GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

20 автомобила от бъдещето, които се движат с водород

April 5, 2009

hyundai-2020-5_xvlzp_69_mpwev_691

Водородът, най-изобилният химичен елемент във вселената, се счита за един от най-перспективните заместители на петролните горива за нуждите на транспорта. Но преди да се качим всички на водородни автомобили трябва да бъдат решени основни проблеми като безопасното му съхранение, изграждането на инфраструктура за презареждане и не на последно място сериозно поевтиняване на горивните клетки.

Но докато тези проблеми чакат своето решение автомобилните компании се надпреварват в създаването на прототипи, за да бъдат подготвени за деня, в който водородният транспорт ще стане масова опция.

Ето защо днес ще ви представим 20 прототипа, които до един ще се задвижват с водород и от чиито ауспуси ще излизат само водни пари!

• BMW HR2 hybrid car:

bmw-hydrogen-powered-car_utkq3_56381

BMW HR2 е прототип на спортен автомобил и няма да се предлага на пазара. Но BMW работят и по хибридна версия на сегашната серия 7, който ще бъде първият автомобил в своя клас, който ще може да работи с два вида гориво – бензин и водород.

• Ronn Motors Scorpion Roadster:

scorpiondrive_vdrg9_56381

Създаден от Ronn Motors, Scorpion Roadster също има двигател, който работи с водород и бензин едновременно. Определено дизайнерската работа е впечатляваща!

• H2 Racer:

hydrogen-racing-car_lpqeo_56381

Този автомобил е създаден специално за надпреварата за най-бърз водороден автомобил през 2009. Снабдена е с ДВГ двигател, който е преработен да работи с водород. Очакванията са да достигне скорост от 170 км/ч.

• Ozone:

ozone-hydrogen-powered-concept_2zozw_56381

Този автомобил изглежда като излязъл от „Страната на играчките”.
Двете гигантски колела се задвижват от индивидуални мотори, захранвани от горивни клетки.

• City Concept Car:

city-concept_gxzbz_56381

Дизайнерът Matt Bradbury е създал един градски автомобил, който може да се паркира вертикално – доста необичайно хрумване, но въпреки че влиза в противоречие с навиците на шофьорите, изглежда доста практича идея.

• Aston Martin DBGT 2025:

water-powered-aston-martin_wsvmu_56381

Дизайнерът е Brendan Woolsey, студент по индустриален дизайн в University of Western Sydney.

• Renault Vitesse:

vitesse-green-car_oaeqr_56381

Дизайнер: James Logan.
Малък, сигурен и екологичен автомобил, който ще бъде изработен от изключително леки пластмаси, плюс това може да превозва велосипеди без нуждата от багажник на покрива, а върху специална стойка на гърба, с което няма да се влошават аеродинамичните характеристи. Креативно!

• Volkswagen Splinter:

splinter-fuel-cell-powered-car_ny4fn_56381

Напълно пригоден за претоварените градски условия, където паркирането е и ще си остане проблем.

• Hyundai 2020:

hyundai-2020-family-car_a5m1l_56381

Дизайнерът Nicolas Stone е проектирал Hyundai 2020 с вдъхновение от растителния свят. Автомобилът генерира своето гориво от светлина и вода – също като растенията. Слънчевите панели ще осигуряват електричеството, необходимо за светлините, както и за разцепването на водата от резервоара му до водород и кислород.

• Jaguar C-XC:

fuel-cell-powered-jaguar-c-xc-concept_2g58v_56381

Дизайнер Philip Dean – невероятна аеродинамика и корпус, изграден от рециклирани полиетиленови бутилки и растителни полимери.

• RT20:

hydrogen-fueled-rt20_me6ww_56381

Дизайнер Mathieu Lewis, горивото е течен водород. Освен това още нещо интересно – традиционните амортисьори са заменени с електромагнитни!

• Honda FC Sport:

honda-fuel-cell-powered-fc-sports-car_yrxx4_56381

Базирана на модела FCX Clarity, тази кола има пакет от горивни клетки, разположен между задните седалки и акумулатор.

• The Baja 1000 Buggy:

baja-1000-buggy_jfvan_56381

Дизайнер Dong Tran. И тук основното гориво е водород, но като допълнение към него има батерия, която се зарежда от слънчев панели, интегрирани в корпуса.

• Mazda TONBO:

mazda-tonbo-concept_cq3xc_56381

Дизайнер: DedekDesign. Също като Rinspeed Scuba този автомобил може да се движи и във вода.

• General Motors’ HydroGen4:

gms-hydrogen4_x1xq6_56381

HydroGen4 използва 440 единични горивни клетки, може да ускори от 0 до 100 км/ч само за 12 секунди.

• Volkswagen CitiZen:

electric-citizen-can_hmqsl_56381

Отново хибриден вариант, който има едновременно водородни горивни клетки и батерия. Колелата могат да се завъртат на 180 градуса, така че обратният завой е нещо съвсем лесно. Освен това се управлява с joystick, който е лесно достъпен и от двете предни седалки.

• Honda PUYO:

hondas-puyo_flp2y_56381

Освен че е екологична, тази кола предизвиква умиление и вероятно ще накара своите собственици да се привържат към нея като към домашен любимец.

• BRB Evolution:

eco-friendly-concept-car_c9wfa_56381

Дизайнер: Daniel Bailey – елементарен замисъл, който не оставя място за никакви възражения.

• Safari:

the-safari-concept-car_tuyfy_5638_a7wwq_691

Автомобил за тези, които предпочитат големи и тежки коли, с всичките им предимства.

• Mercedes-Benz F-Cell:

mercedes-benz-f-cell_ekgng_56381

С максимална скорост от 24 км/ч това е просто един чудесен жест към ретро-автомобилите в модерния свят.

По материали от:ecofriend.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, водородни горивни клетки, иновативен дизайн

 1. mitaka206
  05 Apr 09
  6:03 pm

  Свежо: якоооооооо

 2. malinita
  05 Apr 09
  6:54 pm

  Свежо: Страхотен дизайн – в същност, задължителен, за да пожелаят хората да преминат към новия вид коли. Аз направо се сбърках! Само моделът да Дженерал Мотърс е скучноват. 🙂

 3. archi
  06 Apr 09
  9:15 am

  Свежо: е, най-накрая коли които не замърсяват!

 4. Segmadis
  06 Apr 09
  10:15 am

  Може би най – много ми хареса идеята на Мерцедес Бенц 🙂 Само едно обаче не можах да разбера докато гледах всички снимки на прототипи, а именно… до толкова ли всички компании, които правят автомобили са си решили останалите проблеми относно водорода, ами са почнали само за дизайн да мислят. Видях наистина много добри концепции, но преди да са решени всички проблеми тези автомобили няма да тръгнат в движение. Имам чувството че в съвременния свят само дизайна вече е важен, не толкова функционалността. 🙁

 5. Водорода е обречена кауза.
  Забелязвам и друго. Вместо производителите на коли да пуснат електрически вариянти на сегашните им модели, те правят някакви футуристични дизайни дето само фенове на стар трек биха си ги купили. Защо алтернативно гориво да се обвързва и с алтернативен дизайн ???

 6. Да, водорода е умряла работа. Бъдещето е в електрическите автомобили.

 7. Antivirus
  08 Apr 09
  11:59 am

  Дано да стигнем тези модели в бъдеще. Ще се радвам и цените им да не са като сегашните коли, надути и без никакво покритие – пак се наливат пари за части. Знам че на фирмите не им е рентабилно да пуснат нечупливи, но и като инвестираш е хубаво и качеството и трайността да са водещи в кампаниите им. 😉

 8. Иван
  09 Apr 09
  5:52 pm

  BMW 7 Hydro и сега има. А освен с водород, май работеше и с метан, но трябва да проверя за да съм сигурен.

  Междувремено – Тесла Седан.

 9. @Ivan Tesla Sedan е много далече от реалноста, колкото и добра да е.
  Колкото и да твърдят от Project Better Place, че не е рентабилно да се преправят стари автомобили в електромобили, може да се окаже много важно ако искаме в обозримо бъдеще да виждаме повече ел коли по пътищата.

 10. gotiniq7
  14 Apr 09
  9:33 am

  Защо от сл. енергия се произвежда водород, а след това в горивната клетка се използва електричеството получено пак от този водород? На пръв поглед е странно нали? Водорода се използва като преносител на електоенергия. Но… Защо не директно на електрозадвижване, много по опростено и безопасно не мислите ли? Номера с водорода е доста плитък, просто вкарват в играта плащането при зареждане на водородната станция, вместо предпочитаното зареждане от в къщи. Или пък от близката соларна електростанция . Същите карпузи от Лукойл , ОМВ , Шел и т.н. ще прибират парите. Затова хибрида е лошия избор. http://www.teslamotors.com http://hutchisoneffect.ca/Hutchison%20Motors.html Ако сравните КПД на нормален бензинов, четиритактов ДВГ с обикновен електромотор – когато фактите говорят и боговете мълчат. Това мисля аз

 11. I really liked this post. Can I copy it to my site? Thank you in advance.

 12. Kaloyan Tashkov
  02 Jan 10
  7:53 pm

  Здравейте. От както изгледах филма Who killed the electric car намразих и американците и всички от GM. Както според филма така и аз мисля че водорода са го развили само и само да спрат електрическите коли. Вместо да се използват технологии които ги има те инвестираме в нешто което тепарва трябва да се осаваршенства и е много по скъпо. А с този дизаин никои човек с здрав разум няма да си купи такава кола. Почти няма място за багаж, обикновенно са двуместни, много са скъпи, няма инфраструктура зо презареждане, водорода е по скъп от дизела и бензина и в повечето няма опция plug in.
  БАДЕЩЕТО Е В ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КОЛИ

 13. Киров
  05 Jan 10
  12:00 pm

  Несъмнено предимство на електрическите машжини е високото кпд. Но проблема с неговото съхранение не знам да е решен ефективно. Там и губи. Водородът си е практически най-достъпен и най-чист като гориво за ДВГ каквито има разработени. Проблем остава все още неговия добив. Излезлите напоследък съобщения за успешен разпад на водната молекула до молекулярен водород и кислород дават надежди. Тогава ще си зареждате от крайпътните чешми или потоци.

 14. Tonchev
  02 Oct 11
  9:56 pm

  “ 14 Apr 09
  9:33 am

  Защо от сл. енергия се произвежда водород, а след това в горивната клетка се използва електричеството получено пак от този водород? На пръв поглед е странно нали? Водорода се използва като преносител на електоенергия. Но… Защо не директно на електрозадвижване, много по опростено и безопасно не мислите ли? Номера с водорода е доста плитък, просто вкарват в играта плащането при зареждане на водородната станция, вместо предпочитаното зареждане от в къщи. Или пък от близката соларна електростанция . Същите карпузи от Лукойл , ОМВ , Шел и т.н. ще прибират парите ……“

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>