GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Здрав, лек и еластичен материал, вдъхновен от природата

March 2, 2008

nacre_x220

Копирано от природата: Напречното сечение на миден седеф разкрива пластини от калциев карбонат разделени от биополимер на слоеве /снимката горе/. Имитирайки природата изследователите разпръскват пластини от алуминиев окис в биополимера  читозан /снимката долу/, резултатът е нанокомпозит, който е здрав, еластичен и лек. Credit: J. Woltersdorf and E. Pippel, MPI for Microstructure Physics, Halle, Germany

Нанокомпозитен материал от алуминиев окис и полимер има здравината на металите, но е много по-лек от тях. От него могат да се изработят костни и зъбни имплантанти с дълъг живот, както и части за автомобилната и самолетната индустрия.

В стремежа си да създадат здрави, но леки материали, химиците отдавна се опитват да имитират природата. Черупки, кости, зъбния емайл – всички те са съставени от керамични пластини, разположени в полимерна матрица както тухли в хоросан. Подобни хибридни материали притежават здравината на керамиката и еластичността на полимерите.

Ludwig Gauckler, професор по материалознание в Швейцарския технологичен институт в Цюрих, който е ръководител на екипа създал новия материал, казва, че той притежава здравината на алуминиево фолио, но може да се разтегли до 25% от първоначалния си размер, докато фолиото се къса още при 2% удължаване.

Новият хибриден материал е от ½ до ¼ по-лек от стомана със същата здравина, което го прави добър заместител на фибростъклото, използвано в момента за изработка на автомобилни части. Макар в момента полученият материал да е непрозрачен, структурата му може да бъде променена и прозрачният вариант да се ползва в стоматологията и електрониката. Изследователите са избрали да работят с пластини от алуминиев окис, които са 5 пъти по-здрави от пластините от калциев карбонат в мидения седеф.

„Това е най-голямото постижение, правено някога в посока да се имитира механичната структура и поведението на природен материал” – изтъква Francois Barthelat – професор в McGill University, Montreal, Quebec – „ Но преди този материал да влезе в употреба трябва да се намери начин за неговото производство в количества, по-големи от лабораторните проби.”

Самият Gauckler признава, че материалът се нуждае от още подобрения преди да започне практическата му употреба. „Но засега нашата работа доказа, че можем да направим нещо толкова добро, колкото и майката – природа.”

Източник: Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Нови материали, полимери, производство

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>