GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Суперабсорбантите на BASF

February 25, 2008

superabsorbant_BASF Компанията BASF предлага на пазара цяла серия нови продукти – Супер абсорбиращи полимери – с широко приложение в медицината и индустрията. Те имат невероятната способност да абсорбират 20-30 пъти повече течности от собственото си тегло, което ги прави изключително полезни в много области, една от които е обработката на опасни отпадъци.

Структурно тези полимери представляват частично неутрализирани полиакрилни киселини, които са ключовият компонент на цялата гама продукти,включващи толкова разнообразни приложения като противопожарни пени, памперси и медицински материали, абсорбенти за медицински и индустриални течни отпадъци.

Медицински отпадъци

В болничните заведения и медицинските лаборатории ежедневно се изхвърлят голямо количество течни и полутечни биологични отпадъци. Те са потенциално опасни и изискват специални методи за обработка и депониране. Един сигурен начин да се намали риска при обработката им е да се преведат в твърдо състояние, което има и други предимства: предотвратяване на евентуално разпространение на инфекции и намаляване на разходите за обработката им.

Медицинските абсорбенти са проектирани така, че да поглъщат течности до 30 пъти повече от собственото си тегло и кръвни продукти – до 20 пъти повече от собственото си тегло.

Индустриални отпадъци

Също като при медицинските отпадъци и всякакви течни и полутечни индустриални отпадъци могат да бъдат превърнати в гел с помощта на суперабсорбиращи полимери. За различните видове отпадъци има разработени различни видове абсорбенти

Източник: BASF

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: BASF, абсорбатори, полимери

  1. Здравейте!
    Само ще добавя към Вшия материал за абсорбиращите полимери, моя „весел“ опит от усилията ми да получа достъп до някой, който предлага тези полимери – е, резултата от опитите ми е НИКАКЪВ, от BASF се правят, че съм малък и не си заслужава да се ангажират с мен, препращат ме при Фикосота, които „пък не продавали“…. и изобщо ме подмладиха…. да наистина, все едно, че сме в 1967-68 година, когато нищо не можеше да се намери в страната…..
    Задължително добавете към статията си или както го наричате материала следното – НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАМЕРЕН В БЪЛГАРИЯ ПОРАДИ КОНЮНКТУРНИ СЪОБРАЖЕНИЯ!!! Ако не вярвате на мен – попитайте Г- Касабов, на когото съм написал мнооого имейли и до сега не е могъл да ми предложи къде да закупя продукт на компанията, за която той работи….голяма печалба е за неговата компания е да има такъв служител…..ХВАЛА!!!!!!
    П. Петров

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>