif Ali Zardari обвини директно за водната криза в страната си Индия. Според него достигането до споразумение би могло да предотврати голяма екологична криза в Южна Азия, но провал би довел до сблъсъци на терористична и екстремистка основа.

James Lee от American University, Washington DC, експерт във връзките между климата, географията и конфликтите смята, че най-опасната точка обаче е Северният полюс. Отдръпването на полярните ледове разкриват морски пътища и възможности за търсене и добив на нефт, а в същото време спрямо Арктика имат претенции едновременно Русия, Канада,Съединените Щати, Дания и Норвегия.
Повечето от тях са членове на НАТО и би могло да се очаква мирно разрешение на споровете. Но не така стои въпросът с Русия.

northwest_passage

Отново миналата седмица Съветът за сигурност на Русия одобри своята Стратегия за Арктика до 2020 година. Тя включва създаването на специални военни формирования, крайгранични части и брегова охрана, които да гарантират военната сигурност на Русия в този район при различни военни и политически ситуации. Русия има претенции към големи области от арктическия шелф и самата Арктика.

Според говорителят на Руския съвет по отбрана „това не означава милитаризиране на Арктика, а единствено фокусиране върху създаването на ефективна система за развитие на крайбрежната сигурност, изграждане на крайбрежна инфраструктура и наличие на воени части за гарантиране на адекватна сила.”

Залежите от горива, метали и минерали са твърде голям залог и всяка от приарктическите страни се стреми да защити своя суверенен интерес. Не случайно в последните години вече имаше спорове по тези щекотливи въпроси.

torres

На другия край на света Чили и Аржентина имат дългогодишен спор за владението на Южнопатагонските ледени полета, който стана причина за военен конфликт през 1978 година. Тъй като границата не е точно демаркирана, топенето на ледовете може да доведе до нов конфликт там, особено след като Атлантическия договор изтече през 2048 година.

По материали от: www.newscientist.com и redgreenandblue.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: водна криза, климатични промени, топене на ледници

  1. През комунизма, а и сега ни убеждаваха, че ние имаме научни експедиции на северния полюс и евентуално при едно разпределяне между държавите това ни гарантира по-голямо парче от пая. А какво се оказва големите държави в близост ще си го разпределят, ще го надупчат като решето докато изкарат и последната капка петрол от там.

  2. Емил
    31 Mar 09
    1:13 pm

    какви ли не глупости са разправяни през комунизма…

  3. а и не по малко се разправят и днес, как се джанкат като кучета за кокъл …

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>