GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Наноустройства директно трансформират светлината в движение

April 3, 2009

sun-and-boats-300dpi

Слънчевата светлина е основният източник на енергия, от фотоволтаиците и соларните термални инсталации до биогоривата и добивът на водород. Но всички познати досега технологии изискват посредник, ако трябва да трансформират светлинната енергия в движение.

Изследователи от Бъркли, Калифорния обаче са успели да създадат миниатюрни устройства, които директно преобразуват светлината в движение. В статия в авторитетното научно списание Journal of the American Chemical Society, те описват начина за изработване на малки движещи се машини от светочувствителни наноматериали. Техните малки „лодчици” и ротори с размери около 1 сантиметър могат да се движат върху водна повърхност, когато бъдат осветени.

Разработката е в съвсем начална фаза. Същевременно концепцията не е уникална, защото на подобен принцип са изработени solar sails, използвани вече от НАСА в спътник-прототип. Но учените от Бъркли посочват, че приликата е само на повърхността, защото те ползват енергията на фотоните, а в прототипа на НАСА се ползва техният момент.

Ръководители на разработката са професорът по инженерна химия Jean M. J. Fréchet и професорът по физика на твърдите тела Alex Zettl.

Ние вече разказвахме за опитите на физиците от Университета в Йейл да опитомят „силата на светлината“, така че явно това е един клон на науката, който скоро от екзотика може и да се превърне в нещо съвсем ординарно.

По материали от:  technologyreview.com

Илюстрация: Sir Terry Frost
Sun and Boats by the Late Sir Terry Fros

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, наноматериали, светлина, сила на светлината

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>