GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

MIT Топ 10: Ултрабързи транзистори

March 1, 2008

Maxwell_Guberman

Нова форма на въглерода изучавана от Walter de Heer от Georgia Tech би могла да доведе до създаването на по-бързи и по-компактни електронни компоненти.

Забележителните достижения в повишаване скоростта на компютрите в последните години като че ли вече достигат до логичен край, частично и поради достигането на физическите граници на силиция. Но през декември на конференция в Washington, DC професорът по физика от Техническия университет на Джорджия докладва за своите последни проучвания върху нов въглероден материал – графен.

Graphene

Теоретичните модели предсказват възможността за изработване на транзистори от графен, които са стотици пъти по-бързи от днешните силициеви транзистори. Опитите, проведени до момента от de Heer заедно с Лабораторията Линкълн към Масачузетския Технологичен Институт предлагат сериозни доказателства за практическото им приложение в електрониката на бъдещето.

Днешните компютърни процесори, изработени на базата на силиций могат да извършват ограничен брой операции в секунда без прегряване. Но в решетката на графена електроните се движат почти без съпротивление и по тази причина се отделя много малко топлина. Самият графен е добър проводник на топлина, което позволява на топлината да се отдаде много бързо. Ето защо електронните компоненти на база графен биха работили с много по-високи скорости. Точно в момента силициевите електронни компоненти са достигнали тавана на своите възможности в границите на гигахерците. Но с използването на графена de Heer вярва, че може да се отиде далеч напред – да се достигнат скорости в порядъка на терахерци.

Освен да се направят компютрите по-бързи, графеновата електроника може да се ползва в областта на комуникациите и графичните технологии, където са необходими ултрабързи транзистори. Първите приложения е най-вероятно да бъдат в областта на високочестотните технологии, които могат да се ползват за откриване на скрити оръжия. Освен това скоростта не е единственото предимство на графена. Силицият не може да бъде раздробен на парчета с размери по-малки от 10 нанометра без да загуби свойствата, които го правят приложим в електрониката. Но при графена нещата са различни – неговите електронни „ достойнства“ даже нарастват при размери под 1 нанометър. Което би довело до допълнително „смаляване“ на електронните компоненти.

Интересът към графена беше разпален при разработването на въглеродните нанотръбички, като потенциални наследници на силиция. Те представляват графенови листи, навити на цилиндри, които също така имат превъзходни качества за създаване на електронни компоненти. Но засега няма разработени подходящи технологии за работа с тях . Докато с графена е многократно по-лесно да се работи – използваните методи са почти същите като при производството на силициеви чипове. Ето защо въпросът изглежда повече технологичен отколкото научен. Това логично привлича вниманието на големите в полупроводниковата индустрия. Hewlett-Packard, IBM и Intel финансират разработките на de Heer и планират включването на графенови компоненти в бъдещите си продукти.

Източник: Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: графен, силиций, транзистор

  1. Michel
    01 Mar 08
    1:45 pm

    //sidenote: Хм, силикон = силиций всъщност 😉

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>