GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Самозареждащи се електронни устройства

April 5, 2009

self-charge-electronics_medium
Изследователи от Texas A&M University са осъществили съществен напредък по отношение на създаване на електроника, която да се „самозахранва” с енергия. Те са доказали, че пиезоелектричните материали с дебелина до 21 нанометра преобразуват енергията почти два пъти по- ефективно отколкото същите материали с каквато и да е друга дебелина. Това означава, че не е далеч времето, когато електронните устройства като клетъчни телефони и прочие, в които са вградени пиезоелектрици, ще могат да генерират сами енергията, нужна за тяхното функциониране.

Пиезолектриците преобразуват механичното движение в електромагнитна енергия. Например да вземем един телефон – енергията на гласа на неговия собственик би могла да се преобразува и да захрани самият телефон. Същото се отнася за MP3 – плеъри и много други примери на потребителска електроника.

Професор Tahir Cagin от Laboratory of Computational Engineering of Nanomaterials към Department of Chemical Engineering на Texas A&M и група негови колеги от University of Houston експериментирали с пиезоелектрици с различна дебелина и така установили невероятните свойства, които те придобиват при дебелина от 21 нанометра. Трансформиращите свойства значително намаляват при по-малки и по-големи дебелини на пиезолектриците.

Доктор Cagin започнал да изследва свойствата на тънкослойни пиезоелектрични материали, опирайки се на идеята, че те реагират много по-силно на промените в средата. Да дадем един нагледен пример – силата на вятъра, нужна за да задвижи един човешки косъм е много по-малка от тази, която е необходима, за да повлияе на цялото човешко тяло.

Вече сме ви разказвали за приложения на пиезоелектриците като генериращи енергия дансинги и специални модули, подходящи за използване като пътна настилка или в железопътните линии. Но приложението им в електрониката е все още не добре застъпено досега. Но има основателни причини да смятаме, че подобни приложения ще намерят път към пазара в следващите години.

По материали от: thefutureofthings.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, електроника, иновации, пиезолектрични материали

 1. Peacekeeper
  06 Apr 09
  9:24 am

  Това нещо по замисъл е много близко до един затворен цикъл. Харесва ми 🙂

  Имаше една идея, а и все още я има, при изгарянето на водорода, водните пари, които се отделят, да се събират наново и пак да се изгарят. Сиреч мога да обиколя галактиката с 10 тона водород примерно 🙂

 2. Midnightblue
  06 Apr 09
  2:31 pm

  Не е близо до затворен цикъл, защото някой трябва да говори по въпросния телефон, за да го зарежда. Например телефонът на жена ми ще бъде винаги зареден, за разлика от сега.

 3. rosco
  17 Apr 09
  1:18 am

  Само да вметна моя процесор е произведен по 65 нанометрова технология в момента се преминава на 45 нанометъра скоро с очаква да се появят и 32 наномерови устроиства. А туй жижибутче е 21 нанометъра, помислете за производствените разходи 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>