GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

След Цветница да поговорим за Guerrilla Gardening

April 13, 2009

guerrilla-gardening-2

Ако все още сте пълни с цветно настроение и емоции след вчерашния празник, то днешната статия може би е точно това продължение, което ви е нужно.

Днес ще ви разкажем за едно алтернативно политическо движение – Guerrilla gardening. Може би дефиницията на Wikipedia ще ви озадачи: „Guerrilla gardening е форма на политическо градинарство, директно и неразрушително действие, което първоначално било практикувано от екологичните движения. То е има връзка с имуществените права върху земята, поземлените реформи и движението за permaculture.

Активистите „превземат” изоставени терени, които не са тяхна собственост и ги засаждат с цветя или зеленчуци. Те считат, че поземленото право трябва да се преразглежда в случаите на безстопанственост или неправилно използване и да се възстановява активно стойността на земята.”
gratewithflowers
Някои акции на guerrilla gardening се извършват през нощта, при известна секретност, докато други работят напълно открито, търсейки съдействие от местните общности и представяйки пред тях пример за подражание. Това превръща движението във форма на про-активизъм.
ggmember342e
Като първа проява на guerrilla gardening се счита трансформирането на изоставен частен парцел в рамките на Bowery Houston area в New York от Liz Christy и нейната Green Guerrilla group през 1973 година.

Един екстремен пример на guerrilla gardening е акцията от Май 1996 година във Великобритания, където 500 активисти, обединени под лозунга „The Land is Ours” окупират 53 000 кв м земя по брега на Темза в южната част на Лондон, собственост на Guinness. Сред тях е и известният журналист George Monbiot. Създава се общност, наречена „Pure Genius!!“, по рекламния слоган на Гинес. Комуната обитава парцела за около половин година.

guerilla-gardening-3

През 1983 г. John F. Adams издава книгата „Guerrilla Gardening“, с която иска да вдъхнови градинари аматьори да използват местни сортове и семена и да съхраняват биоразнообразието, въпреки налаганите от агробизнеса и корпорациите хибридни варианти.

before-gg
after-gg
Днес Guerrilla Gardening вече е световно движение. Един от неговите млади „трубадури” е Richard Reynolds, 30 годишен англичанин, който през миналата година издаде в Лондон и Ню Йорк „ On Guerrilla Gardening” – модерната настолна книга за последователите на политическото градинарство. През последните 5 години неговият сайт се превърна от място, където авторът споделя своя опит, в център за обмяна на тактики, полезни съвети и споделяне на добри практики. Активисти от цял свят пишат, изпращат снимки, споделят, търсят и дават подкрепа.
ggmember2110b

Надявам чрез днешния пост посланието и настроението на цветните екстремисти, разпространяващи „семената на съпротивата“,  да са попаднали в подходяща почва и „бомби” с цветни семена да взривят поне част от сивотата на градския пейзаж и в България.

Вчера на Цветница Зеленият Отбор на България вече даде пример като засади 82 фиданки от Бял Бор(Pinus silvestris) в Северен парк!

ggmember829d

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Guerrilla Gardening, активизъм, градска среда

 1. Минута е много
  30 Apr 09
  3:50 am

  В темата влиза ли посаждането на канабис в градинката пред министерския съвет?

 2. Севдалина Пеева
  30 Apr 09
  8:13 am

  Хе-хе, а какво ще кажеш и за почистване вътре?