GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Хидрогенератор в домашния водопровод

April 2, 2009

minihydroturbine

За много от нас, които живеят в големи жилищни блокове, постигането на енергийна независимост засега изглежда непостижима мечта. На покривите просто няма достатъчно място за монтиране на малки вятърни генератори и фотоволтаични панели. Но днес ще ви представим две иновативни предложения, които няма как да пренебрегнем.

minihydroturbine2

Как ви се струва идеята за миниатюрна хидротурбина в домашния водопровод? Защо не? Jin Woo Han предлага едно такова миниатюрно приспособление да преобразува енергията на протичащата вода и да генерира електричество – ваше, собствено, безплатно електричество.

minihydroturbine3

Мини хидротурбината може да се свърже между батерията на чешмата, душа или където и да е между две тръби в домашната водопроводна инсталация и да използва налягането в нея.

Генерираната енергия може да се съхранява в батерии или да постъпва директно към контакт, през който да зареждате мобилни телефони и прочие устройства.

minihydroturbine4

Въпреки че дизайнерът не дава никаква информация за капацитета на малката домашна турбина или нейната цена, безспорно тя заслужава внимание като концепция.

Както заслужава внимание и една малко по-различна инсталация на EcoDrain, която пък „рециклира” топлата вода в домакинството.  Това не означава, че ще се къпете два пъти с една и съща вода, а че топлината от изтичащата в канала топла вода ще се отдава през топлообменник за предварително затопляне на студената вода, която постъпва в бойлера. Дали тази система ще бъде  особено ефективна може да се поспори, защото все пак водата от душа доста изстива преди да влезе в канала, но нека не бъдем максималисти.

ecodrain_lvedd_69

Ако към гореописаните системи добавим фотоволтаични щори и умни контролери, които ограничават консумацията като „100% Off-chip-овете», енергийният баланс на едно домакинство може да бъде доста по-различен от днешния.

Кой знае – може би модерното жилище след 10-на години ще бъде точно такова – с минимални загуби на енергия и максимално самоосигуряващо си енергия.

По материали от: ecofriend.org и yankodesign.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, енергоспестяване, когенерация, Технологии за дома, хидрогенератор

 1. Реално, ако си сложиш такова на чешмата си натоварваш помпата, която ти бута водата до вкъщи. Наливане от пусто в празно.

 2. Peacekeeper
  02 Apr 09
  11:13 am

  Усещам, че светът се променя с всяка седмица 😉

 3. Longanlon
  02 Apr 09
  11:20 am

  момчил – точно!

 4. Момчил, не е така, защото зависи къде поставиш тази помпа. Мястото и е в тръбата, която отвежда водата към канализацията. Тогава използваш енергия, която така или иначе се губи. Единственият аргумент би бил количеството на генерираната енергия, което ще е малко и е под въпрос дали изобщо си заслужава.

  Другите неща обаче, определено имат смисъл. Например да използваме мръсната вода за тоалетната, което пести много вода. Или топлообменник под мивка или душ, ще си заслужава много.

  Ако това се комбинира с изолация на къщата, ефективно осветление и други методи за повишаване на енергийната ефективност, ще може да спестим около 80% от енергията за една къща. Тогава вече вятърни турбини, соларни панели и т.н. ще трябва да генерират само 20% от енергията, за която сме плащали преди, което веднага ги прави икономически изгодни.

  Винаги е по-евтино да пестиш, отколкото да правиш нови мощности.

 5. mohave
  02 Apr 09
  6:07 pm

  ако се сложи на на главния тръбопровод на жилищен блок или на тръбата,която преминава през апартамента и отива нагоре ще е по-добре.
  Така всички етажи,които са над турбината ще “помагат“ а не само една чешма.
  🙂

 6. Ангел, ще си плюя скоро на висшето, ако се вслушвам по-това, което си писал. Гравитачно вода вече почти никъде не стига, така че мястото ѝ е преди чешмата, а не след чешмата. Тоест и след чешмата може да има помпа, но това е друга тема.

 7. Момчил, не си ме разбрал. Тя сама не си стига, налягането се получава от помпа която хаби енергия. При отвеждането на водата, обаче, след като сме я използвали, тя се отича в канализацията. Точно на това място слагаш помпа и събираш енергия, която и без това се губи. Толкова е просто!

 8. Това дето се върти и прави ток му се вика турбина. Всъщност е хитро да си сложиш едно такова за отпадната вода, разбира се, ако остане достатъчно напор да стигне до градския канал.

 9. mohave
  03 Apr 09
  2:28 pm

  Момчил е прав, че мястото е пред чешмата. Аз съм мерил налягането на водата 3.1kg/см2(в жилищен блок) ще може да я завърти.Ако за тази вода, която се изтича няма да има достатъчно мощност.
  Обаче първия коментар на Момчил не го разбрах, каква помпа, която бута водата ?
  да не става дума за хидрофор, ако е така няма смисъл но ако е бодопровод на ВиК!?

  Аз искам да ползвам водата(12 градуса е в нас ), която преминава за етажите нагоре за охлаждане на въздух ама не знам какъв радиатор(топлообменник) да ползвам от кола или камион не знам дали ще издържи паобтното налягане там е до около 1.3kg ???

 10. Да като се замисля може и там да се сложи, ако има малко съпротивление.

 11. Този блог с времето започва все повече да ми харесва 🙂

  Предполагам, че Момчил има предвид помпата, която помпа водата нагоре, за да може да стигне до апартаментите т.е. като отвориш хранчето да ти шурне 🙂 Все пак има гравитация и нещо трябва да накара водата да се качи до 8-мия етаж в моя случай.

  Мен ме интересува какви са тези – „100% Off-chip-овете» чипове?

 12. Севдалина Пеева
  04 Apr 09
  9:17 am

  Ето линка за статията за „100% off chip“:
  http://greentech-bg.net/?p=1818
  🙂

 13. achko
  05 Apr 09
  6:38 pm

  Водата не се качва до горните етажи с помпи просто винаги идва от по високо място и работи на принципа на скачените съдове, изключение правят само равнинните райони (добруджата) където има водонапорни кули (там вече водата се качва с помпи разбира се) . За тва в добрич по горните етажи често няма вода 🙂 Инак тая малка турбинка може и да генерира достатъчно електричество да ти върти примерно вентилатора на отдушника в банята 🙂

 14. Свежо: (thumb up)

 15. Велик
  29 Jun 09
  2:46 pm

  Където и да се сложи турбинката тя ще работи само когато има течащяа вода, ако налягането е добро (2-4, bar) от един 1/2″ могат да се изкарат 15-50, VA. проблема е колко време ще работи турбината. Общо взето такива турбини се ползват за аварийно осветеление с LED елементи. Скоро гледах продажба на търг на такава турбинка за 35$ – което си е скъпо фенерче.
  Някой да знае да се продават фотоволтични щори?

 16. George Kanev
  10 Jul 09
  5:53 pm

  Проста сметка показва че дори и налягането на водата да е винаги повече от 1 атмосфера, произведената електроенергия е много по-малко като парична стойност от цената на изразходваната вода и то при сегашните цени в България, които са едни от най-ниските в Европа…..

 17. ktamen
  14 Oct 09
  7:47 pm

  Интересна играчка, освен това доста скъпа, освен това много неефективна, ще помогне да се спестят 7ст за 8 години, ама интересна, затова всички тръгнаха да коментират интересната въртележка и подминаха наистина един доста евтин начин да се намали енергията за загряване на водата, която тече от душа със 60-80%.
  Както заслужава внимание и една малко по-различна инсталация на EcoDrain, която пък „рециклира” топлата вода в домакинството. Това не означава, че ще се къпете два пъти с една и съща вода, а че топлината от изтичащата в канала топла вода ще се отдава през топлообменник за предварително затопляне на студената вода, която постъпва в бойлера. Дали тази система ще бъде особено ефективна може да се поспори, защото все пак водата от душа доста изстива преди да влезе в канала, но нека не бъдем максималисти.
  Наистина можем да поспорим за ефективноста, когато се къпем в канализацията се „вливат“ около 15kW (и словом петнадесет киловата, това е хиляда пъти повече от мощноста на лампата, която свети над главата ми в момента) поне 80% от тях лесно могат да се рециклират. Ако някога се опарича задължително ще започна производство на подобни устройства, които ще бъдат и доста евтини (допреди половин час си мислех, че идеята за рециклиране на топлината от мръсната вода е моя, ама очевидно не е точно така).

 18. ktamen
  14 Oct 09
  8:33 pm

  Тая турбинка може да ви спести 7ст за 8 години.
  Както заслужава внимание и една малко по-различна инсталация на EcoDrain, която пък „рециклира” топлата вода в домакинството. Това не означава, че ще се къпете два пъти с една и съща вода, а че топлината от изтичащата в канала топла вода ще се отдава през топлообменник за предварително затопляне на студената вода, която постъпва в бойлера. Дали тази система ще бъде особено ефективна може да се поспори, защото все пак водата от душа доста изстива преди да влезе в канала, но нека не бъдем максималисти.

  ecodrain_lvedd_69
  Наистина може да се поспори. В канализацията, докато се къпя се „вливат“ около 15kW-това е мощноста на 1000 лампи като тази, която свети над главата ми в момента, поне 80% лесно могат да рециклират.

 19. Безплатен софтуер за проектиране на енергоефективни сгради | Строителство и ремонти
  22 Oct 09
  11:27 am

  […] Хидрогенератор в домашния водопровод […]

 20. Иван
  08 Nov 09
  11:10 pm

  и все пак може да си я свържеш на циркулационната тръба и… о чудо :)…

 21. Антон
  11 Nov 09
  12:45 pm

  Тази идея за хидрогетератор в домашния водопровод ме осени днес.И веднага се разрових из нета.
  Сега.Ако говорим за еднофамилна къща в равнинен район,където водата идва под доста голямо налягане,за което аз не плащам,и ако поставим този генератор направо след водомера-за да се ползва пускането на висички чешми в къщата,мисля че ще има голям ефект.
  Аз го мислех,с турбина,динамо и акумулатори.Примерно на 24 волта.и след това с инвертор на 220 волта.
  Не разбрах тази машинка продава ли се някъде.Пишете ми и още инфо по въпроса.
  Бъдете здрави!
  meshter_ataka@abv.bg

 22. ktamen
  11 Nov 09
  2:09 pm

  Антоне, ако консумираш 10 кубика вода при налягане 3 бара и си намериш идеална(ама наистина идеална машинка) теоретично можеш да си произведеш 0,83 киловатчаса еленергия тоест ще спестиш 10 стотинки, понеже машинката не е идеална вероятно сумата пада на 2 стотинки. За да е използваема тази енергия наистина ще ти трябват турбина генератор акумулатор инвертор и сериозна преработка на целия водопровод за да осигуриш максимална разлика на налягането преди и след турбинката. Не знам колко ще ти струва всичко това, но подозирам, че ще са нужни около 3462 години за да се изплати инвестицията.

 23. Антон
  11 Nov 09
  2:31 pm

  Аз го виждам така:вадя с мека връзка с по-малък цолаж след водомера водата и я подавам на турбината,а след нея,е нормален цолажа..от там-динамото и т.н.ако има два мощни акумулатора,при всяко пускане на чешма в къщи,те ще се зареждат.е,поне осветлението и един хладилник примерно,няма ли да може да се захранват?
  Или пък,с тази,която е даден тука,купешката,няма ли да може да включа там едно зарядно,и пак по същата схема?
  пък за годините,кво толкоз-ще изчакаме…:)

 24. ktamen
  11 Nov 09
  3:14 pm

  Още веднъж: Връзваш джаджата към водомера и отваряш всички кранове и кранчета и вече си собственик на ВЕЦ с мощност около 150W, което теоретично е достатъчно за хладилник и осветление на светодиоди след месец вече си спестил 15лв от сметката за ток обаче после идват ония лошите от ВиК и най-нагло ти заявяват че им дължиш 4000лв защото си консумирал 2600 кубика питейна вода.
  Доколкото знам водата от язовир Искър минава през ВЕЦ Пасарел преди да стигне до кранчетата в София ама и налягането и дебита са с промишлени мащаби. Ако искаш да си правиш собствен ВЕЦ намери си някое поточе с безплатна вода.

 25. seso
  04 Dec 09
  9:51 pm

  Там на самата тръба да се монтира съвсем друго нещо- турбинка ,но не за генериране на ток, а най обикновенна с директна или магнитна връзка с перката на отдушника.

 26. seso
  04 Dec 09
  9:42 pm

  От всичко прочетено до тук мога да извадя следните ценни и наистина реалистични идеи. Едната е инсталацията на EcoDrain. Другата идея я спомена Achko – да се използва течащата вода за вентилиране на отдушника.

 27. seso
  04 Dec 09
  9:47 pm

  Мога само да доразвия тази идея ,тъй като се спомена че тази машинка не е евтина. Според мен след водомера тръбата трябва да мине на горе към мястото ,където трябва да се намира отдушника.

 28. seso
  04 Dec 09
  9:52 pm

  Така банята ще се проветрява докато се къпете и докато казанчето се пълни с вода ( времето за пълнене всеки може да си го регулира ) без за това да се ползва ел.ток , както е във всяка една баня.
  😉

 29. Киров
  06 Dec 09
  8:34 pm

  По отношение на водата: Става дума че закона за съхранение на енергията и в този случай си е съхранен. Водата не знам да стига до абонатите гравитачно освен може би в някои малски селца. Затова много са прави тук съфорумците. Има обаче начин да се ползва тя и да носи ефект и мисля че някой намекна за него.

 30. Киров
  06 Dec 09
  8:35 pm

  Това може да става през летния сезон, Ако сте на ниските етажи и над вас има доста живеещи ще сте в благоприятно положение. С байпасна връзка без да консемерате вода принуждавате черпената от вашите съседи вода да преминава през топлообменник (радиатор)

 31. Киров
  06 Dec 09
  8:36 pm

  във вашето жилище и си спестявате от еленергия за климатика. Иначе отпадните топли води от баня, съдомиялна, пералня и пр. може да се помисли за утилизацията ѝ, което да доведе до икономии.

 32. Киров
  06 Dec 09
  8:37 pm

  За съфорумника който очаква ад му паднат пари – ами не чакай опитай с фондовете. Корупцията там е голяма но е единственото място където за добра идея може някой да ти плати.

 33. Киров
  06 Dec 09
  8:51 pm

  Що за цензура е наложена?

 34. Киров
  06 Dec 09
  9:29 pm

  По-целесъобразно е да се ползва разликата в наляганията – особено във високите жилищни блокове. Една тръба и една турбина в нея вече може и да дадат ефект. Не съм опитвал.

 35. ведрин
  19 Feb 10
  10:38 am

  От всичките коментари тук Цецо заслужава поздравления понеже това е най-реално приложимо! Браво Цецо!!!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>